Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Μπλακ-άουτ στις ειδήσεις

... λόγω - τι άλλου; - «τρομοκρατίας»

Πύκνωση των σεμιναρίων, όπου αλληλοενημερώνονται και συντονίζονται για να ελέγχουν τη «ροή πληροφοριών» προς τα ΜΜΕ, σχεδιάζουν οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές της ΕΕ. Παράλληλα μελετούν το βρετανικό παράδειγμα «συνεργασίας» - ουσιαστικά εναγκαλισμού - με τον Τύπο, ώστε να επιτυγχάνουν ακόμα και «μπλακ-άουτ» στην ειδησεογραφία όποτε κρίνουν ότι τους συμφέρει.

Αρχές Φλεβάρη στο αρχηγείο της Γιουροπόλ (της ευρωενωσιακής υπεραστυνομίας), στην Ολλανδία, δόθηκε ένα διήμερο σεμινάριο, όπου «ειδικοί των Δημοσίων Σχέσεων» - όπως τους χαρακτηρίζει η σχετική ανακοίνωση - «συζήτησαν για το πώς θα αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ αναφορικά με τρομοκρατικές πράξεις».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «το κύριο θέμα στο διήμερο σεμινάριο που φιλοξενήθηκε από την Γιουροπόλ, ήταν ένας σε βάθος απολογισμός του πώς οι βρετανικές αρχές αντιμετώπισαν τα ΜΜΕ αναφορικά με τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο τον Ιούλη 2005. Περαιτέρω συζητήσεις έγιναν γενικά σε θέματα επικοινωνίας σε καταστάσεις κρίσης».

Παρακάτω τονίζεται ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις καλύτερες πρακτικές, από τους εκπροσώπους 22 κρατών - μελών, από τις Βουλγαρία, Ρουμανία, Νορβηγία και Κολομβία, από το «SECI Center» («Κέντρο Πρωτοβουλίας Νοτιανατολικής Ευρωπαϊκής Συνεργασίας»), από τον Eurojust (η ευρωενωσιακή υπερεισαγγελία) και από το Συμβούλιο της ΕΕ.

Στο σεμινάριο ο υποδιευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Υποθέσεων της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, Κρις Γουέμπ, έδωσε παραδείγματα των «προκλήσεων» που αντιμετώπισε ο ίδιος και το προσωπικό της υπηρεσίας σε σχέση με τα χτυπήματα.

Ο διευθυντής της Γιουροπόλ, Μαξ - Πέτερ Ράτζελ εξέφρασε την ικανοποίησή του βλέποντας τον αριθμό των ειδικών επί των Δημοσίων Σχέσεων που συγκεντρώθηκαν στη Χάγη για το Σεμινάριο. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαι ευχαριστημένος που βλέπω ότι η Europol μπορεί να ενεργήσει ως ενδιάμεσος για την ανταλλαγή ιδεών και καλύτερων πρακτικών και στο πεδίο της επικοινωνίας.

» Ειδικά στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, τα ΜΜΕ παίζουν ένα σημαντικό ρόλο όταν οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου κυνηγούν καταζητούμενα πρόσωπα και όταν υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ενημερώσουν το κοινό. Πρέπει να κάνουμε τα μέγιστα να μοιραστούμε τις καλύτερες πρακτικές, και είναι σημαντικό να έχουμε μια σχέση μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και των ΜΜΕ βασισμένη στην εμπιστοσύνη».

Ο Βρετανός Κρις Γουέμπ έδωσε ένα παράδειγμα μιας «τέτοιας ισχυρής συνεργασίας. Διηγήθηκε ένα περιστατικό καλής θέλησης που επέδειξαν τα τηλεοπτικά κανάλια πριν τη σύλληψη δυο υπόπτων για τρομοκρατία. Συμφωνήθηκε (σ.σ: με τις αρχές) ένα 90λεπτο μπλακ-άουτ στις ειδήσεις προκειμένου να αποτρέψουν προειδοποίηση των δραστών πριν οι αστυνομικοί μπουν στο διαμέρισμά τους».

Σημειωτέον ότι το Σεμινάριο αυτό για τις «Δημόσιες Σχέσεις» ήταν το τρίτο του είδους που διοργάνωσε η Γιουροπόλ. Το πρώτο έγινε το 2001 και το δεύτερο το 2005. «Δεδομένης της υποδοχής που έτυχε από τους συμμετέχοντες, σίγουρα θα προσπαθήσουμε να κανονίσουμε άλλο ένα σεμινάριο τον επόμενο χρόνο ή ακόμα και νωρίτερα, φέτος το φθινόπωρο, καθώς όλοι δείχνουν να επιδοκιμάζουν ένα φόρουμ όπως αυτό όπου θέματα Δημοσίων Σχέσεων και ΜΜΕ μπορούν και συζητιούνται μεταξύ συναδέλφων από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου» δήλωσε ο Σρεν Κραγκ Πέντερσεν, στέλεχος της Γιουροπόλ, ο οποίος προήδρευσε της εν λόγω συνάντησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ