Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χ. ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Ψήφος στο ΚΚΕ - αντεπίθεση στην υποτέλεια

Συζήτηση του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ με δημοσιογράφους στη Λάρισα

"Το πραγματικό δίλημμα είναι: Θα ακολουθήσουμε πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, θα ακολουθήσουμε πολιτική υποτέλειας και υποταγής άνευ όρων στις Βρυξέλλες ή θα ακολουθήσουμε πολιτική υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων;". Αυτό υπογράμμισε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χ. Φλωράκης,σε συζήτηση που είχε χτες στη Λάρισα με δημοσιογράφους. Ολόκληρος ο σχετικός διάλογος έχει ως εξής:

Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών

- Τι περιμένετε από τη σημερινή συζήτηση των δυο πολιτικών αρχηγών;

- Αυτό που θα γίνει απόψε, η συζήτηση των δυο αρχηγών και όπως αυτή θα γίνει, φαίνεται να είναι το αποκορύφωμα όλης αυτής της προεκλογικής εμφάνισής τους. Νομίζω ότι είναι ένα πολύτιμο υλικό για θεατρικό συγγραφέα επιθεωρήσεων. Ολα αυτά που ειπώθηκαν, είτε από τον Σημίτη είτε από τον Εβερτ, αυτές τις μέρες. Για όλα είπαν. Γενικολογία, υποσχεσιολογία. Για ένα πράγμα δεν είπαν. Ποιος φταίει. Πού οφείλεται αυτή η κατάσταση, για την οποία δεν υπάρχει σήμερα Ελληνας πολίτης που να μην αναρωτιέται πού θα πάνε τα πράγματα, τι θα γίνει. Σ' αυτό δεν απάντησαν. Ορισμένες φορές υπερηφανεύονται ότι είναι σωστή η πολιτική τους ή άλλες φορές προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο. Εκείνο που είναι γεγονός είναι ότι όλοι τη θεωρούν σωστή την πολιτική που ακολούθησαν αυτά τα χρόνια, σε αυτό το παιχνίδι το δικομματικό και ότι θα τη συνεχίσουν. Εδώ είναι τεράστια, κατά τη γνώμη μου, η ευθύνη των ψηφοφόρων. Οταν θα πάνε να ρίξουν την ψήφο, πρέπει να σκεφτούν. Θέλουν λιτότητα μονόπλευρη, θέλουν εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, θέλουν υποτέλεια; Να ψηφίσουν ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ και θα φέρουν πλήρη την ευθύνη. Δε νομίζω να δώσει τίποτα αυτή η συζήτηση κι αν θα καταλάβει κανένας τίποτα. Βλέπετε ότι οργανώνουν αυτό το παιχνίδι για να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι εδώ δε γίνεται η πάλη ανάμεσα σε δυο διαφορετικές πολιτικές, αλλά γίνεται η πάλη και το δίλημμα είναι ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ. Αλλά αυτό είναι ψευτοδίλλημα. Το πραγματικό δίλημμα είναι: Θα ακολουθήσουμε πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, θα ακολουθήσουμε πολιτική υποτέλειας και υποταγής άνευ όρων στις Βρυξέλλες ή θα ακολουθήσουμε πολιτική υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων; Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα και από εδώ πηγάζει και η ευθύνη του κάθε ψηφοφόρου.

Δύναμη των εργαζομένων, η δύναμη του ΚΚΕ

- Για το ΚΚΕ τι περιμένετε, πιστεύετε ότι το 4,5% του 1993 θα ανέβει πολύ υψηλότερα σε αυτές τις εκλογές;

- Από την προσωπική μου επαφή, εδώ στη Θεσσαλία γύρισα τουλάχιστον 11 κεφαλοχώρια, αλλά και από τις πληροφορίες που έχω, είναι θετική η ανταπόκριση του κόσμου. Αλλά οι εκλογές έχουν τη δική τους "ψυχολογία". Σε χαιρετούν, "σας αγαπώ" λένε, "εκτιμούμε το κόμμα σας, τους αγώνες σας, είστε οι πιο συνεπείς, οι πιο σωστοί". Οταν όμως πάει στην κάλπη κατά κανόνα ψηφίζει άλλον. Γιατί; Αλλοι παράγοντες επιδρούν. Φιλικές δεσμεύσεις, υποχρεώσεις. Ακουσα ότι το ΠΑΣΟΚ τρέχει τώρα από σπίτι σε σπίτι, πρώην ψηφοφόρων τους, δίνει ψηφοδέλτιο και λέει ότι αν δε μας ψηφίσετε, θα δείτε. Εχει μια σειρά κόσμο δεμένο. Τον απειλεί, τον εκβιάζει. Είναι και αυτοί οι παράγοντες που επιδρούν στο πού θα καταλήξει ο καθένας. Υστερα θα εξαρτηθεί και από τη δουλιά της δική μας. Αν πάμε να ανοιχτούμε στον κόσμο και του μιλήσουμε. Τι προσδοκούμε εμείς από αυτές τις εκλογές; Μήπως προσδοκούμε να γίνουμε κυβέρνηση; Δύναμη θέλουμε για να βοηθήσουμε, να παλέψουμε κοντά στους εργαζόμενους για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους και όλη μας η μέχρι τώρα δράση αυτό το επιβεβαιώνει.

Να ηττηθεί ο δικομματισμός...

- Πώς βλέπετε τα προγνωστικά για τα κόμματα με τα γκάλοπ που γίνονται κάθε μέρα;

- Αφήστε τα γκάλοπ. Βεβαίως, υπάρχει επιστημονική βάση, γενικά στα γκάλοπ, αλλά εξαρτάται αν δίνουν σωστά τα αποτελέσματα. Εξαρτάται επίσης πάρα πολύ από το τι ερωτήματα βάζουν. Μπορεί δηλαδή με τα ερωτήματα να βγάλεις συμπεράσματα τα οποία είναι σωστά, αλλά όμως να ερμηνευτούν διαφορετικά.

- Αυτά που βγαίνουν τώρα, δε φαίνεται να σας αδικούν και πολύ.

- Δεν είναι το ζήτημα αν αδικούν εμάς. Εμείς θέλουμε να καταψηφιστούν αυτά τα δυο μεγάλα κόμματα, να μην μπορεί κανένα από τα δυο να πάρει αυτοδύναμη κυβερνητική πλειοψηφία, για να σταματήσει αυτό το παιχνίδι, που παίζεται 20 χρόνια και παραπάνω πότε ο ένας, πότε ο άλλος. Φεύγει η ΝΔ, έρχεται το ΠΑΣΟΚ, φεύγει το ΠΑΣΟΚ και έρχεται η ΝΔ. "Και ο χορός καλά κρατεί". Αυτό θέλουμε εμείς. Ο εκλογικός νόμος είναι φτιαγμένος έτσι που να εξυπηρετεί το δικομματικό σύστημα. Είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που μπορεί ένα από τα κόμματα αυτά να μην πάρει κοινοβουλευτική πλειοψηφία κι ένα κόμμα που θα είναι πρώτο, μπορεί να έχει μάλιστα ένα μεγάλο αριθμό βουλευτών. Τον έφτιαξαν ακριβώς για να εξυπηρετήσει το δικομματικό σύστημα.

Ψήφος στο ΚΚΕ

- Πιστεύετε ότι θα έχουν καλή τύχη τα μικρά κόμματα σ' αυτές τις εκλογές, όσον αφορά την είσοδό τους στη Βουλή;

- Ναι το πιστεύω, γιατί η αγανάκτηση του κόσμου είναι καταφανής. Είδατε κανένα να είναι ευχαριστημένος, είδατε κανένα να υπερασπίζεται τα άλλα κόμματα; Αλλο τι ψήφο θα ρίξει, είναι άλλοι οι παράγοντες που θα επιδράσουν και πιστεύω ότι τα μικρά κόμματα θα έχουν μια αύξηση. Τώρα πώς θα γίνει αυτό κανείς δεν ξέρει, γιατί αυτές οι εκλογές χαρακτηρίζονται φοβερή ρευστότητα. Βλέπουμε μετακινήσεις. Ακόμα δεν έχουν σταθεροποιηθεί οι ψηφοφόροι.

- Εχει καλλιεργηθεί η αντίληψη να καταψηφίσουν τα δυο μεγάλα κόμματα και να ψηφίσουν τα μικρότερα.

- Εγώ λέω να ψηφίσουν Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Αυτό είναι και το συμφέρον τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ