Τρίτη 14 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ"
Στον αυτόματο πιλότο διάλυσης...

Λίγες μέρες μόλις μετά την ψήφιση του επαίσχυντου νόμου για την "Ολυμπιακή", αποδεικνύεται περίτρανα ότι για το μόνο που δεν ενδιαφέρεται η κυβέρνηση είναι η σωτηρία και η ανάπτυξη του δημόσιου αερομεταφορέα, όπως υποκριτικά διατείνεται. Καθημερινά, και ενώ οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων έχουν σταματήσει προς το παρόν, ματαιώνονται τουλάχιστον 8 - 10 δρομολόγια κατά μέσο όρο, ενώ άλλες πτήσεις συγχωνεύονται και παρατηρούνται πολύωρες καθυστερήσεις. Αιτία, η καθήλωση αεροπλάνων στο έδαφος, καθώς το τεχνικό προσωπικό δεν επαρκεί πλέον για τις ανάγκες της εταιρίας, αλλά και οι ελλείψεις ιπτάμενων συνοδών και φροντιστών, με αποτέλεσμα να μη "βγαίνουν" τα αναγκαία πληρώματα. Οσον αφορά τους τεχνικούς, στη διάρκεια του προηγούμενου "προγράμματος εξυγίανσης", αλλά και πρόσφατα έχουν αποχωρήσει περίπου 600 και αυτή τη στιγμή τα κενά στην τεχνική βάση υπολογίζονται σε τουλάχιστον 180. Μόλις χτες (!) το ΔΣ της "Ολυμπιακής" αποφάσισε την πρόσληψη 102 μαθητευόμενων και 80 δόκιμων τεχνικών. Αποφάσισε, επίσης, την πρόσληψη 64 αεροσυνοδών, που είχαν εργαστεί και παλιότερα στην εταιρία και άλλων 80 δόκιμων... Και όλα αυτά, ενώ από τις αρχές Απρίλη έχει αρχίσει το θερινό πρόγραμμα πτήσεων!

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προχωρά στο "επόμενο βήμα" του σχεδίου της για το ξεπούλημα της ΟΑ, αναθέτοντας σε ξένο "συμβουλευτικό οίκο" την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του εθνικού αερομεταφορέα, που θεωρείται αναγκαία για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού του καθεστώτος.

Οι εργαζόμενοι

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στην ΟΑ, με μαζικές - δυναμικές γενικές συνελεύσεις, που θα ολοκληρωθούν μετά το Πάσχα, προετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους, με σκοπό να καταργήσουν στην πράξη τα σκληρά αντεργατικά μέτρα που προβλέπει ο νέος ψευδεπίγραφος νόμος "περί εξυγίανσης της ΟΑ".

Χτες, η γενική συνέλευση της Ενωσης Πτυχιούχων Τεχνικών ΟΑ (ΕΠΤΑΟΑ), απέρριψε τα κυβερνητικά μέτρα και εξουσιοδότησε το ΔΣ να κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις. Ανάλογη εξουσιοδότηση αναμένεται να λάβει και το ΔΣ της Ενωσης Τεχνικών Εναέριων Μεταφορών - Πτυχιούχων (ΕΤΕΜ - Π) στη σημερινή γενική συνέλευση.

"Στο χορό" και οι πιλότοι

Στο μεταξύ, μετά το τεχνικό, το διοικητικό και το εργατικό προσωπικό, που έχουν ξεκαθαρίσει ήδη ότι απορρίπτουν τα κυβερνητικά μέτρα και ότι θα τα αποκρούσουν στην πράξη, από χτες και οι πιλότοι έκαναν γνωστό ότι δεν αποδέχονται το νέο κανονισμό εργασίας και ότι θα καθορίσουν τη στάση τους σήμερα, σε γενική συνέλευση του κλάδου. Η νέα διοίκηση των πιλότων, που συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΑ Θ. Τσακιρίδη,ξεκαθάρισε ότι έχει δώσει εντολή στα μέλη της να τηρούν πιστά τον παλιό κανονισμό εργασίας, να μην παραχωρούν ρεπό και να μην αποδεχτούν αλλαγές στα δρομολόγια. Ο Θ. Τσακιρίδης, για μια ακόμα φορά, επικαλέστηκε το φόβητρο της πτώχευσης της ΟΑ, αν υπάρξουν αντιδράσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ως πρώτη αντίδραση, οι διοικήσεις των τεχνικών (ΕΤΕΜ -Π και ΕΠΤΑΟΑ), καθώς και του εργατικού προσωπικού (ΣΕΠΟΑ) έχουν καλέσει τα μέλη τους να μην εφαρμόζουν τα νέα μέτρα και να τηρούν αυστηρά τους κανονισμούς και τις υπόλοιπες διαδικασίες. Παράλληλα, σε νέες γενικές τους συνελεύσεις, θα αποφασίσουν με ποιο συγκεκριμένο τρόπο, συνδικαλιστικό και νομικό, θα καταργήσουν στην πράξη τα αντεργατικά μέτρα που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία. Οι διοικητικοί υπάλληλοι της ΟΑ - μέλη της ΕΕΑΕ θα συγκαλέσουν τη γενική τους συνέλευση την άλλη Τετάρτη, ενώ από σήμερα κλιμάκια συνδικαλιστικών στελεχών της Ενωσης αρχίζουν νέες περιοδείες για την ενημέρωση των εργαζομένων σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Ηράκλειο. Επίσης, το ΔΣ της ΕΕΑΕ αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλίες για το συντονισμό της δράσης όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων. Σημειώνεται ότι στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΕΑΕ, ο εκπρόσωπος της ΕΣΚ Στ. Μανούσος πρότεινε να συγκληθεί σήμερα η γενική συνέλευση του κλάδου. Η πρόταση απορρίφθηκε με πέντε ψήφους έναντι τεσσάρων.

"Δημοσκοπήσεις"

Η έντονη και αυξανόμενη κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην ΟΑ, τόσο σε συνδικαλιστικό επίπεδο στα πρωτοβάθμια σωματεία, όσο και στη βάση, προκαλούν "πονοκέφαλο" σε κυβέρνηση και διοίκηση, που υπολόγιζαν σε "ελεγχόμενες και περιορισμένες αντιδράσεις", μετά το κύμα τρομοκρατίας που έχουν εξαπολύσει, με την αρωγή και των κορυφαίων συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ. Οσο η κυβέρνηση βλέπει να εξανεμίζονται οι "ευσεβείς της πόθοι" για "εργασιακή ειρήνη" στην ΟΑ, επιστρατεύει κάθε μέσο για να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται, ότι εντάσσεται και η δημοσκόπηση που δημοσίευσε το συγκρότημα Λαμπράκη,σύμφωνα με την οποία, δήθεν το 57,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι"η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην εξυγίανση των προβληματικών ΔΕΚΟ, ακόμη κι αν δε συμφωνούν οι εργαζόμενοι με τις αλλαγές που προωθεί"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ