Τρίτη 14 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σφυροκόπησαν το προσχέδιο

Ουσιαστικές παρεμβάσεις εκπροσώπων των φορέων στην εκδήλωση

Το άνοιγμα των εργασιών της εκδήλωσης έκανε ο Χρ. Λαζαρίδης, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, ενώ, μετά την εισήγηση του Σπ. Χαλβατζή, έγιναν αξιόλογες παρεμβάσεις απ' τους εκπροσώπους των φορέων. Κοινός παρονομαστής όλων των ομιλιών ήταν το σφυροκόπημα του προσχεδίου νόμου για την πρόνοια.

Αμέσως μετά τον Λεων. Αυδή, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Σωματείου Αλβανών Εργατών, ο οποίος αναφέρθηκε στα τρομακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξένοι εργάτες στη χώρα μας. "Είμαστε, είπε, χωρίς περίθαλψη και αντιμετωπίζουμε συμπτώματα ρατσισμού και ξενοφοβίας".

Ο Αντ. Λαζαράκης,μέλος της Διοίκησης των Διαχειριστών Παιδικών Σταθμών, τόνισε ότι με τη μεταφορά των εργαζομένων στους ΟΤΑ - που δεν είναι προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο - θα οδηγήσει στο χαράτσωμα των γονιών και στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς.

Ο Μ. Καμακάρης, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, "μετέφρασε" τις περσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ο οποίος μιλούσε για "αναθεώρηση της κοινωνικής προστασίας", για μια "κολοσσιαία επανάσταση στον τρόπο ζωής των κοινωνιών". Ολα αυτά, όμως, συνέχισε ο Μ. Καμακάρης, "σήμαιναν συρρίκνωση και κλείσιμο των Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, παραπέρα υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ιδιωτικοποίηση, ανταποδοτικότητα και επιχειρηματική δραστηριότητα".

Η Τ. Τσατσούλη, δημοτική σύμβουλος Ηλιούπολης, μετέφερε την εμπειρία από το δήμο της, όπου ο δήμαρχος υποσχέθηκε κοινωνική σύνταξη στα άτομα ηλικίας 60 - 65 χρονών και δεν είχαν τη δυνατότητα να τη θεμελιώσουν. Είναι, είπε, μια ευθεία βολή στην ίδια την κοινωνική ασφάλιση μια τέτοια επιλογή. Επίσης, τόνισε την ανάγκη να αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω εμβάθυνσης τα θέματα του παιδιού.

Ο Γ. Μπίστας,πρόεδρος των Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πληρότητα των θέσεων της ΝΑΣ, που αποτελούν, όπως είπε, προϊόν της συστηματικής παρέμβασής της. Πολλές θέσεις της Ομοσπονδίας μας, πρόσθεσε, υπάρχουν αυτούσιες και στο κείμενο της εισήγησης. Ο Γ. Μπίστας μίλησε για ζητήματα προγραμματισμού και όπως αυτά εκφράζονται και μέσα στο ίδιο το Λεκανοπέδιο, ενώ αναφερόμενος στη λεγόμενη φιλανθρωπία είπε: "Δουλεύω σε ίδρυμα ενός φιλανθρωπικού σωματείου. Αυτό το σωματείο ασκεί όπως θέλει τη διοίκηση, προσλαμβάνει όσους θέλει και πληρώνει όπως θέλει. Ο συνδικαλισμός σε πολλές περιπτώσεις είναι απαγορευμένος".

Ο Β. Γεωργαντάς,μέλος της Διοίκησης των Συνταξιούχων του ΙΚΑ, αναφέρθηκε στην Τρίτη Ηλικία, που κάθε λίγο και λιγάκι βρίσκεται στους δρόμους ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Η κυβέρνηση, είπε, ανοίγει ξανά το ασφαλιστικό. Οι νεότεροι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν αγωνιστούν δε θα υπάρχουν συντάξεις γι' αυτούς.

Ο Χ. Χουρδάκης,μέλος της διοίκησης της ΕΣΑΕΑ, αναφέρθηκε στο ιστορικό των νομοσχεδίων για την πρόνοια, τονίζοντας την ανάγκη της ανάπτυξης αντίστασης, αλλά και αλλαγής των συσχετισμών στις οργανώσεις.

Η Κ. Καραμάνου,γραμματέας της ΟΓΕ, υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη των γενεών μετατρέπεται σε χάσμα γενεών με την ισχύ των αντιασφαλιστικών νόμων, καθώς οι νέοι εργαζόμενοι αναγκάζονται να καταφεύγουν στην ιδιωτική ασφάλιση, μια και η κοινωνική ασφάλιση υποβαθμίζεται συνέχεια.

Ο Β. Τουμπέλης,πρόεδρος της ΟΣΝΙΕ, τόνισε ότι σήμερα η κοινωνική θέση των ηλικιωμένων χειροτερεύει. "Εκατοντάδες είναι οι παρατημένοι σε δρόμους, σε μοναχικά σπίτια ή και μέσα στις ίδιες τις οικογένειές τους. Εκατοντάδες και ίσως χιλιάδες είναι στοιβαγμένοι σε ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας - ή ευκαιρίας - χωρίς ουσιαστικά να παρεμβαίνουν τα αρμόδια όργανα της πολιτείας και της νομαρχίας".

Τέλος, μίλησε η Μ. Κουκούμα μέλος του ΔΣ του ΙΒΣΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ