Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μακεδονία» η ΠΓΔΜ για την Κομισιόν

Εξαντλούνται τα όρια της ελληνικής πολιτικής σχετικά με την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Τις θέσεις της Αθήνας δείχνουν να μην κατανοούν και να ανέχονται ακόμη και οι Ευρωπαίοι εταίροι, καθώς η Κομισιόν με εσωτερικό της έγγραφο αποδεσμεύει τους υπαλλήλους της από την υποχρέωση να χρησιμοποιούν τον όρο ΠΓΔΜ.

Στο εσωτερικό έγγραφό της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει τους υπαλλήλους της να μη χρησιμοποιούν τον όρο Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας όταν απευθύνονται σε αξιωματούχους της χώρας αυτής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης της Επιτροπής έστειλε προς άλλες τρεις Διευθύνσεις οδηγίες με αφορμή σεμινάριο που πραγματοποιεί η Κομισιόν στα Σκόπια, στο πλαίσιο της προενταξιακής πορείας της χώρας.

Το επίμαχο εσωτερικό έγγραφο, το οποίο έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Απογευματινή», «παρακαλεί τους κοινοτικούς συμμετέχοντες να μην αποκαλούν τη χώρα FYROM, όταν απευθύνονται στον Τύπο και σε Μακεδόνες κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, στο οποίο θα είναι παρόντες πολλοί υπουργοί». Στο ίδιο κείμενο υπογραμμίζεται ότι είναι πολύ σημαντικό για τους Μακεδόνες να τους αποκαλούν με το όνομά τους και όχι FYROM ή ΠΓΔΜ, που αποτελεί ύβρη». Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, αναφέρεται, «μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον όρο Μακεδονία, εφ' όσον δεν παρευρίσκονται Ελληνες».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε σχετική με το θέμα ερώτηση, υπενθύμισε πως «στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», καθιστώντας σαφές με την απόφασή της ότι «η περαιτέρω ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας και τα συγκεκριμένα βήματα που η πορεία αυτή θα ακολουθήσει θα γίνονται με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, εκτός εάν εν τω μεταξύ επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ανοιχτό ζήτημα του ονόματος».

«Είναι αυτονόητο ότι η απόφαση αυτή δεσμεύει απολύτως όλα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε όλες τις ενέργειές τους» επισήμανε ο εκπρόσωπος και προσέθεσε πως «στη βάση αυτή η Ελλάδα προβαίνει ήδη στις απαραίτητες ενέργειες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σωρεία αντιδράσεων για βίντεο όπου αποκαλεί τα Σκόπια «Μακεδονία»(2017-01-27 00:00:00.0)
Διαρροές για επικείμενη συμφωνία(2010-06-15 00:00:00.0)
ΝΑΤΟική λυκοσυμμαχία(2008-04-06 00:00:00.0)
Σταθερά «Μακεδονία» η ΠΓΔΜ για τις ΗΠΑ(2007-04-13 00:00:00.0)
Εμμεσα αρνητικός στην πρόταση Νίμιτς(2005-04-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2004-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ