Τετάρτη 5 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προς αποκατάσταση της αλήθειας

Σε άρθρο στο ηλεκτρονικό ΠΡΙΝ, με τίτλο «Ο Νότης Μαριάς και τα ανοίγματα του ΚΚΕ σε θολά νερά», που αναρτήθηκε στις 2/6/2024 και υπογράφεται από τον Ανδρέα Κυρίτση, επιχειρείται με αναληθή και συκοφαντικά σχόλια να δημιουργηθούν δυσμενείς εντυπώσεις γύρω από το πρόσωπό μου προκειμένου εν συνεχεία αυτές να αξιοποιηθούν πολιτικά ενόψει των επικείμενων, σε μόλις μια εβδομάδα, ευρωεκλογών προκειμένου να βλάψουν πολιτικά το ΚΚΕ με το οποίο συμπορεύομαι και το οποίο δήλωσα ότι στηρίζω στις ευρωεκλογές.

Στο άρθρο του ο Ανδρέας Κυρίτσης πέραν των άλλων γράφει αναφερόμενος στο πρόσωπό μου: «Το πρόβλημα δεν βρίσκεται μόνο στο παρελθόν του με τον Πάνο Καμμένο, τη διαδρομή του ως πρώην κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των "Ανεξάρτητων Ελλήνων" ή της στήριξης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της αστικής και ευρωμνημονιακής πολιτικής της...».

Ετσι:

1) Ο αρθρογράφος όλως ψευδώς και εν γνώσει της αναλήθειας των ισχυρισμών του διατείνεται ότι δήθεν στήριξα τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την αστική και ευρωμνημονιακή πολιτική της, ενώ είναι γνωστό ότι από τα τέλη Φλεβάρη 2015 είχα καταγγείλει τη μνημονιακή συμφωνία της 20ής Φλεβάρη (περιοδικό «Επίκαιρα» 26/2/2015 σελ. 46-47) και έκτοτε, όπως και το ΚΚΕ, είχα καταγγείλει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως μνημονιακή (...)

Από τα παραπάνω λοιπόν προκύπτει ότι σε αντίθεση με το ΝΑΡ που το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν πατερίτσα της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου, εγώ από την πλευρά μου άμεσα, ήδη από την 20ή Φλεβάρη, και χωρίς υπεκφυγές κατήγγειλα τη μνημονιακή υποχώρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

2) Επιπλέον είναι γνωστό ότι μετά την εκλογή μου ως ευρωβουλευτή με δήλωσή μου είχα αποσαφηνίσει ότι δεν είχα καμιά οργανωτική σχέση με τους ΑΝΕΛ, αρνούμενος να συμμετάσχω στο Συνέδριό τους (www.enikos.gr 6/11/2014), ενώ στη συνέχεια και με αφορμή την ένταξη στα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ του Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος είχε ψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο, δήλωσα στις αρχές Γενάρη 2015 ότι διακόπτω κάθε πολιτική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ (www.neakriti.gr 8/1/2015) (...) Επιπροσθέτως ουδέποτε υπήρξα μέλος των ΑΝΕΛ αλλά αντίθετα συνεργάστηκα εκλογικά μαζί τους ως εκπρόσωπος του τότε Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες (www.inewsgr.com 12/4/2012). (...) Επιπλέον, από αρχές Γενάρη 2015 με έγγραφό μου στην Ευρωβουλή δήλωσα ότι πλέον συμμετέχω ως ανεξάρτητος ευρωβουλευτής. Επομένως καιρός να κοπεί πλέον το παραμυθάκι περί χαρακτηρισμού μου ως δήθεν ΑΝΕΛίτη, περί δήθεν παρελθόντος μου με τον Καμμένο κ.λπ., μιας και δεν έχω καμιά σχέση μαζί τους εδώ και μια δεκαετία.

3) Σε σχέση με τη δράση μου ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κατά το διάστημα 2012-2014, δηλαδή πριν τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτή χαρακτηριζόταν πάντοτε από τον συνεπή αγώνα μου κατά της τρόικας, των μνημονίων και των τοκογλύφων δανειστών, κατά του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και της μείωσης μισθών και συντάξεων, υπέρ της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων κ.λπ., όπως έκανε άλλωστε τότε και το ΚΚΕ. Να επισημάνω επίσης ότι ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κατέθεσα στις 25/9/2013 ως μάρτυρας κατά της Χρυσής Αυγής ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη (...) Επιπλέον ήμουν ένας εκ των δύο βουλευτών των ΑΝΕΛ που υπερψηφίσαμε τον νόμο για την διακοπή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής (www.newsbeast.gr 18/12/2013), όπως άλλωστε έπραξαν και οι βουλευτές του ΚΚΕ, σε αντίθεση με ορισμένους βουλευτές του τότε ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος με συκοφαντεί και μου αποδίδει δήθεν ξενοφοβικές θέσεις στο Μεταναστευτικό, τη στιγμή που (...) ήμουν αυτός που όπως και το ΚΚΕ πολέμησα το περίφημο Δουβλίνο 3 που μετατρέπει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών, ήμουν αυτός που πρότεινε την έξοδο της Ελλάδας από το Σένγκεν (freeSunday.gr 19/12/2015) και, τέλος, ήμουν αυτός που πρότεινε από το 2022 (www.notismarias.gr 8/3/2022) και συνεχίζει να προτείνει ως λύση του Μεταναστευτικού - Προσφυγικού το «Ουκρανικό μοντέλο», το οποίο καταργώντας τα hot spots επιτρέπει στους πρόσφυγες να εισέρχονται στην ΕΕ και να εγκαθίστανται με δικαιώματα εργασίας, περίθαλψης κ.λπ. σε όποια χώρα της ΕΕ επιθυμούν. Τέλος, είναι γνωστό ότι έχω καταγγείλει επίσης και το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση. Αν τώρα οι θέσεις αυτές είναι αντιδραστικές και ξενοφοβικές, τότε είτε οι λέξεις έχουν χάσει πλέον το πραγματικό τους νόημα είτε απλά αξιοποιούνται για να βάλουν ταμπέλες και να σπιλώσουν συνειδήσεις.

Επιπλέον, ο αρθρογράφος με κατηγορεί για δήθεν εθνικιστικές θέσεις σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, την Τουρκία και την Αλβανία.

Είναι άραγε εθνικιστικές θέσεις η καμπάνια που πρώτος ξεκίνησα από τον Νοέμβρη του 2015 αποκαλύπτοντας τα σχέδια των ΗΠΑ για περαιτέρω ΝΑΤΟική άλωση των Δυτικών Βαλκανίων προκειμένου το αμερικανικό LNG να εκτοπίσει το ρωσικό φυσικό αέριο; (...) Σχέδια των ΗΠΑ τα οποία υπηρετούσε και συνεχίζει να υπηρετεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

Είναι εθνικιστική θέση άραγε ο συνεπής μου αγώνας στην Ευρωβουλή κατά του τουρκικού επεκτατισμού, ενάντια στο casus belli, στις τουρκικές απαιτήσεις για αποστρατικοποίηση των νησιών κ.λπ.;

Τέλος, πόσο εθνικιστικές θέσεις είναι οι παρεμβάσεις μου στην Ευρωβουλή από το 2016 για τη διασφάλιση των περιουσιών των Ελλήνων στη Χιμάρα που είχε βάλει στο μάτι ο Ράμα;

Και κάτι τελευταίο:

Πράγματι το Κίνημά μας «Ελλάδα - ο Αλλος Δρόμος» είχε αποφασίσει στα μέσα Δεκέμβρη 2023 να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές (...) Πλην όμως η αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις ευρωεκλογές στις αρχές του 2024, η επιβολή δυσβάστακτων οικονομικών όρων (παράβολο 20.000 ευρώ κ.λπ.) και η αποτυχία των σχετικών συζητήσεων περί ενδεχόμενων εκλογικών συνεργασιών κατέστησαν ανέφικτη την κάθοδο του Κινήματος «Ελλάδα - ο Αλλος Δρόμος» στις ευρωεκλογές.

Μετά από όλα αυτά τα μέλη και στελέχη του Κινήματος «Ελλάδα - ο Αλλος Δρόμος» είχαν πλέον το αναφαίρετο δικαίωμα να προχωρήσουν ατομικά στις δικές τους αυστηρά προσωπικές επιλογές σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι στις ευρωεκλογές του Ιούνη. Στο πλαίσιο αυτό και εγώ ως Νότης Μαριάς προσωπικά και όχι ως πρόεδρος του Κινήματος «Ελλάδα - ο Αλλος Δρόμος» αποφάσισα στις ευρωεκλογές του Ιούνη να στηρίξω το ΚΚΕ (...)

Αυτά τα ολίγα γιατί το ψέμα, ως γνωστόν, έχει κοντά πόδια.

* Ολόκληρο το άρθρο στον «902.gr»


Νότης ΜΑΡΙΑΣ
Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, πρώην ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, πρώην βουλευτής Ηρακλείου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ