Τετάρτη 5 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Χαιρέτισαν τη «βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων»

Τη «βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» ξεχώρισαν και καλωσόρισαν οι σύμβουλοι Ασφαλείας των Προέδρων ΗΠΑ και Τουρκίας, Τζέικ Σάλιβαν και Ακίφ Τσαγκατάι Κιλίτς, αντίστοιχα, σε προχτεσινοβραδινή (ώρα Ελλάδας) τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, για όλα τα φλέγοντα διεθνή θέματα.

Σύμφωνα με τη φειδωλή επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν «διμερή θέματα, όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η αμυντική συνεργασία και η συμμόρφωση με τις κυρώσεις», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Ακόμα, συζήτησαν «τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή» και «τόνισαν τη σημασία μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν».

Η νέα επικοινωνία επιβεβαιώνει ότι οι δύο πλευρές συνεχίζουν τη σταθερή - τουλάχιστον - ανταλλαγή απόψεων για όλες τις σοβαρές εξελίξεις, παρά τις διαφωνίες που διατηρούν σε πολλά θέματα. Αυτό είναι και το πλαίσιο μέσα στο οποίο αξιολογείται και η πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ως αιχμή για τη συνοχή στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ - απαραίτητη καθώς είναι απέναντι στα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, καταρχάς τη Ρωσία.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Αγκυρα φέρεται ξανά να εξετάζει τους όρους για μια πιθανή επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, «μία νέα πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει» για το θέμα και «η κυβέρνηση εκπονεί μία ολοκληρωμένη μελέτη για το άνοιγμα της Σχολής», που συντονίζει ο υπουργός Εθνικής Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν, διερευνώντας «νομικά και πολιτικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα», αλλά και με «ορισμένες συναντήσεις για αυτό το θέμα».

Στο μεταξύ, η «Χουριέτ» σχολιάζοντας σε πρωτοσέλιδό της την παρουσία φέτος Ελλήνων στρατιωτικών στην τουρκική άσκηση «Efes-2024», ανέφερε ότι «η εκτόνωση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας έριξε ένα τείχος στο Αιγαίο», σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έως τώρα δεν είχε στείλει ούτε παρατηρητές στις τουρκικές ασκήσεις στο Αιγαίο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ