Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καθολική καταδίκη της επίθεσης κατά του Φ. Συρίγου

Κατέθεσε στους αστυνομικούς ο δημοσιογράφος - δεν αναγνώρισε τους δράστες

ICON

Ολα τα ενδεχόμενα εξετάζει η Ασφάλεια Αττικής, που διεξάγει έρευνες για την επίθεση κατά του δημοσιογράφου Φίλιππου Συρίγου. Χτες κλιμάκιό της επισκέφτηκε το δημοσιογράφο στην Κεντρική Κλινική, όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται.

Στην κατάθεση που έδωσε στους αστυνομικούς ανέφερε - σύμφωνα με πληροφορίες - ότι έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά χωρίς, όμως, να μπορεί να προσδιορίσει από πού προήλθε το χτύπημα σε βάρος του. Δεν αναγνώρισε κανέναν από τους δράστες, από τους οποίους ο ένας ήταν ακάλυπτος, ενώ κανένας μάρτυρας δεν μπόρεσε να πει με σιγουριά με ποιο τρόπο έφυγαν από το σημείο της επίθεσης. Σύμφωνα με όσα είπε στους αστυνομικούς, άκουσε κάποιον που βρίσκονταν πίσω του να φωνάζει το όνομά του και την ώρα που γύριζε να δει ποιος ήταν, τον χτύπησαν.

Την επίθεση ενάντια στο δημοσιογράφο καταδίκασαν η κυβέρνηση, τα κόμματα και όλες οι δημοσιογραφικές οργανώσεις.

Χτες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής συνεδρίασης της Ολομέλειας προς τιμήν των Ελλήνων Ολυμπιονικών, την επίθεση καταδίκασαν ο πρωθυπουργός και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Αναφερόμενη στο θέμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε: «Δυστυχώς στις μέρες μας ο αθλητισμός, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκόσμια, ασκεί μια σοβαρή αρνητική ιδεολογική επίδραση, καθώς είναι ουσιαστικά και σε βάθος συνδεδεμένος με το κέρδος, που αποτελεί το έδαφος για την καλλιέργεια του παθολογικού ανταγωνισμού. Εκεί κατά τη γνώμη μας πρέπει να ενταχθούν τα ρατσιστικά φαινόμενα που γνωρίσαμε στο ποδόσφαιρο και όχι μόνο το τελευταίο διάστημα. Και αν θέλετε εκεί, όχι μόνο εμείς, αλλά και όσοι μίλησαν χτες, εντάσσουν την άδικη δολοφονική επίθεση κατά δημοσιογράφου, που δεν αρκεί να την καταδικάζουμε, αλλά πρέπει να δούμε τα αίτια που τη γέννησαν. Και δυστυχώς άλλοι ανοιχτά, άλλοι εμμέσως, δεν είναι τυχαίο ότι και εδώ αυτό συζητούμε, αναφέρθηκαν στην οσμή αθλητικών σκανδάλων και σχετικών αποκαλύψεων. Δε θα ήθελα να σταθώ πιο αναλυτικά σ' αυτά τα ζητήματα και δε θα ήθελα να χαλάσω τη χαρά των αθλητών και των αθλητριών που συνέβαλαν με τις επιδόσεις τους. Αλλωστε τα προβλήματα της εμπορευματοποίησης και της αλλοίωσης της αποστολής του αθλητισμού είναι πολύ βαθύτερα».

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στην αρχή της ομιλίας του εξέφρασε τον αποτροπιασμό του «για την επίθεση εναντίον του δημοσιογράφου Φ. Συρίγου, ενός ανθρώπου που ανήκει στη μεγάλη, στην ευρύτερη αθλητική οικογένεια». Καταδικάζουμε, είπε, «με τον ποιο έντονο τρόπο μια επίθεση που στρέφεται εναντίον της ελεύθερης φωνή,ς της ελεύθερης έκφρασης, της ελεύθερης δημοσιογραφικής έρευνας».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε τη συμπαράσταση «στον άνθρωπο Φ. Συρίγο, τη συμπαράσταση στο λειτούργημα της δημοσιογραφίας, την υποστήριξη στο δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης, που αποτελεί θεμέλιο για τη δημοκρατία».

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος από το ΣΥΝ καταδικάζοντας την επίθεση είπε ότι «όλοι πρέπει να προβληματιστούμε συστηματικά και να απαντήσουμε δραστικά στο ερώτημα: ποια κυκλώματα κάνουν επίδειξη δολοφονικής δύναμης στο κέντρο της Αθήνας μέρα μεσημέρι».

Να βγάλουμε συμπεράσματα

«Παρότι δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για τις συνθήκες και την αιτία της επίθεσης κατά του δημοσιογράφου Φ. Συρίγου, καταδικάζουμε αυτή την ενέργεια», δήλωσε στο «Ρ» ο Γεράσιμος Αραβανής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. «Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας. Φαίνεται ότι έχουμε νέες μορφές και φαινόμενα στην αντιπαράθεση συμφερόντων. Τα τεράστια συμφέροντα, οικονομικά και πολιτικά, που αναπτύσσονται στο χώρο του αθλητισμού, δε διστάζουν μπροστά σε τίποτε, προκειμένου να προωθήσουν τις επιδιώξεις τους. Οι ευθύνες όσων παρέδωσαν στα μεγάλα μονοπώλια και τον ανελέητο ανταγωνισμό τους το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και συνολικά τον αθλητισμό, είναι τεράστιες. Τα ψελλίσματα και οι κινήσεις περί εξυγίανσης στο χώρο του αθλητισμού και απόδοσης δικαιοσύνης, σε καμία περίπτωση δεν απαντούν στην κατάσταση. Απαιτείται άμεση διαλεύκανση από την πλευρά του κράτους. Ο λαός μας, ο κόσμος του αθλητισμού, πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να δυναμώσουν τον αγώνα ώστε ο αθλητισμός, η φυσική αγωγή, να είναι υπόθεση του κράτους, έξω από το ιδιωτικό κεφάλαιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ