Τρίτη 14 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Για τέταρτη χρονιά χωρίς σοδειά...

Σε απόγνωση βρίσκονται οι χιλιάδες ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας, που, για άλλη μια φορά φέτος, είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται, εξαιτίας του παγετού, ενώ ακόμη δεν έχουν πάρει όλοι τις εξευτελιστικά χαμηλές αποζημιώσεις (50 δραχμές το κιλό) από τον ΕΛΓΑ για τις περσινές καταστροφές. Παράλληλα, εκφράζουν την αγανάκτησή τους απέναντι στο κράτος, γιατί δεν παίρνει μέτρα για την προστασία των καλλιεργειών, ενώ βλέπει ότι το φαινόμενο επαναλαμβάνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά. Μέτρα άμεσα και χωρίς ιδιαίτερα αυξημένο κόστος, όπως η εγκατάσταση ανεμομεικτών ή υπόγειων αρδεύσεων για πότισμα των δέντρων με ψεκασμό.

Χτες έληξε η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων των αγροτών για την εκτίμηση της ζημιάς στις καλλιέργειές τους από το φετινό παγετό και ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί όσοι είχαν υποβάλει ενστάσεις για τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ και την τιμή αποζημίωσης που ορίστηκε. Τελικά, οι αγρότες αυτοί βγήκαν διπλά χαμένοι, γιατί οι ενστάσεις τους απορρίφθηκαν από τον ΕΛΓΑ και θα πάρουν τα ίδια λεφτά, όμως με κάποιους μήνες καθυστέρηση.

Και φέτος αναμένεται να επαναληφθεί το γνώριμο πλέον παιχνίδι, όπου οι αγρότες ζητούν αποζημίωση στην καρπόδεση και ο ΕΛΓΑ μιλά για ζημιά στην ανθοφορία, προσπαθώντας έτσι να μειώσει το τελικό κόστος της αποζημίωσης. Πάντως, ακόμη και με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, η ζημιά στο νομό Ημαθίας ξεπερνά το 50%, αφού από τους 300.000 τόνους αναμενόμενη παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου μετά τις καταστροφές υπολογίζουν ότι η παραγωγή θα μειωθεί στους 170.000 τόνους. Αντίστοιχα, στο επιτραπέζιο από 85.000 τόνους θα πέσει σε 35.000 όπως και στα νεκταρίνια από 80.000 τόνους θα πέσει σε 35.000 τόνους. Οι αγρότες στέκονται επιφυλακτικοί απέναντι στις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, γιατί ακόμη δε γνωρίζουν αν η καρπόδεση εξελιχθεί φυσιολογικά, ή τελικά τους δώσει και πάλι ατροφικούς καρπούς.

Η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, τονίζει την ανάγκη για δίκαιη εκτίμηση των καταστροφών και έγκαιρη αποζημίωση των παραγωγών, για αναγνώριση του 100% της ζημιάς στην καρπόδεση και όχι στην ανθοφορία, για ριζική αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτεται το 100% των ζημιών κάθε είδους και την άμεση λήψη μέτρων αντιπαγετικής προστασίας. Τέλος, η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ καλεί τους αγρότες σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς του νομού, να αντιδράσουν άμεσα, απαιτώντας λύσεις, ενώ διευκρινίζει ότι το ΚΚΕ θα βρεθεί στο πλευρό τους με όσα μέσα διαθέτει μέσα και έξω από τη Βουλή.

A. A


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ