Παρασκευή 22 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Υπόθεση του λαού η παιδεία

"Θα νικήσουμε. Δε θα περάσουν". Σε αυτές τις πέντε λέξεις συμπυκνώνεται το νόημα και η αποφασιστικότητα του μαζικού και δυναμικού συλλαλητηρίου χτες βράδυ στον Πειραιά, όπου εκπαιδευτικοί, γονείς, εργαζόμενοι και ναυτεργάτες διαδήλωσαν δίπλα στα παιδιά τους.

Για τη φασιστική κυβερνητική επιδρομή στο χώρο της παιδείας, που ατσαλώνει τους μαθητές όσο εντείνεται μίλησαν διαδοχικά από το βήμα της πλατείας Κοραή η μαθήτρια Μαρία Λυκουρέση εκ μέρους του Συντονιστικού Μαθητών Πειραιά, η Κούλα Κυριακοπούλου πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά, ο Λευτέρης Φραγκολάκης πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων εκ μέρους όλων των εργατικών σωματείων της πόλης και ο εκπαιδευτικός Παναγιώτης Γιαννακόπουλος πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά.

Ο δυναμισμός της συγκέντρωσης εντάθηκε, όταν οι μαθητές από την πλατεία πέρασαν στο δρόμο με το ρυθμό, αυτή τη φορά να δίνουν τα τύμπανα της Ιωνιδείου Σχολής και με κατεύθυνση το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όπου εκπρόσωποί τους κατέθεσαν το ψήφισμα του συλλαλητηρίου. Διαβάζοντάς το νωρίτερα η μαθήτρια Χρυσάνθη Κρεμμυδά είχε επισημάνει ότι "κανείς εισαγγελέας, καμιά απειλή, εκβιασμός, τραμπουκισμός, προβοκάτσια, συκοφαντία, κανείς νέος Καλαμπόκας δεν πρόκειται να μας λυγίσει".

Η πορεία, με συνθήματα που η ευρηματικότητά τους από την αρχή έχει χαρακτηρίσει τον αγώνα των μαθητών, κάλυψε τις οδούς Β. Γεωργίου, Γρηγόρη Λαμπράκη, 3ης Μεραρχίας και Ηρώων Πολυτεχνείου, για να καταλήξει και πάλι στην πλατεία Κοραή. Τα συνθήματα, τα τραγούδια δε σταμάτησαν λεπτό. Ανάμεσα στους πολλούς μαθητές, εργαζόμενους, γονείς και εκπαιδευτικούς διακρίναμε: τον δήμαρχο Περάματος Γιάννη Πατσιλινάκο,τους επικεφαλής των συνδυασμών: "Πειραιάς - Αναγέννηση" Παναγιώτη Σαλπέα,"Δημοκρατική Ενότητα Νίκαιας" Βέρα Νικολαϊδου,"Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Κερατσινίου" Ελένη Παπαδοπούλου,"Δημοκρατική Ενότητα Κορυδαλλού" Νίκο Θέμελη και "Προοδευτική Αγωνιστική Συνεργασία" Βαγγέλη Κυριακού.Από τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" Πειραιά παραβρέθηκαν η Ελπίδα Παντελάκη και ο Γιώργος Λαγονίκας,ενώ αισθητή ήταν η παρουσία εργατικών και ναυτεργατικών σωματείων, εργαζόμενων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, συλλόγων γυναικών, σωματείων συνταξιούχων και αντιστασιακών οργανώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ