Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Ενα από τα ζητήματα και συνάμα προϋπόθεση που πρέπει να εξεταστεί, έτσι ώστε το Κόμμα μας να ισχυροποιηθεί, είναι η επιλογή, ανάδειξη και διαπαιδαγώγηση των στελεχών.

Μέσα από τις Θέσεις για το 17ο Συνέδριο βγήκε πολύ σωστά η εκτίμηση ότι ένα μεγάλο μέρος του στελεχικού δυναμικού δεν ανταποκρίθηκε με επάρκεια στις ανάγκες που προέκυψαν, ανάγκες που απαιτούν τη βελτίωση της ποιότητας της δουλιάς των καθοδηγητικών οργάνων και στελεχών. Η αδυναμία αυτή φάνηκε όχι μόνο σε σημαντικούς σταθμούς της δράσης, αλλά καθημερινά στη δουλιά μας με τις μάζες.

Υπάρχει, λοιπόν, η ανάγκη για διαμόρφωση στελεχών που θα υπηρετήσουν την υπόθεσή μας. Τη διαμόρφωση τέτοιων στελεχών θα διασφαλίσει σε μεγάλο ποσοστό η σωστή διαδικασία ανάδειξής τους. Η ανάδειξη θα πρέπει να γίνεται μέσα από τους ταξικούς αγώνες και θα πρέπει να δοθεί προσοχή και βάρος στην κοινωνική σύνθεση του στελεχικού δυναμικού. Στις Θέσεις υπάρχει το συμπέρασμα ότι είναι αναγκαίο να αναδειχτούν στελέχη από την εργατική τάξη, τη νεολαία και τις γυναίκες. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να αναδειχτούν στελέχη σ' όλους τους τομείς της δουλιάς μας.

Ποια όμως πρέπει να είναι τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αναδειχτούν στελέχη; Και τι γίνεται, αφού επιλεχθούν αυτά; Η πίστη στο Κόμμα, η αυτοθυσία και η προσφορά, η ικανότητα σύνδεσης με τις μάζες, η πρωτοβουλία, το αίσθημα ευθύνης, η σεμνότητα και φυσικά η σωστή εφαρμογή της πολιτικής του Κόμματος, είναι κριτήρια βάσει των οποίων θα πρέπει να γίνεται η επιλογή και ανάδειξη στελεχών. Φυσικά, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά δε θα είναι αναπτυγμένα στον ίδιο βαθμό στο σύντροφο ή τη συντρόφισσα που επιλέχθηκε για ανάδειξη, αλλά αυτά πρέπει να είναι η πυξίδα.

Τα ίδια τα στελέχη μετά την επιλογή τους επιβάλλεται να εντοπίζουν τα λάθη και τις αδυναμίες τους και να τα διορθώνουν. Να αναδεικνύουν άλλα στελέχη και να μη ρίχνουν τις ευθύνες προς τα κάτω. Να φροντίζουν να ανεβάζουν το ιδεολογικοπολιτικό τους επίπεδο συνεχώς, με διάβασμα και εφαρμογή όσων διαβάζουν στην πράξη. Τα στελέχη θα πρέπει να καθοδηγούν και όχι να περιορίζουν τη δουλιά τους σε εντολές ή άσκοπες παρατηρήσεις. Επίσης να πολεμούν τα σημάδια έπαρσης αν τυχόν αυτά εμφανιστούν. Το ίδιο το Κόμμα θα πρέπει να ανεβάζει την απαιτητικότητά του απέναντι στα στελέχη.

Το Κόμμα οφείλει να δυναμώσει ακόμα πιο πολύ στις σημερινές συνθήκες. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ δε θα γίνει από μόνη της, αλλά θα γίνει με τη σταθερή δουλιά μας στην εργατική τάξη, με την πάλη για την οικοδόμηση του ΑΑΔΜ. Ισχυροποίηση όμως σημαίνει να βελτιωθούμε πρωτίστως οργανωτικά, να βελτιώσουμε τη συλλογικότητα και να διαπαιδαγωγηθούν στελέχη που θα πηγαίνουν ΜΠΡΟΣΤΑ την υπόθεσή μας και όχι πίσω. Ας γίνει λοιπόν μέλημα απ' την ΚΕ ως τα μέλη της ΚΟΒ (όχι όμως το μοναδικό μέλημα), να συμβάλουμε στη διαμόρφωση στελεχών με κομμουνιστικά χαρακτηριστικά, στελεχών που θα ανταποκρίνονται υπεύθυνα στα καθήκοντά τους. Αυτό το επιβάλλει η όξυνση της ταξικής πάλης παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας.

Λιολιοσίδου Δάφνη

Μέλος Συμβουλίου Περιοχής ΚΝΕ

Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχετικά με τη σωστή επιλογή και ανάδειξη στελεχών (2008-11-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-12-28 00:00:00.0)
Να αναμετρηθούμε με τις δυσκολίες (2004-11-02 00:00:00.0)
Ρεαλιστικά αισιόδοξοι να αναμετρηθούμε με τις δυσκολίες (2000-12-19 00:00:00.0)
Μπορούμε και καλύτερα (2000-12-07 00:00:00.0)
Α. Η τελική εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος (1996-11-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ