Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩ-ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
«Παρών» στην επίθεση της ΕΕ κατά των λαών
  • Μαχητικά υπέρ της στρατηγικής της Λισαβόνας και της νεκρανάστασης του «ευρωσυντάγματος» ο Ελληνας πρωθυπουργός
  • «Ψήνεται» νέα αγορά του αιώνα με «Γιουροφάιτερ»

Ο Κ. Καραμανλής με τον Ιρλανδό ομόλογό του Β. Αχερν

Eurokinissi

Ο Κ. Καραμανλής με τον Ιρλανδό ομόλογό του Β. Αχερν
Τη βούληση της κυβέρνησής του για ταχύτερη προώθηση της στρατηγικής της Λισαβόνας και τις προσπάθειες για νεκρανάσταση του εκτρωματικού «ευρωσυντάγματος», εξέφρασε ο Κ. Καραμανλής στις συνομιλίες που είχε χτες και προχτές στο Δουβλίνο και το Βερολίνο.

Παράλληλα, ο Ελληνας πρωθυπουργός θέλησε να «αναβαθμίσει» τη θέση της χώρας σε ό,τι αφορά τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, ενώ προωθεί και την «επίλυση» του Κυπριακού και του «Μακεδονικού». Επιπλέον ειδικά στο Βερολίνο ο Κ. Καραμανλής ήρθε αντιμέτωπος με τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, δεχόμενος πιέσεις για την προμήθεια νέας αγοράς του αιώνα, αυτή τη φορά όχι από τους Αμερικανούς, αλλά από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Η Ντ. Μπακογιάννη, που ήταν παρούσα στις συνομιλίες του πρωθυπουργού με Α. Μέρκελ, παραδέχτηκε ότι τέθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών από την καγκελάριο της Γερμανίας το ζήτημα της προμήθειας από την Ελλάδα ενός αριθμού πολεμικών αεροσκαφών «Γιουροφάιτερ». «Το θέμα των εξοπλισμών και των "Γιουροφάιτερ" θα εξεταστεί και θα αντιμετωπιστεί μέχρι το καλοκαίρι, υπό το πρίσμα ότι η ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική αποτελεί βασικό πυλώνα της προοπτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε η Ντ. Μπακογιάννη, σημειώνοντας ωστόσο ότι το πρίσμα αυτό δεν είναι και το μοναδικό. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των «Γιουροφάιτερ» που πιέζεται να αγοράσει η κυβέρνηση κυμαίνεται ανάμεσα στα 40-60 και το κόστος της νέας αγοράς του αιώνα θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ...

Γενικότερα η Ντ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε τις συνομιλίες που έγιναν στη γερμανική καγκελαρία ως «συνομιλίες ουσίας και βάθους», που επικεντρώθηκαν σε θέματα στρατηγικής για την πορεία και το μέλλον της ΕΕ, ενώ συζητήθηκαν και ειδικότερου «ελληνικού» ενδιαφέροντος θέματα, όπως το Κυπριακό και οι εξελίξεις στο χώρο των Βαλκανίων ενόψει της έναρξης των διαδικασιών καθορισμού του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου.

Στα θέματα «στρατηγικής» της ΕΕ αναφέρθηκε ο Κ. Καραμανλής μετά τη συνάντηση που είχε χτες το μεσημέρι στο Δουβλίνο με τον Ιρλανδό ομόλογό του Β. Αχερν. Στο πλαίσιο αυτό τάχθηκε υπέρ του «να γίνουν περισσότερα» για την προώθηση της στρατηγικής της Λισαβόνας, επαναλαμβάνοντας το γνωστό παραμύθι ότι έτσι θα επιτευχθούν «καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης για την οικονομία και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Αναφορικά με το «ευρωσύνταγμα», είπε ότι μετά το τέλος της περισυλλογής «η Ελλάδα θα ήθελε να δει ένα νέο δυναμισμό στις προσπάθειές μας και τη συνέχιση του διαλόγου, με προσεκτική διερεύνηση των μελλοντικών προοπτικών».

Διευκρινίσεις από την Ντόρα

Στη διάρκεια του ταξιδιού, η Ντ. Μπακογιάννη κλήθηκε να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήματα γύρω από τη «γραμμή πλεύσης» σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά περιορίστηκε σε σκόπιμα γενικόλογες απαντήσεις.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων με αφορμή δημοσιεύματα του ελληνικού και κυπριακού Τύπου για την τακτική που θα ακολουθήσει στο Κυπριακό, απάντησε ότι «η εξωτερική πολιτική έχει συνέχεια», ότι «είναι συνολικά κυβερνητική υπόθεση» και «τον πρώτο και τελευταίο λόγο επ' αυτής έχει ο πρωθυπουργός». Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι «η ίδια δε θα μπορούσε ποτέ να χρησιμοποιήσει το αξίωμα της υπουργού Εξωτερικών για να ασκήσει προσωπική πολιτική...».

Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Φλεβάρη, θα βρίσκεται στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γ. Ιακώβου για την πρώτη συνάντησή του με την Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο Γ. Ιακώβου δήλωσε ότι σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την Ντ. Μπακογιάννη εξέφρασε την επιθυμία ο πρώτος υπουργός που θα δεχτεί μετά την ανάληψη των καθηκόντων της να είναι ο Κύπριος ομόλογός της.

Επίσης η Ντ. Μπακογιάννη διευκρίνισε ότι δεν ευσταθεί η πληροφορία πως στις 11 Μάρτη θα μεταβεί στις ΗΠΑ προκειμένου να συναντηθεί με την ομόλογό της Κοντολίζα Ράις. «Δεν έχω αποδεχτεί την πρόσκληση», είπε.

Εξάλλου σε συνέντευξή της στην «Ντόιτσε Βέλε», η νέα υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε με γενικόλογο τρόπο τις κυβερνητικές θέσεις για το Κόσσοβο και το «Μακεδονικό», ενώ για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είπε ότι πρέπει η γειτονική χώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ