Παρασκευή 21 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Στεντόρεια φωνή αντίστασης και καταδίκης

Τα μηχανοκίνητα της Ειρήνης ενώ προελαύνουν στην Πάτρα
Τα μηχανοκίνητα της Ειρήνης ενώ προελαύνουν στην Πάτρα
Φωνή αντίστασης και καταδίκης εναντίον των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και όσων συμπορεύονται μαζί τους, ύψωσε χτες ολόκληρος ο Μοριάς, η Κεφαλονιά και η Ζάκυνθος στα αντιπολεμικά - αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια που έγιναν καθ' όλη σχεδόν τη διάρκεια της ημέρας και ήταν από τα πιο μαζικά και μαχητικά των τελευταίων χρόνων, απαιτώντας τον τερματισμό του άδικου και δολοφονικού πολέμου, αλλά και την άμεση απεμπλοκή της χώρας από αυτόν.

Στην Πάτρα, άμεση ήταν η αντίδραση εκατοντάδων στελεχών και μελών της Επιτροπής Ειρήνης, του ΠΑΜΕ, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μετά το πρώτο χτύπημα των ΗΠΑ κατά του Ιράκ. Ολα σχεδόν τα εργοστάσια σταμάτησαν, καθώς και τα μεγάλα εργοτάξια, το πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ της πόλης έκλεισαν, όπως σχεδόν και όλα τα σχολεία της πόλης. Δεκάδες πανό υψώθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης με πιο εντυπωσιακό εκείνο στα σκαλιά του Αγίου Νικολάου με την υπογραφή του ΠΑΜΕ που έγραφε: «Ξεσηκωθείτε! Οχι στον πόλεμο. ΣΤΟΠ σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Με το φως της ημέρας, η πρώτη διαδήλωση που συγκλονίζει κυριολεκτικά την πόλη γίνεται από τους μαθητές, που κατά χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους και με τον παλμό, το πάθος και την ορμή που τους διέκρινε έδωσαν τον τόνο. «Μπους και Μπλερ σας ξέρουμε καλά, για κέρδη και πετρέλαια σκοτώνετε παιδιά», «Εμείς θα σταματήσουμε τον πόλεμο αυτό». Μια μαθήτρια κρατώντας το τετράδιό της ψηλά είχε γράψει το μάθημα της ημέρας. «Οχι στον πόλεμο». Το μεγάλο ραντεβού δόθηκε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, όπου άνθρωποι κάθε ηλικίας, με τη συμμετοχή της νεολαίας να ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, συγκεντρώθηκαν κατά χιλιάδες για να πουν «ΟΧΙ στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο», αλλά και για να απαιτήσουν «καμιά συμμετοχή καμία εμπλοκή της χώρας μας». Η πορεία που ακολούθησε ήταν ένα απέραντο ανθρώπινο ποτάμι. Ο λαός διαδήλωνε για ώρες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με αντιιμπεριαλιστικά και αντιπολεμικά συνθήματα. «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».

Εξω από το σύμβολο του ιμπεριαλισμού, το βρετανικό προξενείο, οι διαδηλωτές πέταξαν κόκκινη μπογιά και στη συνέχεια κατέληξαν στον αρχικό τόπο συγκέντρωσης για να ανανεώσουν το αγωνιστικό ραντεβού το απόγευμα στην πλατεία Πίνδου, όπου ακολούθησε νέα δυναμική πορεία.

Στην Καλαμάτα, μαθητές, σπουδαστές κι εργαζόμενοι έστειλαν διπλό μήνυμα - πρωί και βράδυ - καταδίκης του πολέμου. Το παράδειγμα των σπουδαστών του ΤΕΙ Καλαμάτας έκανε μεγάλη αίσθηση στην περιοχή, που διαδήλωσαν εφτά ολόκληρα χιλιόμετρα - από τη σχολή τους - για να φτάσουν στο σημείο συγκέντρωσης.

Δυναμικά συλλαλητήρια, με κυρίαρχη συμμετοχή των μαθητών, έγιναν σε Σπάρτη, Αίγιο, Λουτράκι και στην Κόρινθο, όπου οι διαδηλωτές ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού έξω από τα γραφεία της ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ και προχώρησαν εκ νέου σε πορεία.

Στην Ηλεία, οι μαθητές και οι κάτοικοι της Ανδραβίδας, της Γαστούνης, του Τραγανού και των γύρω χωριών προχώρησαν σε δίωρη περικύκλωση του στρατιωτικού αεροδρομίου της Ανδραβίδας. Συλλαλητήρια έγιναν επίσης στον Πύργο, την Αμαλιάδα και τη Ζαχάρω, με τη συμμετοχή των μαθητών να δεσπόζει.

Συλλαλητήρια έγιναν το βράδυ στο Αργος, στην πλατεία του Αγ. Πέτρου και στην Τρίπολη, στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου ακολούθησε πορεία.

Στην Κεφαλονιά, οι δρόμοι του Αργοστολίου και του Ληξουρίου κατακλύστηκαν από πλήθος κόσμου και στη Ζάκυνθο περισσότεροι από δύο χιλιάδες συμμετείχαν στη μεγάλη διαδήλωση με αφετηρία τα γραφεία της ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ και ξαναβγήκαν στους δρόμους το απόγευμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ