Τρίτη 14 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΥΡΙΟ
Κατάρα για ανθρώπους και μνημεία οι ρύποι της ΔΕΗ

Αληθινή κατάρα για τους κατοίκους και τα μνημεία του Λαυρίου απειλούν να γίνουν οι καρκινογόνοι ρύποι που παράγει το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην περιοχή, προκαλώντας σοβαρές βλάβες στο περιβάλλον, στα σπίτια, στα αρχαία μνημεία, ακόμα και στην υγεία των κατοίκων. Η κατάσταση - όπως καταγγέλλει η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" - θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο, όταν θα λειτουργήσουν οι νέες μονάδες της ΔΕΗ με φυσικό αέριο.

Οι εκτιμήσεις αυτές έχουν επιβεβαιωθεί και στη διάρκεια συζήτησης που είχε γίνει στην πόλη το Γενάρη, με πρωτοβουλία της εφημερίδας "Λαυριώτικο Βήμα". Οι εκπρόσωποι των κατοίκων του Λαυρίου έχουν υπογραμμίσει κατ' επανάληψη ότι το φυσικό αέριο θα χειροτερέψει την κατάσταση, που έχει, ήδη, προκαλέσει η καύση της χειρότερης ποιότητας μαζούτ από την παλιά μονάδα της ΔΕΗ και οι καρκινογόνοι ρύποι θα αυξηθούν.

Η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" καταγγέλλει τη διεύθυνση της ΔΕΗ για διάδοση μυθευμάτων - ότι το εργοστάσιο θα λειτουργούσε εξ ολοκλήρου με φυσικό αέριο και έτσι θα περιοριζόταν η ρύπανση του περιβάλλοντος, ενώ στην πραγματικότητα θα γίνει το αντίθετο, δηλαδή θα λειτουργούν και οι μονάδες του φυσικού αερίου και οι μονάδες μαζούτ - αποσκοπώντας στην παραπλάνηση της κοινής γνώμης και την αποφυγή κάθε κοινωνικού ελέγχου, πράγμα που έγινε εφικτό, καθώς η κοινωνία του Λαυρίου λόγω και της ανεργίας επέδειξε τη μεγαλύτερη ανοχή, χωρίς να απασχολείται ούτε το 5% του εργατοτεχνικού προσωπικού της ΔΕΗ, από την περιοχή.

Από τα στοιχεία βγαίνει το συμπέρασμα ότι - εκτός από τους καρκινογόνους ρύπους που έχει προκαλέσει η ποιότητα του μαζούτ και τα βελτιωτικά καύσης (καταλύτες) - κάθε χρόνο χιλιάδες τόνοι τοξικά απόβλητα ρίχνονται στη θάλασσα και στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

Για όλα αυτά, η ΔΕΗ μέχρι σήμερα δεν έδωσε καμιά πειστική απάντηση για το μέγεθος της ρύπανσης, τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να πάρει (φίλτρα, νέος τύπος μαζούτ κλπ.), ώστε να μην υπάρξουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ