Παρασκευή 21 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Η Κρήτη εμπόλεμη περιοχή

Από σήμερα εγκαθίστανται αντιαεροπορικοί πύραυλοι «Πάτριοτ» κατόπιν αμερικανικής διαταγής

Σε πολεμική ζώνη έχει μετατραπεί η Κρήτη, καθώς από σήμερα εγκαθίσταται στο νησί και τίθεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα μια μοίρα αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου «Πάτριοτ», που φορτώθηκαν χτες το απόγευμα από το λιμάνι του Λαυρίου σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού το οποία με συνοδεία αντιτορπιλικού αναχώρησε χτες για την Κρήτη.

Ικανοποιείται έτσι το αίτημα των Αμερικανών για δημιουργία αντιαεροπορικής ομπρέλας γύρω από τη βάση της Σούδας. Η ελληνική κυβέρνηση είχε διαθέσει και είχε ενεργοποιήσει για το σκοπό τους ρωσικής προέλευσης πυραύλους τύπου «S-300» και άλλα αντιαεροπορικά συστήματα μικρότερου βεληνεκούς. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει όχι μόνο το γεγονός ότι η Ελλάδα συμμετέχει στον πόλεμο αλλά και ότι το ίδιο το ελληνικό έδαφος έχει μετατραπεί σε εμπόλεμη περιοχή. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει συνολικά 6 μοίρες πυραύλων «Πάτριοτ». Πρόκειται για αντιαεροπορικούς αντιβαλλιστικούς πυραύλους αμερικανικής προέλευσης.

Υπενθυμίζεται στη Σούδα από τις 20 Γενάρη 2003, που άρχισε η κλιμάκωση της κρίσης, μέχρι τις προηγούμενες ημέρες, στην αεροπορική βάση είχαν προσγειωθεί 1.726 μεταγωγικά και 193 μαχητικά αεροσκάφη, αμερικανικά και βρετανικά. Στη Σούδα έχουν εγκατασταθεί και αμερικανικά αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού (ιπτάμενα τάνκερ) τα οποία ανεφοδιάζουν τα πολεμικά αεροσκάφη που προορίζονται για το Ιράκ. Στη δε, ναυτική βάση της Σούδας ελλιμενίστηκαν μέσα στο Φλεβάρη 86 «συμμαχικά» πολεμικά πλοία, ανάμεσα τους πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα και υποβρύχια, ενώ από την 11η Σεπτέμβρη 2001 έχουν ελλιμενιστεί 616 πολεμικά πλοία από τα οποία τα 269 αμερικανικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ