Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φιλοσοφίες Σημίτη σε "παγκόσμια πρώτη"

Τους ανθρώπους της τέχνης καλεί ο κ. Σημίτης στη "Μεγάλη Βρετανία" για να τους παρουσιάσει για "πρώτη" φορά, όπως λέει, τη φιλοσοφία και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τον πολιτισμό.

Αυτό δεν είναι πρόσκληση, είναι πρόκληση πρώτου μεγέθους για τους ανθρώπους της τέχνης.

Γιατί αυτοί γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα έργα και τις ήμερες του ΠΑΣΟΚ για τον πολιτισμό.

Ολοι γνωρίζουν ότι πολιτισμός δεν είναι η ενασχόληση μόνο με τις τέχνες, αλλά αφορά το σύνολο των δραστηριοτήτων, του ανθρώπου, το κοινωνικό και φυσικό του περιβάλλον.

Η ανεργία, η υποαπασχόληση, το μεροκάματο του τρόμου, το ρουσφέτι, οι εκβιασμοί συνειδήσεων είναι η νέα πολιτιστική πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

Η ερήμωση της υπαίθρου, η έλλειψη κοινωνικής πολιτικής, τα φαινόμενα νέας φτώχειας, οι άστεγοι, η καταστροφή των δασών, το δίλημμα μαλακά ή σκληρά ναρκωτικά, είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ που βιώσαμε μέχρι σήμερα.

Το Μάαστριχτ, η Λευκή Βίβλος, η συνειδητή πειθαρχία στους Αμερικανούς, η υπόκλιση στα δολοφονικά σχέδια των ιμπεριαλιστών, αποτελούν τη νέα "πολιτιστική" πρόταση, τη νέα στάση ζωής που μας προτείνει το ΠΑΣΟΚ;

Αυτό που χαρακτηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης είναι η τυφλή υποταγή στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θέλει να απονευρώσει την πολιτιστική μας ταυτότητα. Να στρεβλώσει την πολιτιστική μας παράδοση,για να γεννήσει τη νέα, ενωμένη και πολιτιστικά, Ευρωπαϊκή Ενωση. Να γίνουμε "Ευρωπαίοι", όπως λέει, πειθήνια δηλαδή όργανα παραγωγής υπερκέρδους για το μεγάλο κεφάλαιο.

Αυτό που χαρακτηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του ρόλου του μεγάλου κεφαλαίου και στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.

Είναι η θεσμοθέτηση νέων φορέων όπως "δίκτυα πόλεων", "επιτροπές προσωπικοτήτων" που θα ελέγχονται πιο εύκολα από τις Βρυξέλλες, το ΥΠΠΟ και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που συνήθως είναι μεγαλοεκδότες και οι οποίοι αποφάσισαν να αυξήσουν τα κέρδη τους και μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε - με το αζημίωτο βέβαια - δισεκατομμύρια για να καταστρέψει το Πάρκο Ελευθερίας ο κ. Λαμπράκης. Εδωσε στον Χρ. Λαμπράκη το μικρό αρχαίο θεατράκι της Επιδαύρου. Του έδωσε, εν λευκώ, και την αναμόρφωση των ορεινών όγκων της Αττικής.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με εντολή της ΕΕ, έχει σαν στόχο να ξεπουλήσει ή να νοικιάσει όλα τα αρχαία θέατρα σε επιχειρηματίες, εμπορευματοποιώντας χυδαία τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Οι άνθρωποι στο χώρο της τέχνης θυμούνται καλά ποιος ιδιωτικοποίησε τις κρατικές σκηνές, με τη σύμφωνη γνώμη ΝΔ, ΠΟΛ.ΑΝ. και ΣΥΝ.

Γνωρίζουν το σχέδιο νόμου του ΥΠΠΟ, που διεθνοποιεί και ιδιωτικοποιεί το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, καταργώντας τον ελληνικό του χαρακτήρα. Γνωρίζουν το σχέδιο νόμου του ΥΠΠΟ για την "προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας" που δίνει τη δυνατότητα "ενοικίασης" αρχαιολογικών χώρων και νομιμοποιεί την αρχαιοκαπηλία.

Ολοι μας έχουμε βιώσει το μηδενισμό των κονδυλίων του προϋπολογισμού '96 για την πολιτιστική δραστηριότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την επιλεκτική χρηματοδότηση εκδηλώσεων.

Ο κόσμος της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλος ο ελληνικός λαός γνωρίζουν πού πάνε τα δισεκατομμύρια για την "Πολιτιστική Πρωτεύουσα". Εχουν φτάσει "στα αυτιά τους οι φωνές" από τους ανταγωνισμούς των κατασκευαστριών εταιριών, για το ποιος θα φάει τα περισσότερα. Ξέρουν ότι μόνο ημιτελή, κι αυτά λιγοστά, έργα βιτρίνας θα γίνουν. Καμιά σχεδόν συμμετοχή του καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου της Θεσσαλονίκης δε θα υπάρξει.

Με την ευκαιρία, μήπως ο Κ. Σημίτης μας πει τι έγιναν εκείνα τα 2,5 δισ. που έδωσε το ΠΑΣΟΚ στην κ. Βελλίδη για να κατασκευάσει το ιδιωτικό της Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, παρόντος του κ. Λαμπράκη;

Αλήθεια, τι απέγινε άραγε η "Εθνική Πολιτική για το Βιβλίο", πόσο στηρίχτηκαν από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ το θέατρο, ο χορός, τα εικαστικά, η μουσική;

Οι μόνοι που στηρίχτηκαν από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ ήταν τα κυκλώματα εμπορίας και διακίνησης προϊόντων τέχνης, δηλ. μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες.

Στηρίχτηκαν και μπήκαν σε δρόμο υλοποίησης οι κατευθύνσεις των Βρυξελλών, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και του ΣΥΝ.

Η φιλοσοφία και η "νέα" πρόταση του ΠΑΣΟΚ, κλείνεται στη φράση. "Θες πολιτισμό; Πλήρωνε για να έχεις αυτόν που σου πλασάρουμε".

Οι άνθρωποι της τέχνης, οι εργαζόμενοι συνολικά, οι νέοι άνθρωποι γνωρίζουν από πρώτο χέρι ποιος συγκρούστηκε μέσα και έξω από τη Βουλή με αυτήν την πολιτική.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που είπε ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών σκηνών.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που αποκάλυψε έγκαιρα το χαρακτήρα των κατευθύνσεων της ΕΕ για τον πολιτισμό.

Το ΚΚΕ ανέδειξε την τέχνη και τον πολιτισμό σαν είδος πρώτης ανάγκης για τον άνθρωπο, αντιπαλεύοντας τον ελιτισμό, τον πολιτισμό τύπου "Μεγάρου Μουσικής".

Στήριξε την προοδευτική τέχνη μέσα από μια σειρά πολύμορφες δραστηριότητές του.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ έγινε χώρος δημιουργικής επαφής δεκάδων χιλιάδων νέων με την καλλιτεχνική δημιουργία.

Το ΚΚΕ μπήκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για ανώτατη κρατική παιδεία στην τέχνη, για δημιουργία πολιτιστικών κέντρων, βιβλιοθηκών, πολιτιστικών πολύκεντρων, για ανεμπόδιστη καλλιτεχνική δημιουργία.

Γι' αυτό καλεί τον πνευματικό και καλλιτεχνικό κόσμο να σκεφτεί. Ποιο κόμμα είχε πλάι του όλα αυτά τα χρόνια; Ποιο θα έχει μετά τις 23 του μήνα; Και να πράξει ανάλογα.

Σταύρος ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ