Τρίτη 14 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Μήνυμα αντίστασης και αγώνα

Παρά την αυταρχική αντιμετώπιση από τους σχολάρχες, οι σπουδαστές των ιδιωτικών σχολών ολοκλήρωσαν τις εκλογές του Συλλόγου τους και ξεκινούν για νέες κατακτήσεις

Μήνυμα αντίστασης και αγώνα έστειλαν εκατοντάδες σπουδαστές ιδιωτικών σχολών μέσα από την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του πρώτου 15μελούς Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών. Οι εκλογές ξεκίνησαν στις 23 του Μάρτη και ολοκληρώθηκαν στις 31 του Μάρτη. Οι σπουδαστές ψήφιζαν στα γραφεία του συλλόγου στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ενώ καθημερινά στήνονταν κάλπες και μέσα στις σχολές.

Η ανάγκη ύπαρξης ενός συλλόγου μαζικού, με αντι-πρόταση στα σύγχρονα προβλήματα της εκπαίδευσης, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά. Τα πρώτα βήματα στο δρόμο των κατακτήσεων έχουν ήδη αρχίσει για τους σπουδαστές των ιδιωτικών σχολών με τις καθημερινές εξορμήσεις, τις παραστάσεις μέσα στις σχολές, τη συμμετοχή στα πανεργατικά συλλαλητήρια, την πορεία στο υπουργείο Παιδείας και τώρα την επιτυχημένη διεξαγωγή των πρώτων εκλογών του συλλόγου.

Οσο όμως ο αγώνας θα μεγαλώνει, τόσο τα συμφέροντα αυτών που κερδοσκοπούν από την εμπορευματοποίηση της μόρφωσης θα θίγονται και θα προσπαθούν να τον σταματήσουν. Αυτό έγινε και τις μέρες των εκλογών, σύμφωνα με καταγγελίες της εφορευτικής επιτροπής. Συγκεκριμένα, στη σχολή "Αυγερινοπούλου" όταν η μαζική προσέλευση άρχισε να "ενοχλεί", ο σχολάρχης ειδοποίησε την Αστυνομία και απείλησε συνδικαλιστές του συλλόγου με συλλήψεις και μηνύσεις. Ομως οι ίδιοι οι σπουδαστές της σχολής περιφρούρησαν την εκλογική διαδικασία, αρνούμενοι να μπουν στις τάξεις παρά τις απειλές και έκαναν αλυσίδα γύρω από την κάλπη. Στη "Δομή" η ίδια εικόνα. Τραμπουκισμοί και βρισιές προς τα μέλη του συλλόγου και απαγόρευση των εκλογών. Στο IST όλοι οι διευθυντές των τμημάτων κυνηγούσαν τα μέλη του συλλόγου στους διαδρόμους για να μην έρθουν σε επαφή με τους σπουδαστές. Και βέβαια κάλεσαν την Αστυνομία. Στην ΑΚΤΟ και ενώ η συμμετοχή των σπουδαστών στις εκλογές άγγιζε το 50% στο συγκεκριμένο κτίριο, καλέστηκε η Αστυνομία και μέλη του συλλόγου οδηγήθηκαν στο Δ Αστυνομικό Τμήμα. Στην ΑΚΜΗ το ίδιο. Αστυνομικοί με πολιτικά οδήγησαν στο τοπικό τμήμα Κυψέλης δύο μέλη του συλλόγου κατ' εντολή της διεύθυνσης. Στην ΚΟΡΕΛΚΟ μάλιστα, μέλη του συλλόγου προπηλακίστηκαν από την ιδιωτική αστυνομία της σχολής, ενώ καλέστηκε για άλλη μια φορά η Αστυνομία.

Παρ' όλα αυτά, οι σπουδαστές έδωσαν τη δική τους απάντηση στους σχολάρχες και την πολιτική που τους δίνει κάλυψη και έγινε φανερό πλέον τι σημαίνει να παρέχεται εκπαίδευση από έναν επιχειρηματία - σχολάρχη, που με τη μιας χρήσης κατάρτιση εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη για ένα τμήμα της ολιγαρχίας, ενώ παράλληλα δημιουργούν νέους εργαζόμενους χωρίς ουσιαστική μόρφωση, με μια ψευτοειδίκευση, φτηνό εργατικό δυναμικό στα χέρια τους.

Το πρώτο ΔΣ του Συλλόγου

Το 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αποτελείται από τους Σωτήρη Γκέκα (ΑΚΜΗ), Αλέξανδρο Φράγκο (ΑΚΤΟ), Αρτεμις Χρυσοβιτσάνου (ΑΚΤΟ), Ολγα Δημάκη (ΑΚΤΟ), Μαρία Βιβτιάδη ("Αυγερινοπούλου"), Κώστα Τσίφτη (ΙΕΚ Δημοσιογρ. Παιδεία), Χρυσούλα Λάτση ("Ξυνή"), Σπύρο Δημοσθενιάδη (ΑΚΜΗ), Αλέκο Φλιτζάνη ("Ξυνή" Πειραιά), Αντρέα Εφετζή ("Le Monde"), Γιάννη Κρανιά ("Technografico"), Νάντια Κολχιλάκη ("Αυγερινοπούλου"), Μαργαρίτα Αράτου (ΑΚΜΗ), Μαρία Χατζή ("Αυγερινοπούλου") και Εύα Ιακωβάτου ("Ξυνή" Πειραιά).

Το νέο ΔΣ καλεί όλους τους σπουδαστές ενωτικά να παλέψουν για πάγωμα των διδάκτρων και κρατικό έλεγχο στις αυξήσεις του έτους '97-'98, με σκοπό την επιστροφή των παράνομων κερδών. Να αγωνιστούν για προγράμματα σπουδών σύγχρονα και αναβαθμισμένα, με τεχνολογική υποδομή και κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό. Να υπερασπιστούν τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και να διεκδικήσουν την ένταξη της ειδίκευσης στη δευτεροβάθμια βαθμίδα, με σκοπό την κατάργηση του θεσμού των ΙΕΚ και της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Να απαιτήσουν μαζί με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα νέες θέσεις εργασίας και παραγωγική ανάπτυξη προς όφελος του λαού και του τόπου, κόντρα στην ασκούμενη πολιτική παραγωγικής αποσάθρωσης της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ