Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Σενάριο...

Το «σενάριο» της «διευθέτησης» του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ άρχισε να εξελίσσεται αμέσως μετά το ελληνικό «βέτο» για την ένταξη της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ.

Ηδη βρισκόμαστε σε έναν ακόμα γύρο «συνομιλιών». Πίσω όμως από αυτά που λέγονται, υπάρχουν και εκείνα που δρομολογούνται χωρίς να λέγονται.

Οπως, μάλιστα, υποστηρίζουν Ελληνες διπλωμάτες στο μετά Βουκουρεστίου «σενάριο» περιλαμβάνεται και η επιστολογραφία, με την οποία ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι φρόντισε να τοποθετήσει στο τραπέζι τα αιτήματα περί αναγνώρισης της «μακεδονικής εθνικής και γλωσσικής ταυτότητας».

Σε γενικές γραμμές, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, αν το σχέδιο «τελεσφορήσει» προβλέπεται να προσφέρει κέρδη και στις τρεις πλευρές. Δηλαδή, στην Ελλάδα, στην ΠΓΔΜ και - κυρίως - στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να λέει ότι «πέτυχε» σ' ένα πρόβλημα που κρατά 17 χρόνια, επιβάλλοντας στην ΠΓΔΜ να αλλάξει ονομασία και να υιοθετήσει ένα νέο όνομα που θα ισχύει έναντι όλων.
  • Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ μπορεί να λέει ότι έβαλε τη χώρα στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ και κυρίως ότι άνοιξε τη συζήτηση για την ουσία του προβλήματος, δηλαδή την «αναγνώριση της μακεδονικής εθνικής και γλωσσικής ταυτότητας».
  • Η Ουάσιγκτον όχι μόνο θα ολοκληρώσει τη ΝΑΤΟποίηση της Βαλκανικής, αλλά θα κρατήσει ανοιχτό το «μακεδονικό - μειονοτικό» ζήτημα το οποίο θα συνεχίσει να αξιοποιεί πιέζοντας και απειλώντας.

Πόσο βάση έχει το «σενάριο»; Οι πληροφορίες λένε ότι «αν τα πράγματα δε σκαλώσουν», ο κρίσιμος μήνας για εξελίξεις θα είναι ο Οκτώβρης. Και τότε όλοι θα μιλούν για «λύση». Μόνο που θα πρόκειται ακριβώς για αυτό: για μια «λύση» εντός (πολλών) εισαγωγικών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ