Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ξεδιπλώνουμε τη δράση μας σ' όλα τα μέτωπα

Αμεση πρωτοβουλία για τα ζητήματα της ακρίβειας

Από τη χτεσινή σύσκεψη για το πρόγραμμα δράσης
Από τη χτεσινή σύσκεψη για το πρόγραμμα δράσης
Εργατική αντεπίθεση σημαίνουν οι δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Σχεδιασμένα, οργανωμένα, αποφασιστικά οι ταξικές δυνάμεις ξεδιπλώνουν τη δράση τους στα βασικά μέτωπα πάλης για όλα τα προβλήματα των εργαζομένων. Δίνουν ταξική αγωνιστική απάντηση στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και μεγάλου κεφαλαίου, η οποία περνάει μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, το νέο κύμα ακρίβειας, τη λαίλαπα των απολύσεων, την παραπέρα εμπορευματοποίηση βασικών κοινωνικών αγαθών. Αυτό είναι το βασικό καθήκον που βγήκε χτες απ' τη σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών που οργάνωσε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα και απ' την πλούσια συζήτηση που έγινε σε αυτή. Την εισήγηση του Γιώργου Μαυρίκου, τις παρεμβάσεις των συνδικαλιστών διαπέρασε μια βασική εκτίμηση: Το ΠΑΜΕ έχει ήδη έναν αγωνιστικό ρυθμό. Τώρα υπάρχουν οι δυνατότητες «να ανεβάσει και άλλο τις στροφές του αγώνα». Δυναμώνοντας τη συσπείρωση της εργατικής τάξης, οργανώνει την πάλη της, πιο αποφασιστικά παρεμβαίνει σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική λαϊκή οικογένεια. Στηρίζοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις μιας σειράς κλάδων, τον αγώνα εργατών σε διάφορα εργοστάσια, σφυρηλατεί την ταξική αλληλεγγύη και την ταξική ενότητα.

Μια τέτοια αντεπίθεση με αυτούς τους στόχους, αυτές τις διεκδικήσεις, μπορούν να την επωμιστούν μόνο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, υπογράμμισε ο Γ. Μαυρίκος. Δεν μπορεί να το κάνει η συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, που σέρνεται στους «κοινωνικούς διαλόγους» και στην ταξική συνεργασία.


Η πρώτη άμεση πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ θα είναι στο ζήτημα της ακρίβειας. Οπως υπογράμμισε ο Γ. Μαυρίκος, εδώ οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι πελώριες. Το ίδιο και του ΠΑΣΟΚ που πάνω στα χνάρια της δικής του πολιτικής πατάει σήμερα η ΝΔ. Το ΠΑΜΕ, πρόσθεσε ο συνδικαλιστής, δε συναινεί, δεν αποδέχεται αυτή την κατάσταση, δε θα μας υποχρεώσουν να ζούμε με την ακρίβεια. Με την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου η κυβέρνηση εξασφαλίζει νέα κέρδη στις πολυεθνικές. Μόνο στα τρία τελευταία χρόνια τα τρία διυλιστήρια της χώρας μας είχαν κέρδη πάνω από 700 εκατ. ευρώ. Σ' αυτή τη λεηλασία του εργατικού εισοδήματος το ΠΑΜΕ δε μένει άπραγο. Διεκδικούμε εδώ και τώρα έκτακτη επιδότηση για τη θέρμανση από 300 έως 400 ευρώ. Αύριο, Πέμπτη, μπροστά στο υπουργείο Ανάπτυξης στις 12 το μεσημέρι διοργανώνουμε μαζική αγωνιστική παράσταση διαμαρτυρίας.

Η εκτίναξη της ακρίβειας, η αντικατάσταση εργαζομένων με σταθερή εργασία από απασχολήσιμους, το ζήτημα των συμβασιούχων, τα σχέδια κυβέρνησης-ΣΕΒ-ΓΣΕΕ να ξανανοίξουν το ασφαλιστικό και πάλι σε αντεργατική κατεύθυνση, επιβεβαιώνουν, σημείωσε ο Γ. Μαυρίκος, το ταξικό αγωνιστικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Την απαίτηση για 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό, 960 ευρώ κατώτερη σύνταξη, 80% του βασικού μισθού επίδομα στους ανέργους. Ομως - συνέχισε - αυτό το πλαίσιο χρειάζεται να περάσει πλατιά στη συνείδηση του κόσμου. Να μετατραπεί και να πυροδοτήσει την οργανωμένη πάλη. Και αυτό θα γίνει όταν οι δυνάμεις μας πιο αποφασιστικά, πιο συστηματικά ανοίξουν συζήτηση στους χώρους δουλιάς. Να μιλήσουμε με όλο τον κόσμο. Με περιοδείες, γενικές συνελεύσεις, με συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων ανοιχτές στους εργαζόμενους, αυτό είναι το άμεσο καθήκον μας τώρα. Και ταυτόχρονα - σημείωσε ο συνδικαλιστής - «να χτυπάμε τα κέρδη και τα υπερκέρδη, το ρόλο των μονοπωλίων και των πολιτικών τους εκφραστών. Να αναδεικνύουμε τον πυρήνα του προβλήματος για τα δεινά που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη».

Μπροστά στην απεργία των δημοσίων υπαλλήλων το ΠΑΜΕ δίνει τη μάχη για την επιτυχία της και κατεβαίνει με το δικό του αγωνιστικό πλαίσιο. Απορρίπτει τις λογικές της συναίνεσης που προβάλλει η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ. Αυτά τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά, όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, πρέπει να έχει και η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Εφαλτήριο για νέους αγώνες ολόκληρου του ταξικού κινήματος φιλοδοξεί το ΠΑΜΕ να γίνει η πανελλαδική απεργία των οικοδόμων στις 10 του Νοέμβρη. Εχει λοιπόν σημασία - όπως τονίστηκε από πολλούς ομιλητές - η απεργία αυτή να είναι υπόθεση όλων των ταξικών δυνάμεων και όχι μόνο ενός κλάδου. Η αλληλεγγύη, ο συντονισμός των αγώνων, πρέπει να γίνουν μόνιμα στοιχεία στη δράση των ταξικών δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ