Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΦΕΪΜ ΣΤΟΡΙ» - «ΑΝΤΕΝΝΑ»
«Η ύβρις ενάντια στον Γιάννη Ρίτσο δε θα περάσει»!

Οι άνθρωποι των Γραμμάτων, της Τέχνης και του Πολιτισμού καταγγέλλουν την αθλιότητα κατά του έργου, των ιδεών και των ιδανικών του ποιητή της «Ρωμιοσύνης»

Την περασμένη Κυριακή και για δεύτερη συνεχή εβδομάδα οι παραγωγοί της τηλεοπτικής εκπομπής «Φέιμ Στόρι» του «Αντέννα» ασέλγησαν εις βάρος της ποίησης του Γιάννη Ρίτσου. Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης τηλεοπτικής τους εκπομπής, υπέκλεψαν ένα δίστιχο από το ποίημα του Ρίτσου «Καπνισμένο Τσουκάλι», χωρίς να ζητήσουν καμία άδεια από τους νόμιμους δικαιούχους των πνευματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από το έργο του Γιάννη Ρίτσου. Με το συγκεκριμένο δίστιχο «έντυσαν» το σκηνικό που πλαισιώνει το στούντιο στο οποίο λαμβάνει χώρα το εν λόγω «ριάλιτι σόου».

Το δίστιχο του Ρίτσου («Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε, αδερφέ μου, απ' τον κόσμο, εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο»), εμφανίστηκε για δυο συνεχείς Κυριακές να αποτελεί το «ντεκόρ», που έχει τοποθετηθεί ακριβώς πίσω από τη λεγόμενη «κριτική επιτροπή» που «αξιολογεί» τους «παίκτες» της εκπομπής.

Η ευθεία προσβολή της μνήμης και του έργου του Γιάννη Ρίτσου, αν και προφανής, δεν εμπόδισε τους συντελεστές της εκπομπής να προχωρήσουν στην ύβρη, κατ' εξακολούθηση και με τρόπο επαναλαμβανόμενο. Και τούτο παρά το γεγονός ότι η οικογένεια του Γιάννη Ρίτσου κινήθηκε από την πρώτη στιγμή, με τα νόμιμα μέσα που διαθέτει, ενάντια στη σπίλωση που συνιστά για τις ιδέες, τους αγώνες και τα ιδανικά του Ρίτσου, η καπηλεία των στίχων του από μια τέτοια εκπομπή.

Το εξώδικο της οικογένειας του Γ. Ρίτσου προς τους συντελεστές του «Φέιμ Στόρι» και τον σταθμό «Αντέννα» (με το οποίο έγινε προσπάθεια αποσόβησης της ασέβειας και δηλώνεται εκ μέρους των κατά το νόμο κληρονόμων των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου του ποιητή ότι δεν επιτρέπουν τη χρησιμοποίηση και εκμετάλλευση των στίχων του Ρίτσου από την εν λόγω εκπομπή) παραλήφθηκε από τους υπευθύνους του σταθμού την περασμένη Τετάρτη. Εντούτοις αδιαφόρησαν.


Η αθλιότητα των παραγωγών της εκπομπής «Φέιμ Στόρι» του τηλεοπτικού σταθμού «Αντέννα», ανεξάρτητα από τη νομική και δικαστική εξέλιξη που ενδέχεται να πάρει, συνιστά πελώριο ηθικό και πολιτικό θέμα. Η πρόκληση στον Πολιτισμό και την Ιστορία του τόπου προκαλεί την αντίδραση των ανθρώπων των Γραμμάτων, της Τέχνης και του Πολιτισμού της χώρας μας, δηλώσεις των οποίων ζήτησε και φιλοξενεί σήμερα ο «Ρ».


Επιμέλεια: Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ