Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κέντρα πάλης και αμφισβήτησης τα πανεπιστήμια

Μόνο το ΚΚΕ έχει συνειδητοποιήσει τους κινδύνους που απειλούν την παιδεία, τόνισε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, μετά τη συνάντηση των πρυτάνεων με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

"Πιστεύουμε ότι τα πανεπιστήμια, και τα σχολεία γενικότερα, τα επόμενα χρόνια θα μετατραπούν σε κέντρα κοινωνικής πάλης, δράσης και αμφισβήτησης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος έξω από αυτόν".Αυτό τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα προς τους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε χτες με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.

Η Αλ. Παπαρήγα επανέλαβε για άλλη μια φορά χτες στους πρυτάνεις τη δέσμευση του ΚΚΕ προς την πανεπιστημιακή κοινότητα για τη συμπαράσταση των κομμουνιστών, με όλες τους τις δυνάμεις, στη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα των ΑΕΙ και για να αντιμετωπιστούν οι επιβουλές των ιδιωτικών συμφερόντων. Η ΓΓ του Κόμματος είπε συγκεκριμένα: "Δεσμευτήκαμε ότι θα στηρίξουμε τα αιτήματα της πανεπιστημιακής και της φοιτητικής κοινότητας για το δημόσιο χαρακτήρα των ΑΕΙ και για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της έμμεσης ιδιωτικοποίησης,που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, κατά τη γνώμη μας, με αγωγό και μέσο τον πακτωλό των κοινοτικών ποσών, που κινδυνεύουν να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε εμπορικά μαγαζιά των ιδιωτών".

Η Αλ. Παπαρήγα στη συνέχεια τόνισε: "Είμαστε ριζικά αντίθετοι με τις θέσεις που η κυβέρνηση έχει προωθήσει, και η ΝΔ επίσης συμφωνεί, να συνυπάρχουν στην Ελλάδα τα πανεπιστήμιά μας, εγκαταλειμμένα όμως χρηματοδοτικά, με ψευτοπανεπιστήμια, τα οποία δεν παρέχουν καθόλου και επιστημονικό και κοινωνικό έργο, έργο που μπορούν να το επιτελέσουν μόνο τα δημόσια πανεπιστήμια, που δέχονται όμως την υποστήριξη του κράτους και που οπωσδήποτε οι εργαζόμενοι σε αυτά έχουν τις κατάλληλες συνθήκες και τα κατάλληλα εισοδήματα για να επιτελούν το έργο τους".

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι αν δεν αλλάξει αυτή η πολιτική, νέα δεινά έρχονται για τα δημόσια πανεπιστήμια το επόμενο διάστημα: "Είμαστε πάρα πολύ ανήσυχοι και σχεδόν βέβαιοι ότι, αν δεν υπάρξει αλλαγή αυτής της γραμμής πλεύσης, μετά τις εκλογές θα περικοπούν μια σειρά δαπάνες που αφορούσαν τα συγγράμματα, τα συσσίτια, τη φοιτητική μέριμνα γενικότερα.Ετοιμάζεται δηλαδή η καθιέρωση αγοράς συγγραμμάτων από ένα μέρος των φοιτητών στην αρχή, ούτως ώστε τα επόμενα χρόνια να γίνει σχεδόν καθολικό. Πιστεύουμε ότι τα πανεπιστήμια, και τα σχολεία γενικότερα, τα επόμενα χρόνια θα μετατραπούν σε κέντρα κοινωνικής πάλης, δράσης και αμφισβήτησης και δεν υπάρχει άλλος δρόμος έξω από αυτόν".

Οι πρυτάνεις

Ο Νίκος Μαρκάτος,πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου,υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έχει συνειδητοποιήσει τους κινδύνους της παιδείας.Ο Ν. Μαρκάτος αναφέρθηκε εκτενώς και στη "Λευκή Βίβλο" για την παιδεία, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η Λευκή Βίβλος αποτελεί την υλοποίηση της μεταμοντέρνας τέχνης του ελέγχου εξ αποστάσεως, όπου ο ελεγχόμενος δε συνειδητοποιεί καν ότι ελέγχεται, νομίζοντας ότι έχει απόλυτη ελευθερία".Ο Ν. Μαρκάτος συνεχίζοντας τόνισε ότι "η Λευκή Βίβλος τείνει να οδηγήσει τα πανεπιστήμια σε εξαφάνιση,μετατρέποντάς τα όχι σε πόλους δημιουργίας πολιτών, οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα και την ικανότητα να κρίνουν τα τεκταινόμενα στην κοινωνία, αλλά απλώς επαγγελματικά σχολεία. Εμείς κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το δεχτούμε".

Το δεύτερο που προέκυψε, είπε, είναι ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι το μόνο κόμμα που έχει διατυπώσει την άποψη, η οποία με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, ότι, δηλαδή, τα προβλήματα της παιδείας πια δεν μπορούν να λυθούν με διακομματικές επιτροπές, με συνόδους Πρυτάνεων, "Εθνικά Συμβούλια Παιδείας" κ. ά., αλλά από ένα γενικότερο μέτωπο διδασκόντων, διδασκομένων και γονέων. Χωρίς αυτό το μέτωπο, πιστεύω ότι θα υπάρχει μια ανακύκλωση των ίδιων προβλημάτων και των ίδιων παροδικών λύσεων.Αναφερόμενος στο θέμα του μαζικού ρουσφετιού της κυβέρνησης για πρόσθεση νέων εισακτέων στα ΑΕΙ από φέτος, ο Ν. Μαρκάτος επανέλαβε ότι φέτος δεν υπάρχει καμία επιπλέον θέση στο ΕΜΠ. "Σε αυτά τα θέματα δε χωρούν προχειρότητες",είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Μαρκάτος.

Ο Γ. Πανούσης,πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων και πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Θράκης, δήλωσε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων των πρυτάνεων με το ΚΚΕ σε πολλά θέματα. Ο Γ. Πανούσης είπε ότι μετά τις εκλογές, θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις,οι οποίες διακόπηκαν τη θερινή περίοδο, αφού κανένα από τα οξυμένα προβλήματα των ΑΕΙ δεν έχει λυθεί. "Θα είμαστε εδώ και μετά τις εκλογές, για να οραματιστούμε και να συστήσουμε ένα ευρύ Μέτωπο Παιδείας ικανό να διεκδικεί λύσεις".

Μιλώντας για το θέμα των επιπλέον εισαχθέντων στα ΑΕΙ, που σε μια επίδειξη προεκλογικών παροχών εξήγγειλε τη βδομάδα που πέρασε το υπουργείο Παιδείας, είπε ότι το Πανεπιστήμιο Θράκης αναγκάστηκε να ζητήσει επιπλέον εισακτέους λόγω της μεγάλης διαρροής φοιτητών του, που παρουσιάζεται κάθε χρόνο προς τα κεντρικά πανεπιστήμια. "Δε θέλω ωστόσο, συμπλήρωσε ο Γ. Πανούσης, οι αποφάσεις των πανεπιστημίων πάνω στο θέμα, όποιες και να είναι, να εκληφθούν αύριο από τα ΜΜΕ σαν πράσινα ή μπλε πανεπιστήμια. Δεν υπάρχουν πράσινοι και μπλε, καλοί και κακοί πρυτάνεις".

Ο Στ. Αλαχιώτης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, για το ίδιο θέμα είπε ότι η ανταπόκριση από τα ΑΕΙ θα είναι πολύ μικρή, ενώ ο Στ. Μπένος, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, είπε ότι το Πανεπιστήμιο Πειραιά φέτος δεν μπορεί να δεχτεί κανέναν, συμπληρώνοντας πως θα πρέπει να ασχολούμαστε με την πραγματική αναβάθμιση των πανεπιστημίων, ξεφεύγοντας από τέτοιου είδους εξαγγελίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ