Τρίτη 14 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Για τη Θεσσαλονίκη της αντεπίθεσης

Εκδήλωση με θέμα τη συρρίκνωση της βιομηχανίας και την ανεργία στην πόλη, διοργάνωσε η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση" Θεσσαλονίκης

"Η Θεσσαλονίκη των Ζηλωτών, της Φεντερασιόν, του Μάη του '36, του Γεντί - Κουλέ, του Νικηφορίδη, του Λαμπράκη, δεν μπορεί να αρκείται στο να αντιστέκεται. Πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση. Οι Δημοτικές Εκλογές μπορούν να γίνουν βήμα αντεπίθεσης, καταδικάζοντας με την ψήφο του ο λαός όλους εκείνους τους υποψήφιους και τις παρατάξεις που στηρίζουν και εξωραϊζουν το υπάρχον αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο γεννά αυτά που βιώνουν οι άνεργοι, οι μισοαπασχολούμενοι, οι μισοειδικευμένοι. Συσπειρωμένοι και ενισχύοντας τα ψηφοδέλτια της ΔΑΚ, οι εργαζόμενοι θα έχουν στο πλευρό τους έναν πολύτιμο σύμμαχο".

Τα παραπάνω τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Αγάπιος Σαχίνης,μιλώντας χτες στην εκδήλωση με θέμα την αποβιομηχάνιση και την ανεργία στην πόλη, που διοργάνωσε η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση" Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα του ΕΚΘ.

"Σε τούτη την πόλη κανένας, είτε δήμαρχος, είτε παράταξη, δεν μπορεί να διεκδικεί το Δήμο, χωρίς να παίρνει θέση για το τι θα απογίνει με την παραγωγική βάση της πόλης και της ευρύτερης περιοχής", επισήμανε ο Αγ. Σαχίνης. "Για ποια παραγωγική βάση μιλούν στη δεύτερη πόλη της χώρας μας, όταν από τις 100 μεγαλύτερες βιομηχανίες με τα μεγαλύτερα κέρδη του 1996 μόνο 14 δρουν σ' όλη τη Βόρεια Ελλάδα; Οταν "από τα διαμάντια της οικονομίας το 1997", όπως αναφέρει το περιοδικό "Κεφάλαιο", μόνο 5-6 αξιόλογες ανήκουν σ' όλη τη Β. Ελλάδα και καμία στη Θεσσαλονίκη;".

Ο υποψήφιος δήμαρχος της ΔΑΚ αναφέρθηκε στη γιγαντιαία συγκέντρωση πολυκαταστημάτων στα ανατολικά, αλλά και στα δυτικά της πόλης με τα πολυεθνικά μεγαθήρια ΚΟΝΤΙΝΕΝΤ, ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ κ.ά., ενώ εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταστήματα κλείνουν καθημερινά. Επίσης υπογράμμισε ότι η αγροτική παραγωγική βάση του νομού συρρικνώνεται και αποδιαρθρώνεται.

"Σ' αυτό το γκρίζο τοπίο - συνέχισε - τα καλαίσθητα φυλλάδια, οι κορόνες των υποψηφίων για το Δήμο Θεσσαλονίκης, που προπαγανδίζουν ότι θα συμβάλλουν από το πόστο του δημάρχου στο να γίνει η Θεσσαλονίκη Μητροπολιτικό Κέντρο της περιοχής, χώρος διείσδυσης στην ενδοχώρα των Βαλκανίων, προκαλούν σαρκασμό. Ποια διείσδυση και ποιο Μητροπολιτικό κέντρο; Η Θεσσαλονίκη και ο νομός δεν έχουν παραγωγική βάση να "διεισδύσουν". Εκείνοι που διεισδύουν στα Βαλκάνια είναι οι Ελληνες κεφαλαιοκράτες, που με τις ευλογίες της κυβέρνησης μετατράπηκαν σε πολυεθνικό κεφάλαιο", υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι η ΔΑΚ αυτό το μοντέλο ανάπτυξης το απορρίπτει. Διεκδικεί το Δήμο όχι για να εξωραϊσει - όπως κάνουν οι άλλοι, μηδενός εξαιρουμένου - αυτό το μοντέλο, αλλά για να μπει μπροστά σ' έναν αγώνα για να σωθεί τώρα η βασική παραγωγική βάση του νομού και στη συνέχεια να εκσυγχρονιστεί, να βελτιωθεί.

"Η Θεσσαλονίκη έχει όλες τις δυνατότητες σε πρώτες ύλες, σε ανθρώπινο δυναμικό, σε τεχνογνωσία να αναπτύξει την παραγωγική της βάση. Δεν είναι μοιραίος ο δρόμος που επέλεξαν ντόπιοι και ξένοι παράγοντες γι' αυτήν", σημείωσε ο Αγ. Σαχίνης και κάλεσε τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης να συσπειρωθούν γύρω από την Κίνηση για να μετατρέψουν το Δήμο σε μετερίζι αγώνα, που θα πρωτοστατήσει στη μάχη για την παραγωγική ανάπτυξη, με φορέα το δημόσιο τομέα.

Τέλος, ο Αγ. Σαχίνης ανέπτυξε τις εξειδικευμένες προτάσεις της Κίνησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς και για το τι πρέπει να γίνει για τις βασικές παραγωγικές μονάδες της πόλης. Μετά την εισήγηση του Αγ. Σαχίνη, ακολούθησαν τοποθετήσεις πολλών εκπροσώπων φορέων, οι οποίοι στο σύνολό τους χαρακτήρισαν ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η ΔΑΚ επέλεξε ως αιχμή του αγώνα της το θέμα του αναπτυξιακού μοντέλου της πόλης και τα ζητήματα ανεργίας και αποβιομηχάνισης.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ στην παρέμβασή του κατήγγειλε την κυβέρνηση για τις αντιλαϊκές της επιλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν υπάρχει ούτε μία πρόταση του ΣΕΒ που να μην την έχει δεχτεί η κυβέρνηση" και κάλεσε να δημιουργηθεί ένα μέτωπο αγώνα μεταξύ ΤΑ, φορέων και συνδικάτων, προκειμένου να αποκρουστεί αυτή η πολιτική.

Συμμετείχαν

Στην εκδήλωση συμμετείχαν: Αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ με επικεφαλής τους Χρήστο Κόφφα,γραμματέα της Οργάνωσης και Γ. Κατσαρό,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Θαν. Γιαννούσης,πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης και δημοτικός σύμβουλος, οι Παν. Αβραμόπουλος,Χ. Ανδρεάδης και Θ. Κυριακίδης πρόεδρος, αντιπρόεδρος και γραμματέας του ΕΚΘ αντίστοιχα, ο Ι. Οικονομίδης,μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ - Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, ο Αρ. Ποζρικίδης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, ο Κ. Μανώλης,γ.γ. Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Ν. Θεσσαλονίκης, ο Βασ. Καραλής,μέλος Γεν. Συμβουλίου ΟΤΟΕ, ο Φ. Γεωργουδάκης,μέλος της διοίκησης της ΓΣΣΕ. Συμμετείχαν επίσης αντιπροσωπείες πολλών σωματείων, όπως Συνταξιούχων ΙΚΑ, Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, Εργοστασιακής Επιτροπής ΑΤΤΙΚ-ΓΚΡΕΗΤ, Συλλόγου Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων, Σωματείου Μετάλλου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνδικάτου Οικοδόμων, Εργαζομένων ΔΕΘ, Εργαζομένων "Λαμπρόπουλου", της ΑΓΝΟ, Συνδικάτου Δέρματος κ.ά.

Επίσης συμμετείχαν η ιστορικός Τέχνης Κάτια Κελεσοπούλου και ο σκηνοθέτης Ερμής Μουρατίδης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρωτοβουλία συντονισμού και αγώνα(2006-12-22 00:00:00.0)
Παραβρέθηκαν(2002-10-01 00:00:00.0)
Η Τούμπα ψηφίζει «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα»(2002-09-14 00:00:00.0)
Με ελικόπτερο θα πηγαινοέρχεστε(2002-04-26 00:00:00.0)
«ΔΕΘ Αναγέννηση» με εργασιακό μεσαίωνα(2000-11-11 00:00:00.0)
Διαστάσεις θεομηνίας παίρνει η συρρίκνωση(1998-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ