Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
ΟΧΙ στη «Δικαιοσύνη» του κεφαλαίου και των πολυεθνικών

Παρέμβαση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στο λεγόμενο Χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης (ΧΕΑΔ) και στα συναφή προγράμματα, Τάμπερε και Τάμπερε II, εξέφρασε εκ μέρους της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ η ευρωβουλευτής Διαμάντω Μανωλάκου. Στην παρέμβασή της η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: «Η εργατική τάξη και οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να βάλουν εμπόδια και να εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στον ονομαζόμενο ΧΕΑΔ, γιατί στρέφεται κατά των δικαιωμάτων τους και υπηρετεί τη "Δικαιοσύνη" του κεφαλαίου και των πολυεθνικών». Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης είναι το εξής:

«Στα 5 χρόνια που λειτούργησε ο "Χώρος Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης" (ΧΕΑΔ) του προγράμματος Τάμπερε προωθήθηκαν αντιδραστικοί νόμοι, ενισχύθηκαν οι στρατιωτικο-αστυνομικοί μηχανισμοί, οι ανεξέλεγκτες υπηρεσίες πληροφοριών, το φακέλωμα και οι διώξεις. Ο ευρωτρομονόμος, το Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης, οι συμφωνίες Σένγκεν, οι αντιπροσφυγικές Οδηγίες κλπ. είναι αποτελέσματα του "Χώρου", που η ανακοίνωση της Κομισιόν όχι μόνο επιβραβεύει, αλλά επιπλέον χαιρετίζει το γεγονός ότι αρκετά από αυτά ενσωματώνονται στο σχέδιο Συντάγματος.

Οι μελλοντικές κατευθύνσεις που καθορίζει η Κομισιόν για το Τάμπερε II επιταχύνουν τη γενικευμένη επίθεση σε βάρος των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των λαών. Ενισχύουν τις αδιαφανείς και συγκεντρωτικές υπηρεσίες και τα συστήματα ασφαλείας και πληροφοριών της ΕΕ. Μετατρέπουν τη Δικαιοσύνη σε μηχανισμό νομιμοποίησης της καταστολής. Δημιουργούν μια ΕΕ-ελεγχόμενο φρούριο από τους μετανάστες. Οδηγούν στο δραστικό περιορισμό της χορήγησης ασύλου.

Η Εκθεση-Σύσταση της Επιτροπής Ελευθεριών αποδέχεται τους προσανατολισμούς της Κομισιόν και συμβάλλει στη δημοκρατική νομιμοποίηση της νέας σκληρής αντιδημοκρατικής επέλασης του Τάμπερε ΙΙ. Ζητάει επιπλέον την πλήρη κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας, ενισχύοντας έτσι τους αδιαφανείς μηχανισμούς του ευρωενωσιακού Διευθυντηρίου έξω από κάθε εθνικό έλεγχο.

Η εργατική τάξη και οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να βάλουν εμπόδια και να εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στον ονομαζόμενο ΧΕΑΔ, γιατί στρέφεται κατά των δικαιωμάτων τους και υπηρετεί τη "Δικαιοσύνη" του κεφαλαίου και των πολυεθνικών.

Για τους παραπάνω λόγους, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίσαμε την Εκθεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ