Σάββατο 23 Μάρτη 2013 - Κυριακή 24 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Δουλειά προετοιμασίας από σήμερα

Οι Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο επιβεβαιώνουν τη στρατηγική ωριμότητα του Κόμματός μας. Συγκεντρώνουν εμπειρία 95 χρόνων αδιάκοπης ταξικής πάλης. Εμπειρία που αξιοποιούμε για να εμπνευστούμε, να αντέξουμε και να ανταποκριθούμε στα σύνθετα καθήκοντα που μας αναλογούν σαν νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι σε αρκετά σημεία στο κείμενο των Θέσεων αναφέρεται η στάση του ΚΚΕ και ο ρόλος των κομμουνιστών σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ενα Κομμουνιστικό Κόμμα συνεπές στο σκοπό της πάλης του πρέπει να διαμορφώσει στρατηγική ενάντια στην αστική τάξη της χώρας του και δεν μπορεί παρά να εύχεται την ήττα της κυβέρνησης της χώρας του.

Με βάση την εξέλιξη της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης, προκύπτει η ανάγκη για νέο μοίρασμα των αγορών. Οι αντιθέσεις, οι ανταγωνισμοί που δυναμώνουν, η συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και η επιλογή συμμαχιών προετοιμάζουν αντικειμενικά έναν πόλεμο. Η ίδια η στάση της χώρας μας είναι που κυοφορεί πολέμους. Αυτός ο πόλεμος θα είναι ιμπεριαλιστικός ακριβώς επειδή και ο χαρακτήρας της εποχής είναι τέτοιος, ανεξάρτητα από τη θέση που κατέχει η Ελλάδα στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα.

O Μπ. Μπρεχτ γράφει για τον πόλεμο: «Οσο μπορούμε να ζούμε μόνο στηριζόμενοι στο δικό μας όφελος, όσο ισχύει το «εσύ ή εγώ» και όχι το «εσύ κι εγώ», όσο δεν πρόκειται για την πρόοδο αλλά για το προβάδισμα - τόσο θα υπάρχει πόλεμος. Οσο υπάρχει καπιταλισμός θα υπάρχει και πόλεμος». Περιλαμβάνοντας το ουσιώδες, μας λέει ότι αν θέλουμε ειρήνη, πρέπει να εξαλείψουμε την αιτία που γεννά πολέμους, να παλέψουμε ενάντια στον καπιταλισμό.

Ο πόλεμος δε θα είναι κάτι άλλο από τη συνέχεια της ίδιας πολιτικής με άλλα μέσα. Για τους κομμουνιστές όμως θα είναι η συνέχεια της ταξικής πάλης με άλλα μέσα. Η επαναστατική κατάσταση είναι αντικειμενικό γεγονός και έρχεται μετά από έναν τέτοιο πόλεμο. Το ζήτημα είναι αν θα είμαστε έτοιμοι, αν θα έχουμε προετοιμάσει την εργατική τάξη να συνεχίσει την πάλη της μετατρέποντας τον πόλεμο από άδικο ιμπεριαλιστικό, σε δίκαιο, δηλαδή ταξικό-εμφύλιο πόλεμο.

Προετοιμασία για πόλεμο σημαίνει προετοιμασία επαναστατικής κατάστασης. Από τώρα η σχέση καπιταλισμός - κρίση - πόλεμος - επανάσταση πρέπει να εξηγείται στους εργαζόμενους. Τα ιδεολογήματα γύρω από αυτό το ζήτημα είναι πολλά. Αν δεν τα αποκρούσουμε από τώρα, τα πράγματα σε κατάσταση πολέμου θα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Είναι καθήκον για το σήμερα.

Η προετοιμασία σε αυτές τις συνθήκες είναι τεράστιας σημασίας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να ξεσπάσει πόλεμος στην ευρύτερη περιοχή για να προετοιμάσουμε. Ξεκινάμε από τώρα. Αν από τώρα δημιουργήσουμε προϋποθέσεις, με πολύ καλύτερους όρους θα αντιμετωπίσουμε καταστάσεις πολέμου.

Εδώ γίνεται απόλυτα ξεκάθαρο στη Θέση 79.

Η έκβαση της επαναστατικής κατάστασης θα κριθεί από την ύπαρξη ή όχι γερών Κομματικών Οργανώσεων στους κλάδους και στη μαθητεία-κατάρτιση. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι μόνο το πόσοι είμαστε αριθμητικά, αλλά και πού είμαστε, σε ποιους χώρους πατάμε πόδι. Με λίγα λόγια, αν δεν οικοδομήσουμε οργανώσεις σε σημαντικούς κλάδους - στρατηγικούς τομείς για το κεφάλαιο θα δυσκολευτούμε ακόμα περισσότερο κατά την επαναστατική κατάσταση, δεδομένου ότι επαναστατική κατάσταση δεν σημαίνει απαραίτητα και σοσιαλιστική επανάσταση.

Υπό αυτό το πρίσμα δίνουμε βάρος στην οικοδόμηση στους κλάδους του Εμπορίου, Τουρισμού - Επισιτισμού, Υγείας - Πρόνοιας και στους χώρους μαθητείας - κατάρτισης. Οι σχολές μαθητείας, όπως η ΕΠΑΣ σε νοσοκομεία, η ΣΤΕ κλπ, είναι χώροι που σπουδάζουν παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών, που αύριο θα δουλεύουν στους αντίστοιχους κλάδους ως πρακτικάριοι με μισθούς πείνας, χωρίς ασφάλιση. Είναι, όπως λέμε, το αυριανό φτηνό εργατικό δυναμικό. Είναι τα μελλοντικά μέλη του Κόμματος, που θα δίνουν ταξική κατεύθυνση στο συνδικαλιστικό κίνημα, θα ενισχύουν τη δουλειά για τη κοινωνική συμμαχία, θα οργανώνουν νέους εργάτες στο Κόμμα μας. Η οικοδόμηση σ' αυτούς τους χώρους θα βελτιώσει την κοινωνική σύνθεση της ΚΝΕ, κατ' επέκταση και του Κόμματος. Είναι αυτοί που θα συμμετέχουν στη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Ετσι πρέπει να βλέπουμε αυτά τα παιδιά και να τους έχουμε εμπιστοσύνη.

Βασικός κρίκος για την ανάπτυξη και καθοδήγηση των δυνάμεών μας σ' αυτούς τους χώρους είναι να δυναμώσουμε την προώθηση της στρατηγικής μας. Το ζητούμενο είναι η αξιοποίηση των ντοκουμέντων του κόμματος, η επεξεργασία των Θέσεων σε κάθε χώρο, δηλαδή να προσαρμόζουμε και να εξειδικεύουμε τη δουλειά μας. Πρέπει η καθημερινή μας παρέμβαση να γίνεται από τη σκοπιά της στρατηγικής μας, να επικεντρώνει και να εξειδικεύει στις αντίστοιχες ειδικότητες.

Η κοινή δράση και λειτουργία των κνίτικων και κομματικών ομάδων, η καθημερινή παρέμβαση του σωματείου, η σύνδεση με τις Λαϊκές Επιτροπές θα μας ανοίξει δρόμους.

Είναι μεγάλο το βάρος που πέφτει στην ΚΝΕ για να βοηθήσει το Κόμμα.

ΚΚΕ και ΚΝΕ στη πράξη θα μετρηθούμε ενιαία.

Οι Θέσεις γρήγορα πρέπει να μπουν στη ζωή και να γίνουν κτήμα της εργατικής τάξης.

Καλές αποφάσεις σύντροφοι!


Κωνσταντίνα Ασμάνη
ΤΣ Εμπορίου - Υπηρεσιών Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ