Κυριακή 31 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

ΤΟ Δεκέμβρη του 1954, με την απόρριψη από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ της ελληνικής προσφυγής για το Κυπριακό, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ολοκληρώθηκε ένας κύκλος ενεργειών και διαδικασιών γύρω από το φλέγον αυτό ζήτημα. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του κύκλου ήταν η πλήρης αποτυχία μιας πολιτικής που αναζητούσε την όποια λύση στο Κυπριακό μέσα στα πλαίσια του ιμπεριαλιστικού συστήματος, με φυσικό επακόλουθο τις συνεχείς ταπεινώσεις της Ελλάδας από τους υποτιθέμενους συμμάχους της, την Αγγλία και τις ΗΠΑ (σελίδα 13)

ΣΤΟΝ... αέρα το "εισιτήριο" ένταξης στην ΟΝΕ. Ο πληθωρισμός παραμένει το μεγάλο "αγκάθι" για την ένταξη στην ΟΝΕ. Καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρεί πολύ δύσκολη την εκπλήρωση του κριτηρίου για τον πληθωρισμό, άρχισε στο παρασκήνιο τα παζάρια με τις Βρυξέλλες, από τις οποίες ζητά να κάνουν τα "στραβά μάτια" (σελίδες 14 - 15)

ΟΙ "γενναίες" και "τολμηρές" αποφάσεις δικαιολογούνται ως τέτοιες, μόνο όταν εντάσσονται σε ένα σύνολο ανάλογων ενεργειών με στόχο και προοπτική. Ισχύει, όμως, αυτό στην περίπτωση της Δήλου με την απόφαση να μετακινηθούν, μέσα στο Φλεβάρη, οι Ναξιακοί Λέοντες στο Αρχαιολογικό Μουσείο για λόγους προστασίας; Αιτία είναι η επιδείνωση της φθοράς των γλυπτών όσο εκτίθενται στο εξωτερικό περιβάλλον (σελίδα 17)

Ο "Ρ" φιλοξενεί ένα ενδιαφέρον σημείωμα του Δημήτρη Πιστικού, με αφορμή το γιορτασμό για τα διακόσια χρόνια από το θάνατο του Ρήγα Φεραίου. Οπως και ο ίδιος υπογραμμίζει: "Θα προσπαθήσω να μιλήσω για πράγματα που ακροβατούν με την τόλμη τους στο νήμα της εγκύκλιας λογικής και ίσως ανοίγουν μιαν αίρεση πάνω σε ορθόδοξες συντεταγμένες" (σελίδες 24 - 25)

ΠΡΩΤΗ παγκόσμια παρουσίαση του "Opel Vectra.. Ο "πρωταθλητής" ανανεώθηκε και πάει για τίτλο... Το "Vectra" κατέχει τα τελευταία χρόνια την πρωτιά στις πωλήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αν και στη χώρα μας κανείς δεν αλλάζει την ομάδα που κερδίζει, η "Opel" κινήθηκε στη λογική τού "πριν πεινάσεις μαγειρεύεις" (σελίδα 29)

"18 ΑΝΩ": Μια ανάσα και επιμονή στη συνέχεια. Τελικά, ο αγώνας των παιδιών, των θεραπευτών, των γονιών και η καταπληκτική αλληλεγγύη έφερε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα: Την Παρασκευή (29/1) η πρόεδρος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου έστειλε στην κοινότητα απόφαση με την οποία παρατείνει για οχτώ ακόμα μήνες τη θητεία των 14 θεραπευτών (σελίδα 36)

ΣΚΑΝΔΑΛΑ "Αθανάτων". Για τα προσχήματα και την έξωθεν καλή μαρτυρία έδωσε στην Αθήνα την Ολυμπιάδα του 2004 ο Σάμαρανκ και κάποιοι έγιναν οι καλύτεροι υπερασπιστές του. Την ώρα που οι υγιώς σκεπτόμενοι ζητούν να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο, αυτοί δηλώνουν "βασιλικότεροι του βασιλέως". Ξέχασαν τα όσα συνέβησαν το 1990. Δε θυμούνται ποιος συνέδεσε την ολυμπιακή ιδέα με το δολάριο. Φοβούνται άραγε, τι; (σελίδα 31)

"ΔΕΝ πρέπει να χαθεί καμιά εικόνα απ' όσες τυπώθηκαν στο νου ή στο χαρτί εκείνων, που αγωνίστηκαν, πολέμησαν, κυνηγήθηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, τουφεκίστηκαν, εκτελέστηκαν", διαβάσαμε σε πρόσφατο χρονογράφημα της Ιωάννας Καρατζαφέρη στο "Ρ", με θέμα τα ογδοντάχρονα του ΚΚΕ. Ο "Ρ" συνάντησε τη συγγραφέα και της ζητήσαμε να μας αναπτύξει περισσότερο αυτήν την ενδιαφέρουσα σκέψη της (σελίδα 23)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ