Παρασκευή 21 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Το βασίλειο του ψέματος

Τώρα που εδραιώθηκε για τα καλά το βασίλειο του ψέματος, μπορούμε να δούμε από κοντά όσους το κατοικούν και το στηρίζουν. Η λίστα που ακολουθεί διαμορφώθηκε σύμφωνα με τη σειρά που επιβάλλει το πρωτόκολλο.

Πρώτος στη λίστα είναι ο κύριος Μίλερ της γνωστής πρεσβείας. Με ύφος που θα ζήλευε ο καρδινάλιος Ρισελιέ, δήλωσε πως δε θέλει καθόλου αυτόν τον πόλεμο. Ετσι έχουμε ένα νέο δόγμα: «Κάνω αυτό που δε θέλω». Οι νεκροί Ιρακινοί θα εκτιμήσουν δεόντως αυτή την άποψη και θα τη λάβουν σοβαρά υπόψη όταν στον άλλο κόσμο βρεθούν μπροστά στον προφήτη τους.

Δεύτερος στη λίστα είναι ο νάρκισσος Αριστεριστής. Είναι πάντα επί των τιμών στο βασίλειο. Με ψεύτικους αγώνες - συνήθως εναντίον όλων - κάνει δώρο στο κράτος μια σειρά από ψεύτικες νίκες.

Τρίτος στη λίστα ο παραμυθιασμένος καλλιτέχνης. Δείγμα τελευταίο: ένας θλιβερός τύπος που κυκλοφορεί ανερυθρίαστα πουλώντας το βιβλίο του περί τρομοκρατίας. Ο παραμυθιασμένος απαιτεί τώρα τα επαναστατικά του ένσημα για τους αγώνες που υποτίθεται ότι είχε κάνει εναντίον της χούντας. Σύνθημά του είναι: «Βάλε τώρα που γυρίζει», γιατί μετά καλή σου μέρα λησμονιά.

Τέταρτος στη λίστα είναι ο δημοσιογράφος που λατρεύει τόσο πολύ την αλήθεια ώστε η ιδέα να καταντάει ψέμα. Το ψέμα της αλήθειας του δημοσιογράφου λειτουργεί ως φάρμακο για τις αδύναμες ψυχές των μικροαστών, που δεν αντέχουν την αλήθεια όπως ακριβώς είναι.

Πέμπτος στη λίστα είναι ο απρόσωπος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Ψάχνει καταϊδρωμένος, ο καημένος, να βρει ποιοι είναι οι καλοί σ' αυτόν τον πόλεμο. Τυχαία πέφτει πάνω στους Γάλλους και τους Γερμανούς. Βλέπει ότι για την ώρα του κάνουν. Σαν καλός πελάτης, που αγοράζει τοις μετρητοίς, δε ρωτά για το παρελθόν τους. Στη χώρα του περιστασιακού, περιστασιακά ζούμε, ψωνίζουμε κι αρμενίζουμε...


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ