Τρίτη 14 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ
"Βαρίδι" τα εφοπλιστικά συμφέροντα

Την άμεση ανάγκη επαναπροσδιορισμού του ρόλου του ζητούν επιτακτικά οι λιμενικοί. Αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ενωσης Λιμενικών Υπαλλήλων επισκέφτηκε χτες την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος κατάρρευσης του Λιμενικού Σώματος, αφού οι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας των τελευταίων χρόνων, υπηρετώντας μόνο τα συμφέροντα μερίδας του εφοπλιστικού λόμπι, δεν ενδιαφέρθηκαν για την έγκαιρη προσαρμογή του στις σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Ετσι, μια χώρα με 16.000 χιλιόμετρα ακτές, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, με το 70% του πληθυσμού της εγκατεστημένο σε μικρά ή μεγάλα παραλιακά αστικά κέντρα, δε διαθέτει σύγχρονη ακτοφυλακή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της ναυσιπλοϊας, για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, για τη δίωξη ναρκωτικών και τον έλεγχο των συνόρων, για την έρευνα και διάσωση και άλλες αρμοδιότητες του Λιμενικού Σώματος.

Οι σοβαρότατες αυτές διαπιστώσεις προέρχονται από την Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος,το προεδρείο της οποίας εκφράζοντας την αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των λιμενικών, ενημερώνει αυτές τις μέρες τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής γύρω από τα χρονίζοντα προβλήματα των υπηρεσιών και του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος.

Χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ,Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας, συναντήθηκε με τους συνδικαλιστές και εξέφρασε την υποστήριξη του Κόμματος στα δίκαια αιτήματά τους. Τόνισε την ανάγκη απαλλαγής του Λιμενικού Σώματος από τα εφοπλιστικά συμφέροντα, επισήμανε ότι πρέπει αυτό να αποδεσμευτεί από το Πολεμικό Ναυτικό και γενικότερα να προωθηθεί η αποστρατικοποίησή του. Η Αλέκα Παπαρήγα τάχθηκε ενάντια στη χρησιμοποίηση του Λιμενικού στην καταστολή των αγώνων των ναυτεργατών και σημείωσε την αναγκαιότητα της κοινής πάλης του σωματείου με τους εργαζόμενους που δέχονται τις συνέπειες και αυτοί της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η ανάληψη από το ΚΚΕ συγκεκριμένων πρωτοβουλιών στη Βουλή για την προώθηση των προβλημάτων των εργαζομένων στο Λιμενικό.

Ο πρόεδρος του σωματείου αρχικελευστής Γιώργος Παναγόπουλος και ο γενικός γραμματέας αντιπλοίαρχος Γιώργος Κολιτσόπουλος αναφέρθηκαν στο ώριμο αίτημα του επαναπροσδιορισμού του ρόλου του Λιμενικού, το οποίο, όπως σημείωσαν, εγκαταλείπεται από τον νυν υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρο Σουμάκη,αν και ήταν στις πολιτικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Το σωματείο υπέβαλε στον υπουργό ένα σύγχρονο οργανόγραμμα, αλλά αντί να υιοθετηθεί η πρόταση αυτή, είδε μέσω κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων να εκτοξεύεται λάσπη εναντίον του.

Οι συνθήκες δουλιάς, όπως είπαν, είναι απάνθρωπες κάτω από την πίεση των ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η οροφή του ΛΣ είναι 6.300 άτομα περίπου, ενώ σύμφωνα με τα διεθνώς ισχύοντα και τις πραγματικές ανάγκες ο αριθμός αυτός θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 10.000. Σήμερα υπηρετούν μόνο 3.980 εκ των οποίων 300 έχουν ήδη υποβάλει παραίτηση. Επιτακτική είναι η ανάγκη πρόσληψης 2.500 υπαλλήλων, με αντικειμενικά κριτήρια και η εκπαίδευσή τους σε σύγχρονα πρότυπα με τη δημιουργία Λιμενικής Ακαδημίας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε, επίσης, στις προμήθειες του Λιμενικού Σώματος, στο συνεχιζόμενο εξοπλισμό του με πλαστικά σκάφη, τα οποία είναι μη αποτελεσματικά (μέγιστη ταχύτητα περίπου 20 ναυτικά μίλια, δε μετέχουν σε επιχειρήσεις με ανέμους ισχυρότερους των πέντε μποφόρ, κλπ.), στην καθυστέρηση που παρατηρείται στην αγορά των ελικοπτέρων παντός καιρού και στην αδυναμία απορρόφησης των κονδυλίων από την ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στους καταπέλτες την Τρίτη για μπάρκο με δικαιώματα!(2013-04-11 00:00:00.0)
Για το σχέδιο νόμου «Ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις»(2013-01-27 00:00:00.0)
Θύματα οι ...εφοπλιστές και τα τάγματα εφόδου(2002-05-31 00:00:00.0)
Η λαϊκή κατακραυγή ξήλωσε γαλόνια(2000-10-05 00:00:00.0)
"Φεσώνουν" οι εφοπλιστές το ΝΑΤ(1997-09-12 00:00:00.0)
Αγρια επίθεση στο λιμάνι της Ραφήνας(1997-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ