Παρασκευή 21 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΤΟ «ΟΧΙ» ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
Τα λόγια από τη μια, η συμμετοχή στο έγκλημα από την άλλη

Κρίσιμες διευκολύνσεις στον πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ παρέχει η Ελλάδα, η Κύπρος και πολλές άλλες χώρες, οι οποίες φραστικά αντιτίθενται στον πόλεμο, αλλά στην πράξη συμμετέχουν στο έγκλημα - μια επίθεση που ακόμη και κατά το διαμορφωμένο κατά τη δύναμη της ισχύος διεθνές νομικό πλαίσιο είναι παράνομη! Πληροφορίες που έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο ΝΑΤΟ και είδαν το φως της δημοσιότητας από τις σελίδες της Ελευθεροτυπίας χτες (στο ρεπορτάζ του συναδέλφου Γιώργου Τσακίρη), πληροφορίες που διαθέτει και ο Ριζοσπάστης, δείχνουν ξεκάθαρα το μέγεθος της πολιτικής υποκρισίας στη «φιλειρηνική» Ευρώπη, στην αραβική Μέση Ανατολή - και πάει λέγοντας...

Ψεύδονται

Είναι βέβαια περιττό να επισημανθεί η υποκρισία της ελληνικής κυβέρνησης, που «δεν έχει πειστεί για την αναγκαιότητα του πολέμου», στον οποίο δηλώνει πως «δε συμμετέχει», τη στιγμή που η βάση της Σούδας είναι από τα σημαντικότερα κέντρα ανεφοδιασμού του 6ου Στόλου των ΗΠΑ σε καύσιμα και πυρομαχικά, υποστηρίζει τα αεροσκάφη συλλογής πληροφοριών, ναυτικής συνεργασίας και συντονισμού, ενώ έχει ανοίξει τους αεροδιαδρόμους της χώρας για τους βομβαρδισμούς ενάντια στο Ιράκ!

Και η Κύπρος παίζει - παθητικό μεν, αλλά κρίσιμης σημασίας - ρόλο στον πόλεμο, καθώς οι πρακτικά ανεξέλεγκτες βρετανικές βάσεις στο έδαφός της είναι από τα σημαντικότερα ορμητήρια δυνάμεων και σταθμούς ανεφοδιασμού, ενώ άνοιξε, κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, και αεροδιαδρόμους για «συμμαχικά» μαχητικά.

Οι κυβερνήσεις Δανίας, Ισπανίας και, φυσικά, της Βρετανίας, αγνοώντας επιδεικτικά την εμφανέστατη αντίθεση των λαών τους, συμμετέχουν με όλους τους τρόπους στον πόλεμο. Η Δανία με μικρή χερσαία δύναμη, η Ισπανία με πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και χερσαίες δυνάμεις, και η Βρετανία με όλες τις δυνάμεις της, που υπολογίζεται ότι συγκροτούν το 25% αυτών που επιχειρούν στον πόλεμο. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας επιτρέπει, από την πλευρά της, τη χρήση της τεράστιας αμερικανικής βάσης των Αζορών...

Στα Βαλκάνια ευρύτερα, η Κροατία επιτρέπει χρήση αεροδιαδρόμων, έχει ανοίξει αεροπορικές βάσεις, κι επιτρέπει τον ανεφοδιασμό των επιτιθέμενων δυνάμεων, η Βουλγαρία, σε μια επαίσχυντη προσπάθεια «σύσφιξης των σχέσεών της» με τις ΗΠΑ, έχει θέσει λόχο υποστήριξης 150 ανδρών στη διάθεση των Αμερικανών, επέτρεψε εγκατάσταση «συμμαχικών» αεροπορικών δυνάμεων σε αεροδρόμιά της, όπως και στάθμευση εκατοντάδων στρατιωτών στο έδαφός της, ενώ το ότι έχει ανοίξει τον εναέριο χώρο της δεν αποτελεί καμία έκπληξη...

Ακόμη και η Γαλλία - η οποία θεωρείται από τις χώρες που «αντιστάθηκαν» διπλωματικά στον πόλεμο αυτόν - έχει επιτρέψει τη χρήση του εναέριου χώρου της από τους επιτιθέμενους Αμερικανούς, αφού δεσμεύεται από σχετικές συμφωνίες, διμερείς και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ...

Η Γερμανία, παρότι ο καγκελάριος Σρέντερ«θεωρεί ότι ο τρόπος να αφοπλιστεί το Ιράκ ήταν διά μέσου του ΟΗΕ», επιτρέπει χρήση του εναέριου χώρου της, επιτρέπει τη χρήση αεροπορικών βάσεων στο έδαφός της, έχει μονάδα 60 ανδρών κατά χημικού/βιολογικού πολέμου στο Κουβέιτ, έστειλε πληρώματα ιπτάμενων ραντάρ (ΑΒΑΚΣ) και συστοιχίες πυραύλων «Πάτριοτ» στην Τουρκία (όπως και η Ολλανδία). Ακόμη σημαντικότερη είναι η «απαλλαγή» των Αμερικανών από την ISAF, στην οποία προχώρησε η καγκελαρία. Το Βέλγιο έχει ανοίξει τα θαλάσσια χωρικά του ύδατα και πολιτικά λιμάνια (Αμβέρσα). Δεν επιτρέπει χρήση αεροδιαδρόμων.

Παρά το γεγονός ότι ο κόσμος στην Τουρκία εξακολουθεί να εξεγείρεται εναντίον του πολέμου και ο Πρόεδρος της χώρας, Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ, δήλωνε χτες ότι «αποδοκιμάζουμε τη μονομερή ενέργεια των ΗΠΑ», η Βουλή της χώρας ενέκρινε χτες (332-202 ήταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας) τη χρήση αεροδιαδρόμων για τα μαχητικά και τους πυραύλους της αμερικανοβρετανικής πολεμικής μηχανής, αλλά και τον εναέριο ανεφοδιασμό και τη διέλευση αερομεταφερόμενων δυνάμεων. Η Βουλή επίσης ενέκρινε μια πιθανή εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων (ναι!) στο Ιράκ. Αν και τύποις δεν εγκρίθηκε χρήση του εδάφους και των βάσεων της χώρας, ανεπίσημη πληροφόρηση αναφέρει ότι από 6 «κρυφές βάσεις» των αμερικανικών δυνάμεων επιχειρούν, παράνομα κατά το τουρκικό Σύνταγμα, ήδη περί τους 25.000 στρατιώτες!

Από πλευράς «συμμάχων» στο ΝΑΤΟ, επίσης, ο Καναδάς, παρά τη φραστική καταδίκη από τον Κρετιέν του πολέμου επειδή δεν είχε την «νομιμοποίηση» του ΟΗΕ, μετέχει με ένα καταδρομικό και δύο φρεγάτες στις υποβοηθητικές περιπολίες στον Κόλπο.

Και μεσανατολικά «ακροβατικά»

Αλλά και χώρες της Μέσης Ανατολής, των οποίων οι κυβερνήσεις σε φραστικό επίπεδο - αλλά και σε επίπεδο στρατηγικών συμφερόντων - τοποθετούνται κατά του πολέμου, παρέχουν κρίσιμες διευκολύνσεις και βοήθεια προς τις ΗΠΑ και τις σύμμαχές τους χώρες στον πόλεμο.

Η Αίγυπτος, ο Πρόεδρος της οποίας, Χόσνι Μουμπάρακ, έχει μεγεθυνόμενο πολιτικό πρόβλημα, πλέον - χτες εκατοντάδες χιλιάδες τού φώναζαν «φύγε!» στο Κάιρο, σε διαδηλώσεις κατά του ξεσπάσματος του πολέμου - άνοιξε τον εναέριο χώρο της στα αμερικανικά και βρετανικά βομβαρδιστικά, ενώ επέτρεψε τη διέλευση των πολεμικών πλοίων από το Σουέζ και τα θαλάσσια χωρικά της ύδατα. Το Μαρόκο, ο μονάρχης του οποίου, Μοχάμεντ VI, χτες εξέφραζε τη «λύπη του» που ο πόλεμος δεν είχε τη στήριξη του ΟΗΕ, έχει ανοίξει τον εναέριο χώρο του στα αμερικανικά και βρετανικά βομβαρδιστικά. Η Σαουδική Αραβία, η κυβέρνηση της οποίας έχει αρνηθεί «κάθε συμμετοχή» στην εισβολή στο Ιράκ, αποτελεί μία από τις κρισιμότερης στρατηγικής σημασίας βάσεις για την επίθεση, δίνοντας εναέριο χώρο, επιτρέποντας εξόρμηση στρατευμάτων από τις αμερικανικές βάσεις στο έδαφός της και ανοίγοντας τον εναέριο χώρο της. «Διευκολύνσεις» σε όλα τα επίπεδα παρέχουν επίσης το Μπαχρέιν, το Κατάρ, το Ομάν, η Ιορδανία και, φυσικά, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι η λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που περιλαμβάνει τις χώρες που «παρέχουν υποστήριξη» στον πόλεμο κατά του Ιράκ, περιλαμβάνει τις: Αλβανία, Αυστραλία, Αζερμπαϊτζάν, Κολομβία, Τσεχία, Δανία, Σαλβαδόρ, Ερυθραία, Εσθονία, Αιθιοπία, Γεωργία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Λιθουανία, Λετονία, ΠΓΔΜ, Ολλανδία, Νικαράγουα, Φιλιππίνες, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία, Τουρκία, Βρετανία και Ουζμπεκιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ