Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν πληρώνουν τους βαμβακοπαραγωγούς!

Τα γραφεία του Οργανισμού Βάμβακος κατέλαβαν χτες οι παραγωγοί, ενώ ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, αθέτησε προηγούμενη υπόσχεση για την εξόφληση των αγροτών, που μένουν απλήρωτοι ακόμα

Τα γραφεία του Οργανισμού Βάμβακος (ΟΒ) στην Καρδίτσα κατέλαβαν χτες το πρωί εκατοντάδες οργισμένοι βαμβακοπαραγωγοί, ζητώντας να τους καταβληθούν τα χρήματα, που τους χρωστούν οι εκκοκκιστές Τσιπλάκος και Χατζηχαραλάμπους και να σταματήσει η κοροϊδία της κυβέρνησης.

Η κατάληψη των γραφείων του Οργανισμού Βάμβακος αποφασίστηκε σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν προηγουμένως οι απλήρωτοι βαμβακοπαραγωγοί στην Ενωση της Καρδίτσας, μετά από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Εκεί ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της ΟΑΣ Καρδίτσας και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, αναφερόμενος στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε, τόνισε στους συγκεντρωμένους: "Η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά, με τραγικό τρόπο, έδειξε το αντιαγροτικό της πρόσωπο. Παρά τη δέσμευση του υπουργού Γεωγίας στην αντιπροσωπεία των βαμβακοπαραγωγών - που τον είχε επισκεφθεί στις αρχές Αυγούστου στο υπουργείο του - για εξόφληση όλων των παραγωγών και για όλα τα ποσά (αξία ή 7%), σήμερα αθέτησε τη δέσμευσή του και από το υπόλοιπο της αξίας, εξοφλεί τους απλήρωτους παραγωγούς και μάλιστα τους μισούς, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν από 17 δραχμές το κιλό χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί. Εστω και την ύστατη στιγμή η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να εμπαίζει τους βαμβακοπαραγωγούς και να δώσει τώρα λύση στο πρόβλημα, γιατί αύριο θα είναι πολύ αργά και θα χαθούν εκατομμύρια δραχμές από φτωχούς παραγωγούς".

Από τα γραφεία του Οργανισμού Βάμβακος στην Καρδίτσα ο Βαγγέλης Μπούτας επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Οργανισμού Βάμβακος και στη συνέχεια με τον υπουργό Γεωργίας. Στο ζήτημα να πληρωθούν οι παραγωγοί από τα αποθεματικά του ΟΒ και να εκπέσουν εγγυητικές επιστολές των δύο εκκοκκιστών, επικαλέστηκε νομικά κωλύματα αναφέροντας, γενικά, πως δρομολογείται η επίλυση του προβλήματος. Ο Στέφανος Τζουμάκας παραδέχτηκε πως οι παραγωγοί έχουν δίκιο και υποσχέθηκε πως θα τηλεφωνούσε σε λίγο για να τους πει τι θα γίνει. Ομως αθέτησε ακόμα και αυτή την υπόσχεσή του, ενώ ο πρόεδρος του Ο Β, λίγο αργότερα, χαρακτήρισε τους απλήρωτους βαμβακοπαραγωγούς "αλμπάνηδες"!. Ο ίδιος, πάντως, δήλωσε άγνοια, όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει με το θέμα της διαφοράς λόγω της ποιοτικής κατάταξης του βαμβακιού που παρέδωσαν οι παραγωγοί και δεν απάντησε στο αίτημα να δοθούν οι καταστάσεις στους παραγωγούς, οι οποίοι, λόγω της απόκρυψης των στοιχείων αυτών, χάνουν από 7 έως και 10 δραχμές κατά κιλό βαμβακιού που πούλησαν.

Οι δύο εκκοκκιστές φέρεται να χρωστούν προκαταβολές και εξοφλήσεις σε περισσότερους από 3.000 παραγωγούς και ποσά αυτά φτάνει 1.100 δισ. δραχμές (670 εκατ. ο Τσιπλάκος και 430 εκατ. ο Χατζηχαραλάμπους). Ο Τσιπλάκος, επίσης, έδωσε τώρα την προκαταβολή σε κάποιους παραγωγούς από τα χρήματα που πήρε για την εξόφληση!

Η κατάσταση αυτή έχει φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς. Ο Πολυχρόνιος Πλέτσιος από το Πεδινό πήρε επιταγή από τον Χατζηχαραλάμπους για 2.700.000 δρχ. και ακόμη δεν έχει εισπράξει δραχμή. "Κάθε μέρα πηγαίνω στην τράπεζα", μας είπε και συνέχισε: "Δεν είναι κατάσταση αυτή περιμένω 8 μήνες τα λεφτά μου και τα χρέη τρέχουν. Να φανταστείτε ότι έχω να πάρω 2.700.000 δρχ. και χρωστάω στην τράπεζα 2.100.000".

Οι απλήρωτοι βαμβακοπαραγωγοί αποχώρησαν από τα γραφεία του ΟΒ στην Καρδίτσα αργά το μεσημέρι, χωρίς να λάβουν καμιά συγκεκριμένη απάντηση και συμφώνησαν να ξανασυγκεντρωθούν τη Δευτέρα το πρωί στην Ενωση, για να συνεχίσουν τον αγώνα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ