Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περίσσεψαν οι ύμνοι και οι αταξικές αναφορές

Με αφορμή τη χτεσινή «παγκόσμια μέρα της Δημοκρατίας», όπως έχει οριστεί από τον ΟΗΕ, πραγματοποιήθηκε χτες στη Βουλή ειδική πανηγυρική συνεδρίαση, κατά την οποία μίλησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, ο πρόεδρος της Βουλής, καθώς και οι πρώην πρόεδροι του Σώματος και χαιρέτισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης, Π. Κασίνι.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στην ομιλία της (δημοσιεύεται σε διπλανές στήλες) ανέδειξε τον ταξικό χαρακτήρα που διαχρονικά έχει η έννοια της δημοκρατίας και κάλεσε το λαό να αγωνιστεί για τη διασφάλιση των συνδικαλιστικών και των γενικότερων δημοκρατικών ελευθεριών. Αντίθετα, οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί αναλώθηκαν σε αταξικές αναλύσεις γύρω από την έννοια της δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, είπε ότι η χώρα μας διανύει σήμερα «την πιο μακρά περίοδο δημοκρατικής ομαλότητας και πολιτικής σταθερότητας στη νεότερη πολιτική ιστορία της» και γι' αυτό πρέπει να αποδοθεί «φόρος τιμής στους αγωνιστές της δημοκρατίας, στους πρωταγωνιστές της μεταπολίτευσης και τους εκλιπόντες της πρώτης μεταπολιτευτικής περιόδου». Η δημοκρατία, είπε ο πρωθυπουργός, απαιτεί, «όπως ρητά ορίζεται στο Σύνταγμά μας, να είναι όλοι οι πολίτες ίσοι ενώπιον των νόμων και κανένας (και σε καμία περίπτωση) να μην είναι πάνω από τους νόμους».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ανέφερε ότι η δημοκρατία στη χώρα μας κατακτήθηκε με αγώνες ενάντια σε εξορίες και σε νοθείες και πλέον έχει εδραιωθεί στη χώρα μας. Εάν υπάρχει ένας κίνδυνος σήμερα, είπε, αυτός είναι η απαξίωση των θεσμών και η αδιαφορία που δείχνουν οι πολίτες για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Εκανε λόγο για τον έλεγχο που ασκούν σήμερα τα ΜΜΕ και σε μια αναφορά στην επικαιρότητα (παραίτηση Βουλγαράκη) είπε ότι στη δημοκρατία υπάρχουν άγραφοι νόμοι που ορίζουν τι είναι «νόμιμο και τι ηθικό».

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, έδειξε να ανησυχεί για το κύρος και το ρόλο του Κοινοβουλίου και με τη σειρά του είπε ότι είναι ανησυχητική η έλλειψη ενδιαφέροντος των πολιτών για τη λειτουργία των κοινοβουλευτικών θεσμών. Ο δε πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, εκτίμησε ότι σήμερα ο κόσμος κυβερνιέται όπως έχουν ορίσει οι αρχαίοι Ελληνες θεοί.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, είπε ότι στη σημερινή εποχή «οι αρχές της δημοκρατίας αποτελούν το μόνο τρόπο για να προχωρήσει η ανθρωπότητα, με βήματα ασφαλή, με συνεργασία και συνεννόηση, με ειρήνη και ανάπτυξη σε ένα καλύτερο αύριο».

Μίλησαν επίσης οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Α. Μπενάκη - Ψαρούδα και Α. Κακλαμάνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ