Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Ολοι ίδιοι είναι;"

Αποτελεί το βασικό στερεότυπο της κυρίαρχης ιδεολογίας και προπαγάνδας και γι' αυτό είναι πολύ βολικό, για τις πολιτικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τα συμφέροντα του συστήματος: "Ολοι ίδιοι είναι, όλοι τα ίδια λένε, όλοι τα ίδια κάνουν".

Ενόψει των εκλογών, το επιχείρημα αυτό κάνει θραύση. Το προβάλλουν, με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία, τα κέντρα και τα φερέφωνα αναπαραγωγής της κυρίαρχης ιδεολογίας. Ακριβώς γιατί, από τη σκοπιά των γενικότερων συμφερόντων της άρχουσας τάξης, είναι πολύ βολικό να είναι έτσι τα πράγματα, αλλά και γιατί, σε μεγάλο βαθμό, έτσι είναι.

Ακριβώς επειδή υφίσταται αυτή η πραγματικότητα, επειδή αυτό ισχύει, όσον αφορά την πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων και των "παραφυάδων" τους, ακριβώς γι' αυτό, το στερεότυπο αυτό "περπατάει" πολύ εύκολα στις λαϊκές μάζες.

Η ομοιότητα που υπάρχει μεταξύ των υπόλοιπων κομμάτων σε ό,τι αφορά την πολιτική τους πρακτική και τις θέσεις - ιδιαίτερα σε περίοδο μη προεκλογική... - δημιουργεί το πρόσφορο έδαφος για να διαδοθεί ευρέως το παραπάνω στερεότυπο.

Αυτός είναι ο λόγος που τα κόμματα του πολύχρωμου δικομματισμού, λίγο πριν τις εκλογές, επιχειρούν εναγωνίως να πείσουν ότι διαφέρουν μεταξύ τους, ότι "δεν είναι ίδια".

Εχουν χιλιάδες λόγους να το κάνουν. Τα προηγούμενα τρία χρόνια, έχουν συμπλεύσει, έχουν συστρατευθεί, έχουν βάλει πλάτες για να επιβάλουν αντιλαϊκά σχέδια. Εχουν σταθεί απέναντι στα όνειρα, στις αγωνίες και τους αγώνες των εργαζομένων. Εχουν πάρει ανοιχτά το μέρος των εργοδοτών, της οικονομικής ολιγαρχίας, των Βρυξελλών. Εχουν συνειδητά αναλάβει ρόλο να εκλαϊκεύσουν τις επιλογές τους και να εξασφαλίσουν την κοινωνική συναίνεση σε αυτές. Εχουν συνεργήσει στα εγκλήματα των ΝΑΤΟικών δολοφόνων, έχουν αποδεχτεί τα σχέδιά τους για το νέο ρόλο του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, που δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η τρομοκρατία και η στρατιωτική επέμβαση σε όποιο λαό αντιστέκεται.

Αυτά δεν είναι λόγια και διαπιστώσεις προεκλογικού χαρακτήρα. Είναι η αμείλικτη πραγματικότητα, την οποία επιχειρούν να συσκοτίσουν προεκλογικά, μόνο και μόνο για να παγιδεύσουν και εγκλωβίσουν τις λαϊκές μάζες.

Δε διστάζουν, προκειμένου να διαφοροποιηθούν, να λεηλατούν αριστερά συνθήματα και φρασεολογία και να φορούν φιλολαϊκές μάσκες. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Μ. Εβερτ, που κατηγορεί τον Κ. Σημίτη για νεοφιλελευθερισμό και μονεταρισμό ή ότι δε θα επιτρέψει στο κεφάλαιο να αποκτήσει πολιτική εξουσία. Οπως, επίσης, του Αντ. Σαμαρά, που επιτίθεται κατά του Λαμπράκη, αλλά και του ΣΥΝ, που "καταγγέλλει" την κυβερνητική πολιτική, ενώ είναι έτοιμος από καιρό να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητικό επίπεδο.

Το "Ολοι ίδιοι είναι" ισχύει, στο μέγιστο βαθμό, για τα παραπάνω κόμματα.

Το ΚΚΕ δεν έχει ανάγκη να αποδείξει ότι δεν είναι ίδιο με τους άλλους. Το γνωρίζουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι άνεργοι, οι νέοι, οι μικρομεσαίοι, μέσα από την εμπειρία τους. Αυτό που χρειάζεται είναι να κάνουν το αποφασιστικό βήμα, το άλμα, να υπερβούν τα ψευτοδιλήμματα, τους εκβιασμούς, τις ψεύτικες υποσχέσεις και να το ενισχύσουν αποφασιστικά με την ψήφο τους. Ακριβώς γιατί την επομένη των εκλογών, όταν οι άλλοι θα μοιάζουν καταπληκτικά μεταξύ τους και θα έχουν αποβάλει τις μάσκες τους, το ΚΚΕ θα είναι δίπλα στον εργαζόμενο λαό, στις αγωνίες, στις ελπίδες και τους αγώνες του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ