Κυριακή 31 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ
"Κινητικότητα" με αντιλαϊκούς στόχους

"Με βλέπεις να ανησυχώ;". Με αυτόν τον τρόπο, απάντησε ο Κ. Καραμανλής σε ερώτηση αρχηγού κόμματος της Κύπρου, αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος από τον Δ. Αβραμόπουλο.

Αυτή είναι και η εικόνα που επιχειρεί να περάσει προς τα έξω η Ρηγίλλης, ότι, δηλαδή, "έχει προσπεράσει το θέμα" και ασχολείται με άλλα ζητήματα. Φυσικά, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Τα βλέμματα όλων στην ηγεσία της ΝΔ είναι στραμμένα προς την πλατεία Κοτζιά, παρακολουθώντας και την παραμικρή παρασκηνιακή ή μη κίνηση. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι δύο φορές μέσα σε μια βδομάδα ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής υποχρεώθηκε να αναφερθεί, έστω έμμεσα, στον Δ. Αβραμόπουλο. Στόχος, αυτών των παρεμβάσεων, όπως εξηγούν συνεργάτες του, ήταν, αφ' ενός, να στείλει μήνυμα σε όσους βρίσκονται "πίσω του" γι' αυτό μίλησε για "λύσεις παρασκηνίου" και, από την άλλη, να δώσει σαφή δείγματα γραφής για την αντιμετώπιση που επιφυλάσσουν στο υπό ίδρυση κόμμα, κάνοντας λόγο για "σανίδες σωτηρίες", που στοχεύουν στη διατήρηση στην εξουσία της κυβέρνησης Σημίτη.

Παράλληλα, δεν έχουν εκλείψει οι ελπίδες ότι τελικά ο δήμαρχος δε θα προχωρήσει στο "κρίσιμο βήμα". Γι' αυτό, λένε στη Ρηγίλλης, "έχουμε αφήσει ανοιχτές τις οδούς για μια αξιοπρεπή διαφυγή".

Από την πλευρά του Δ. Αβραμόπουλου, επιχειρείται το τελευταίο διάστημα να "αποκλιμακωθεί" η ένταση με τη ΝΔ και στην κατεύθυνση αυτή εμφανίζουν το υπό ίδρυση κόμμα ως απειλή "συνολικά για το πολιτικό σύστημα" (!) και όχι μόνο για τη ΝΔ. Γεγονός είναι, πάντως, ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δε δείχνει να αισθάνεται ότι απειλείται και μάλλον ενθαρρύνει, με όλους τους δυνατούς τρόπους, το υπό ίδρυση κόμμα, ακριβώς γιατί πιστεύει ότι θα δουλέψει προς δικό της όφελος. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο ίδιος ο Αβραμόπουλος φέρεται να δήλωσε σε γνωστό εκδότη ότι "πρέπει να στηριχτεί η κυβέρνηση Σημίτη", γνωρίζοντας βέβαια πολύ καλά ότι αυτή είναι η κυρίαρχη γραμμή στους κύκλους της οικονομικής ολιγαρχίας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων επέμενε και αυτή τη βδομάδα στην "τακτική της σιωπής", αφήνοντας στα φιλικά, κυρίως φιλοκυβερνητικά, ΜΜΕ το παιχνίδι των εντυπώσεων και της "προτροπής" να προχωρήσει. Οι συνεργάτες του αποφεύγουν να δώσουν οποιαδήποτε εξήγηση γι' αυτήν την τακτική, περιοριζόμενοι να επαναλαμβάνουν το γνωστό "όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά". Ορισμένοι δικαιολογούν τη στάση, λέγοντας ότι "μελετά όλες τις αντιδράσεις" και "αναζητά την κατάλληλη στιγμή", ενώ άλλοι δεν αποκλείουν να εξαγγείλει το κόμμα μετά τις ευρωεκλογές, αν αυτό απαιτηθεί από τις περιστάσεις.

Κεντροδεξιά "στα τέσσερα"

Ομως, η κινητικότητα στο χώρο της Κεντροδεξιάς δεν περιορίζεται γύρω από τις κινήσεις Αβραμόπουλου. Ολες οι πτέρυγες και οι παράγοντες της παράταξης βρίσκονται σε "αυξημένη ετοιμότητα" και προσπαθούν να διαβλέψουν πώς θα διαμορφωθεί το υπό ανασύνθεση πολιτικό σκηνικό, ώστε να καθορίσουν την τακτική τους. Ο Στ. Μάνος, που την περασμένη Δευτέρα ξεκαθάρισε ότι προχωρά σε δικό του κόμμα, έχει ήδη προβλέψει ότι στις ευρωεκλογές η Κεντροδεξιά θα εκπροσωπείται από τέσσερα κόμματα: Τη ΝΔ, το δικό του κόμμα, την ΠΟΛ.ΑΝ. και το κόμμα Αβραμόπουλου. Στην περίπτωση βέβαια που επαληθευτεί αυτό το σενάριο, τα πράγματα για την ηγεσία της ΝΔ "σκουραίνουν". Ποια θα είναι η απάντηση της Ρηγίλλης σε μια τέτοια περίπτωση; Θα πάμε στις ευρωεκλογές με πόλωση και ισχυρά διλήμματα, δηλώνουν συνεργάτες του Κ. Καραμανλή. Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζεται, αφ' ενός, να ξεκινήσει νωρίτερα η προεκλογική εκστρατεία - τις επόμενες μέρες ανακοινώνεται η επιτροπή εκλογικού αγώνα - ενώ ταυτόχρονα θα αναγορευτούν οι ευρωεκλογές σε "πρόκριμα εξουσίας", γι' αυτό πρέπει να παραμεριστούν τα "τεχνητά εμπόδια" προς την εξουσία.

Αν χρειάζεται κάποιο σχόλιο για την ουσία της παραπάνω κινητικότητας, ίσως χρειάζεται να επισημανθεί ότι οι επικεφαλής και των τεσσάρων τμημάτων, όπως και ο Κ. Μητσοτάκης, "επικρίνουν" την κυβέρνηση, γιατί εφαρμόζει την πολιτική τους, ενώ ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ ομολόγησε, με το γνωστό κυνισμό του, ότι η ΝΔ στηρίζει, στην ουσία, σε γενικές γραμμές την κυβερνητική πολιτική. Με άλλα λόγια, πρόκειται για κινητικότητα που εξυπηρετεί αντιλαϊκά σχέδια και στόχους.

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ