Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα Ολυμπιακά μικρόφωνα

«Ευχαριστούμε Ατίνα! Ευχαριστούμε Ελλάντα!»

Ο σάλος από τις υποκλοπές σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας δεν μπορεί να αποσιωπήσει το γεγονός ότι καταγραφή φωνής ή και συνομιλιών γίνεται (ή έστω μπορεί να γίνει) και με τις κάμερες που στήθηκαν στους δρόμους, τάχα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Κάμερες που επιχειρείται από την κυβέρνηση να παραμείνουν ενεργές για την παρακολούθηση της... κυκλοφορίας.

Τον καιρό της Ολυμπιακής εμποροπανήγυρης οι κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ τοποθέτησαν πάνω από 1.600 κάμερες τελευταίας τεχνολογίας στο Λεκανοπέδιο, ένα ολοκληρωμένο σύστημα με την επωνυμία «C4I». Το έφερε κοινοπραξία εταιριών, όπου ηγούνταν η αμερικανική SAIC, στενός συνεργάτης των CIA, FBI, ΝΑΤΟ.

Στις 21 Ιούνη 2004 στο λιμάνι του Πειραιά έγινε επίδειξη των δυνατοτήτων του, παρουσία πρακτόρων από τις μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ, Ισραήλ, Βρετανίας, Αυστραλίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ισπανίας. Από τους χειριστές του συστήματος στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, επιλέχτηκε τυχαία ένας νέος άνδρας που στεκόταν στην προβλήτα του Αγ. Διονυσίου και συνομιλούσε μέσω του κινητού του τηλεφώνου. Σε λίγα δευτερόλεπτα οι χειριστές άκουγαν τη συνομιλία και στις οθόνες έβλεπαν φωτογραφίες του από μικρή απόσταση, αλλά και τους αριθμούς του τηλεφώνου του καθώς και αυτού που είχε καλέσει!

Σημειωτέον ότι αρκετά νωρίτερα, επιτροπή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με εισήγηση που παρέδωσε στις 26/7/2002, έθεσε τις ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές βάσει των οποίων επρόκειτο να στηθεί το «Κλειστό Κύκλωμα Ασφάλειας και Επιτήρησης δρόμων και περιοχών αστυνομικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004».

Ως μία από τις λειτουργίες που ζητήθηκε να επιτελεί το σύστημα ήταν και η «συνεχής ηχογράφηση οπτικοακουστικού σήματος από όλες τις κάμερες του συστήματος, ψηφιακά επεξεργασμένο σε 24ωρη βάση και για 365 μέρες το χρόνο». Με βάση την εισήγηση τα αποθηκευμένα αυτά οπτικά και ηχητικά σήματα μπορούν να γίνουν αντικείμενο παραπέρα «επεξεργασίας» και «ανάλυσης» για να «εξαχθούν πληροφορίες».

«Η κεντρική ιδέα πίσω από το σχεδιασμό και την υλοποίηση του παρόντος προγράμματος είναι η προηγμένη επεξεργασία οπτικών και ακουστικών σημάτων, με στόχο τον αυτόματο, μέσω υπολογιστή, εντοπισμό συμβάντων αστυνομικού ενδιαφέροντος», έγραφε η επιτροπή.

Υπήρχε και ειδική ενότητα σχετικά με το τι πρέπει ακριβώς να καταγράφουν οι κάμερες. Ανάμεσα σε άλλα διαβάζουμε: «Ανίχνευση ιδιαίτερων ήχων - πυροβολισμών - εκρήξεων» και «Ανίχνευση φωνητικών κλήσεων - κραυγών». Δηλαδή οι κάμερες - ή καλύτερα τα προσαρτημένα σ' αυτές μικρόφωνα - μπορούν να καταγράφουν ευρείας γκάμας ηχητικά σήματα.

Σημειώστε ότι όλο αυτό το διάστημα, επίσημα ή ανεπίσημα, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι κάμερες καταγράφουν απλώς κρότους από εκρήξεις και πυροβολισμούς. Ωστόσο, οι προδιαγραφές που οι κρατικές υπηρεσίες έθεσαν για καταγραφή και «φωνητικών κλήσεων - κραυγών» αυτόματα σημαίνει ότι καταγράφουν, π.χ., και συνθήματα. Και έστω ότι για την ώρα μένουν εκεί, αν όμως έχουμε μπει σε αυτό το ολισθηρό μονοπάτι, ποιος εγγυάται ότι μεθαύριο δε θα καταγράφονται ακόμα πιο «χαμηλές συχνότητες» (προσωπικές συνομιλίες, απαντήσεις σε τηλεφωνικές κλήσεις) πάντα με γνώμονα κάποιου είδους «ασφάλεια»;

Εξάλλου στις 18/11/2004 η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) συνεδρίασε εξετάζοντας τη με αρ. πρωτ. 101/4-10-2004 αίτηση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης - Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ. - Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων (ΔΑΟΑ), να παραταθεί και μετά τη λήξη των Αγώνων η λειτουργία του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (εντάσσεται στο πλαίσιο του C4I). Η ΔΑΟΑ έστειλε και το με αρ. πρωτ. 3455/20-10-2004 έγγραφο, δίνοντας διευκρινίσεις για τις δυνατότητες του συστήματος.

Εκεί διαβάζουμε: «Τα στοιχεία, που απαρτίζουν το Υποσύστημα 17, παρέχουν στους χειριστές του ΘΕΠΕΚ τη δυνατότητα πρόσβασης σε εικόνα και ήχο από κάθε μία από 293 θέσεις, όπου έχει εγκατασταθεί εξοπλισμός CCTV, καθώς και σε βίντεο από 49 κάμερες της Ελληνικής Αστυνομίας. Κάθε μία από τις 293 θέσεις περιέχει ένα στύλο ύψους 12 ή 8 μέτρων με κάμερα PTZ, ηχείο και μικρόφωνο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ