Παρασκευή 21 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
«Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου»...

«Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα

κακιά σκουριά δεν πιάνει».

Από προχτές το βράδυ, χτες όλη μέρα, σε όλη τη χώρα, σύσσωμος ο ελληνικός λαός επιβεβαίωσε του λόγου το αληθές, δικαίωσε για μια ακόμα φορά τον ποιητή της Ρωμιοσύνης. Περικυκλώνοντας την αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα και το αμερικάνικο προξενείο στη Θεσσαλονίκη πριν ακόμα εκδηλωθεί η επίθεση εναντίον του Ιράκ. Βγαίνοντας στους δρόμους, κλείνοντας σχολεία, σταματώντας τη δουλιά, βάζοντας λουκέτο στα καταστήματα, όταν ο πρώτος πύραυλος εκτοξεύτηκε εναντίον του ιρακινού λαού.

Χιλιάδες και χιλιάδες, από κάθε γωνιά της Αττικής γης, αλλά και σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Γιάννενα, Ηράκλειο, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Λαμία, Λιβαδειά, Κέρκυρα, Πάτρα, Εδεσσα, Καβάλα, από τη μια άκρη της χώρας ως την άλλη, σε περισσότερες από 50 πόλεις, συμμετείχαν σε συγκλονιστικά αντιπολεμικά συλλαλητήρια. Τέτοια που η εικόνα τους ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, μεταφέροντας παντού το μήνυμα της αντίστασης, τη λαϊκή απόφαση: «Εμείς θα σταματήσουμε τον πόλεμο αυτό»!

Η Αθήνα υποκλίθηκε για μια ακόμα φορά στο λαό της! Από τις 10.30 το πρωί έως και τα ξημερώματα σήμερα μια τεράστια διαδήλωση βρισκόταν σε εξέλιξη. Χτες το πρωί η Αθήνα «ξύπνησε» αντικρίζοντας δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές να έχουν κατακλύσει τους δρόμους της από την Ομόνοια έως την αμερικάνικη πρεσβεία. Να βροντοφωνάζουν ρυθμικά, ξανά και ξανά: «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Να διοχετεύουν τεράστιες ποσότητες νεανικού οξυγόνου στην ατμόσφαιρά της, γιατί οι νέοι ήταν αδιαμφισβήτητα οι πρωταγωνιστές αυτής της διαδήλωσης.


Motion Team

Οπου κι αν έστρεφες το βλέμμα σχολεία ολόκληρα, συγκροτημένα, πορεύονταν και ενώνονταν με τον κύριο όγκο της συγκέντρωσης. Ο αυθορμητισμός των μαθητών, η ζωντάνια, η οργή τους για το μέλλον που κάποιοι ετοιμάζουν γι' αυτούς χωρίς αυτούς, ξεσήκωνε, ενθουσίαζε και δεν μπορούσε κανείς παρά να υποκλιθεί μπροστά στα μαθητούδια, που χτες παρέδωσαν μαθήματα αγώνα, ανυπότακτης στάσης ζωής.

Παρόντες όμως και εργάτες, υπάλληλοι, μικρομεσαίοι, νέοι και μεγαλύτεροι. Ολοι εκεί, όλοι να μοιράζονται τον ίδιο πόθο για ειρήνη, για ζωή με αξιοπρέπεια, να ενώνουν τις φωνές τους, να υψώνουν τις γροθιές τους, να ανεμίζουν τα λάβαρα της πάλης και να πορεύονται στο πλάι των παιδιών τους, με βαθιά γνώση πως αυτή η μάχη είναι κοινή υπόθεση όλων. Με τη γνώση πως μόλις τώρα άρχισε, με την απόφαση να τη δώσουν ως το τέλος με όλες τους τις δυνάμεις και την πίστη πως η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί.

Κάνοντας πράξη αυτή την απόφαση παρέμειναν χτες για πολλές ώρες έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Αυτό το λαομίσητο σύμβολο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, η πρεσβεία, το προξενείο και οι βάσεις του, θα πολιορκούνται συνεχώς τις επόμενες μέρες από διαδηλωτές που θα απαιτούν: «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών». Και θα ξεκαθαρίζουν σ' αυτούς που περιφρονούν τη λαϊκή απαίτηση: «Κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ