Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Δεν έκλεισε το «θέμα των Τσάμηδων»

Το «θέμα των Τσάμηδων», που έθεσε ο Αλβανός Πρόεδρος, συνέχισε να ρίχνει τη σκιά του και στις επαφές που είχε χτες ο Κ. Στεφανόπουλος στα Τίρανα.

Αν και δεν ετέθη εκ νέου από τον Αλβανό πρωθυπουργό Φ. Νάνο και τον Σ. Μπερίσα με τους οποίους συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ωστόσο και οι δύο πολιτικοί της γειτονικής χώρας απέφυγαν να δηλώσουν ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ρωτήθηκε για το θέμα ο Φ. Νάνο προτίμησε να μην απαντήσει, αναφερόμενος στη...«σημαντική ώθηση» που θα δώσει στις διμερείς σχέσεις η επίσκεψη του Ελληνα Προέδρου, ενώ ο Σ. Μπερίσα μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Στεφανόπουλο, αναφερόμενος στο θέμα είπε ότι συμφώνησαν ότι «όλα τα προβλήματα στις ιδιοκτησίες στις δύο πλευρές να αντιμετωπιστούν με βάση τις νομικές διαδικασίες που υπογράψαμε μαζί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ημίωρη συνάντηση των Στεφανόπουλου - Νάνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι θέματα, όπως οι Τσάμηδες κ.ά. ανάγονται στην ιστορία και πρέπει να σταματήσουν να απασχολούν τους πολιτικούς, χρέος των οποίων είναι να σχεδιάζουν το μέλλον. Ταυτόχρονα, ο Κ. Στεφανόπουλος έθεσε στους Νάνο και Μπερίσα το θέμα των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στο νότο, τονίζοντας πως πρέπει να εφαρμοστούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο των Τιράνων, ο Κ.Στεφανόπουλος παρατήρησε επίσης ότι «για πρώτη φορά έθεσε με τέτοια ένταση» ο Αλβανός Πρόεδρος Αλ. Μοϊσίου θέμα Τσάμηδων, αναφέροντας από την ελληνική ιστορία το παράδειγμα των γερμανικών αποζημιώσεων από τις οποίες, όπως είπε, η Ελλάδα παραιτήθηκε χάριν του συμφέροντος της χώρας και των καλών της σχέσεων της με τη Γερμανία.

Ο αλβανικός Τύπος έδωσε μεγάλη δημοσιότητα στην επίσκεψη του Ελληνα Προέδρου με έμφαση βεβαίως στα όσα είπε για τους Τσάμηδες. Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών λεγόταν χτες ανεπίσημα ότι το «θέμα Τσάμηδων» τίθεται παραδοσιακά από την αλβανική πολιτική ηγεσία κατά τις επισκέψεις κορυφαίων Ελλήνων αξιωματούχων στην Αλβανία. Δε θα μπορούσε, σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι, να μην τεθεί και τώρα, δεδομένου ότι τα σωματεία των περίπου εκατό χιλιάδων Τσάμηδων της Αλβανίας διαθέτουν σημαντική οικονομική και πολιτική επιρροή, η οποία δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψη από τα κόμματα και τις ηγεσίες, καθώς την άνοιξη επίκεινται βουλευτικές εκλογές.

Ο Κ. Στεφανόπουλος θα συνεχίσει σήμερα την περιοδεία του σε χωριά της ελληνικής μειονότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ