Παρασκευή 21 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Με πανελλαδική απεργία συνεχίζουμε και σήμερα

Με 24ωρο σταμάτημα της παραγωγής σε 10 κλάδους πανελλαδικά και με αποφάσεις Εργατικών Κέντρων για 24ωρη απεργία σε 25 πόλεις. Δημόσιοι υπάλληλοι και όσοι από τον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν απόφαση για 24ωρη καλύπτονται από τις αποφάσεις για την πανελλαδική τετράωρη στάση, που αρχίζει στις 12 το μεσημέρι

Χτες ήταν μόνον η αρχή. Συνεχίζουμε σήμερα και πάλι στους δρόμους. Μ' ένα ανώτερο όπλο: Την Απεργία! Ενάντια στη βαρβαρότητα του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου, που ξεκίνησε χτες με το βομβαρδισμό του Ιράκ, αλλά και αυτών που θα ακολουθήσουν. Απεργία! Και στο μέτωπο του πολέμου που έχουν κηρύξει οι καπιταλιστές ενάντια στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις. Απεργία! Για να διεκδικήσουμε πραγματικές αυξήσεις στους πενιχρούς μισθούς και συντάξεις, αλλά και για εργασία 7 ώρες τη μέρα, 35ωρες τη βδομάδα, 5 μέρες τη εβδομάδα.

Η σημερινή 24ωρη απεργία που προκήρυξε το ΠΑΜΕ έχει εξελιχθεί ήδη σε μετερίζι συσπείρωσης για τους εργαζόμενους για να χαράξουν ένα συνολικότερο δρόμο αντίστασης και ανατροπής της σημερινής πολιτικής. Να επιστρέψουν πίσω στους εμπνευστές τους τα μέτρα που αποφασίζονται και τους θέλουν άνεργους, υποαπασχολούμενους, εξαθλιωμένους, ανασφάλιστους, να εργάζονται μέχρι να γεράσουν. Γι' αυτό και επιβάλλεται η όσο το δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή των εργαζομένων στη σημερινή απεργία, καταδικάζοντας, παράλληλα, τον πόλεμο που φέρνει και νέα βάρη στους εργαζόμενους. Τα συνδικάτα, με μπροστάρηδες τις ταξικές δυνάμεις όλο το προηγούμενο διάστημα, έκαναν πανεξόρμηση για την επιτυχία της απεργίας, μια πανεξόρμηση που συνεχιζόταν μέχρι και σήμερα το πρωί στην περιφρούρησή της, αλλά και για τις συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα.


Η απεργία έχει πάρει ήδη και παλλαϊκά χαρακτηριστικά, αφού εκτός από τους εργαζόμενους και οι επαγγελματοβιοτέχνες σήμερα «κατεβάζουν ρολά», ενώ αγρότες σε διάφορες περιοχές βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους. Σε μαζική συμμετοχή έχουν καλέσει όλο το λαό η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και η ΕΕΔΥΕ.

Οπως σημειώνει και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, στο κάλεσμά του για την απεργία και ειδικότερα σχετικά με τον πόλεμο: «Οι πραγματικές αιτίες του πολέμου είναι η κρίση του καπιταλισμού, το κυνήγι του κέρδους και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών για τον έλεγχο του πετρελαίου». Σχολιάζοντας τη στάση της ΕΕ απέναντι στον πόλεμο, κάνει σαφές ότι δεν έχει σχέση με την υποστήριξη των δικαιωμάτων των λαών, αλλά αποσκοπεί σε μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία του πολέμου.

Οσον αφορά στην ελληνική κυβέρνηση και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει ότι βάζουν τη χώρα και τον ελληνικό λαό σε τεράστιους κινδύνους. «Η κυβέρνηση υποκρίνεται. Μιλάει για ειρήνη, αλλά μετατρέπει τη χώρα μας σε ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ». Ταυτόχρονα, συμπληρώνει, «η ΕΕ και η κυβέρνηση, με τη στήριξη της ΝΔ, έχουν κηρύξει πόλεμο ενάντια στα εργατικά δικαιώματα. Παίρνουν νέα σκληρά μέτρα για την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας».


Αποφάσεις για τη συμμετοχή στη σημερινή 24ωρη απεργία έχουν πάρει 10 Ομοσπονδίες και 25 Εργατικά Κέντρα, καθώς και μεγάλος αριθμός πρωτοβάθμιων σωματείων. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα κάνουν στάση εργασίας από τις 12 μέχρι τη λήξη της εργασίας τους μετά από απόφαση της ΑΔΕΔΥ, ενώ η ΓΣΕΕ έχει αποφασίσει τρίωρη στάση εργασίας 12 με 3 το μεσημέρι. Στη σημερινή απεργία, οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία, τρόλεϊ, Ηλεκτρικό και Μετρό θα συμμετέχουν με στάση εργασίας 1 με 3 το μεσημέρι. Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους θα κάνουν στάση εργασίας 12 με 3, ενώ οι αυτοκινητιστές Ταξί 11 με 3 το μεσημέρι. Τρίωρη στάση εργασίας 12 με 3 σε όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, ενώ η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε μία ώρα στάση εργασίας 11 με 12 το μεσημέρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ