Παρασκευή 22 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Μαζικά δυναμικά συλλαλητήρια παρά την τρομοκρατία

Η αγωνιστικότητα και η αποφασιστικότητα των μαθητών να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τη νίκη αποτυπώθηκε χτες με τη μαζική τους συμμετοχή στα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν σε πολλές πόλεις της Πελοποννήσου και των Ιόνιων νησιών. Αυτή η αγωνιστικότητα δεν κάμφθηκε, ούτε από την τρομοκρατία που εξαπολύει ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ, ούτε από τα επεισόδια που προκάλεσαν φασιστοειδή, για να αμαυρώσουν τις μαθητικές κινητοποιήσεις.

Στην Πάτρα χιλιάδες μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ολγας). Στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο παρεισέφρησαν για άλλη μια φορά παρακρατικά φασιστοειδή, τα οποία επέβαλαν την παρουσία τους στην κεφαλή της πορείας, φωνάζοντας συνθήματα τελείως άσχετα με τα αιτήματα των μαθητών και επιχειρώντας να προκαλέσουν επεισόδια. Οταν η πορεία έφθασε στην πλατεία Γεωργίου, τα φασιστοειδή κινήθηκαν κατά των δημοσιογράφων, τους οποίους κυνήγησαν στους γύρω δρόμους και στη συνέχεια με την ανοχή μερίδας των μαθητών ξαναμπήκαν στην κεφαλή της πορείας, η οποία συνεχίστηκε προς τη Νομαρχία. Εκεί παίχτηκε η δεύτερη πράξη του γνωστού έργου. Στην αρχή, τα φασιστοειδή, έχοντας πλέον φορέσει κουκούλες, πέταξαν πέτρες προς το κτίριο των Δικαστηρίων, όπου υπήρχαν κάμερες ιδιωτικών καναλιών και στη συνέχεια, με πέτρες και μολότοφ, προξένησαν φθορές στο κτίριο της Νομαρχίας και της Εθνικής Τράπεζας. Σε λίγο εμφανίστηκαν δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες, εφαρμόζοντας προφανώς σχέδιο που είχε από πριν εκπονηθεί, επιχείρησαν να κινηθούν κατά του συλλαλητηρίου. Ομως, οι μαθητές φωνάζοντας πως "η τρομοκρατία δε θα περάσει", περιφρούρησαν την πορεία τους, απομονώνοντας τους προβοκάτορες, τους οποίους αναγκάστηκαν να κυνηγήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις. Επεσαν ασφυξιογόνα και έγιναν συλλήψεις 14 ατόμων. Πάντως, τα προβοκατόρικα σχέδια έπεσαν στο κενό, καθώς οι μαθητές δεν έπεσαν στην παγίδα και απομόνωσαν τους προβοκάτορες, αλλάζοντας την κατεύθυνση της πορεία, η οποία κατευθύνθηκε προς το μνημείο του Ν. Τεμπονέρα στο σχολικό συγκρότημα Βουδ. Εκεί οι μαθητές ανανέωσαν την υπόσχεσή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, όπως δείχνουν οι συνεχιζόμενες καταλήψεις 46 σχολείων της Αχαϊας.

Μεσσηνία

Στην Καλαμάτα πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδης πορεία των μαθητών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Στη συνέχεια, κρίνοντας ότι δε συντρέχει κανένας λόγος να μιλήσουν με τον νομάρχη Μεσσηνίας, αποφάσισαν να μην κατευθυνθούν προς τη Νομαρχία, αλλά πέρασαν σε διαδοχικούς αποκλεισμούς κεντρικών δρόμων, με τελικό προορισμό την είσοδο της πόλης όπου απέκλεισαν την Εθνική Οδό Καλαμάτας - Τρίπολης.Εκεί προκλήθηκαν επεισόδια, όταν το τοπικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην δημοτικός σύμβουλος Ν. Κουρκουλής ως "αγανακτισμένος οδηγός" επιτέθηκε με το αυτοκίνητό του εναντίον των μαθητών και τραυμάτισε μια μαθήτρια ελαφρά στο πόδι. Οι τραμπουκισμοί αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία από τους μαθητές, οι οποίοι διατράνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Ετσι, συνεχίζονται οι καταλήψεις σε 13 σχολεία της περιοχής.

Αρκαδία

Στην Αρκαδία βρίσκονται υπό κατάληψη 14 σχολεία. Χτες οι μαθητές της Τρίπολης έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, καταγγέλλοντας την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και τα κρούσματα τρομοκρατίας από τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ. Πρόσφατο κρούσμα υπήρξε στο Πειραματικό Λύκειο Τρίπολης,όταν η διευθύντρια Λ. Κουμαρέλα (τοπικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) προσπάθησε να χτυπήσει μαθητές, προκειμένου να σπάσει την κατάληψη ενώ, σε ρόλο χαφιέ, ζητούσε ενυπόγραφες "υπεύθυνες δηλώσεις" γονέων ότι τους επιτρέπουν να συμμετάσχουν στις καταλήψεις και στις πορείες.

Αργολίδα

Στην Αργολίδα υπό κατάληψη παραμένουν 5 σχολεία, ενώ χτες προκλήθηκαν επεισόδια στο 1ο Λύκειο Ναυπλίου, όπου παρά τις συντριπτικές υπέρ της συνέχισης των αγώνων ψηφοφορίες των μαθητών, ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ με αιχμή κάποιους καθηγητές και γονείς πέτυχε το προσωρινό σταμάτημα των κινητοποιήσεων. Ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ από καιρό θεωρούσε χρέος "τιμής" να σπάσει την κατάληψη στο συγκεκριμένο σχολείο και χρησιμοποίησε πολλές βρώμικες μεθόδους και προβοκάτσιες. Να σημειωθεί πως οι περισσότεροι γονείς περιφρουρούσαν κάθε βράδυ το σχολείο για να αποφευχθούν επεισόδια. Παρ' όλα αυτά, προ ημερών στήθηκε "ληστεία" σε κατάστημα ρολογιών, που "συμπτωματικά" ανήκει στο μέλος της ΝΕ Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ Στ. Κερασόπουλο,ο οποίος ισχυρίστηκε ότι του έκλεψαν 5 ρολόγια. Μέσα σε 40 λεπτά, η αστυνομία είχε "σαρώσει" όλη την πόλη και είχε "ανακαλύψει" ότι οι δράστες ήταν μαθητές του συγκεκριμένου Λυκείου. Μάλιστα, θέλησε να μπει στο κτίριο και να πάρει δακτυλικά αποτυπώματα των μαθητών, κάτι που εμπόδισαν οι γονείς τους, οι οποίοι βρήκαν τον ιδιοκτήτη μέσα στο κτίριο και σχημάτισαν την εντύπωση πως είχε μπει για να βάλει ενοχοποιητικά στοιχεία κατά των παιδιών τους. Την επόμενη νύχτα, οι τραμπούκοι έβαλαν μέσα στο σχολείο γνωστό άνθρωπο του υποκόσμου, τον οποίον οι γονείς έβγαλαν έξω λίγο πριν κάνει χρήση ναρκωτικών. Ο στόχος, που ήταν να κατηγορηθούν οι μαθητές σαν "περιθωριακοί", "κλέφτες" και "ναρκομανείς", δεν επιτεύχθηκε. Ετσι, οι προβοκάτορες αναγκάστηκαν να βγουν στο φως της μέρας. Με πρωτεργάτες τον λυκειάρχη Γ. Καζά και την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Αικ. Μεριζιώτου γονείς και καθηγητές προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν μαθητές μέσω της Εισαγγελίας και της βαθμολογίας. Οταν απέτυχαν, ζήτησαν από το 15μελές να ψηφίσει παρουσία τους για τη συνέχιση της κατάληψης. Οταν χτες οι μαθητές πήγαν στο σχολείο, εμφανίστηκε αστυνομικός, ο οποίος με κλήση ζητούσε από 3 μαθητές να καταθέσουν σαν μάρτυρες για τους "υπεύθυνους" της "παρακώλυσης συγκοινωνίας", όταν οι μαθητές είχαν κάνει ολιγόωρο κλείσιμο του δρόμου στις κινητοποιήσεις της 15ης Δεκέμβρη. Μετά από υποδείξεις "γονέων" και "καθηγητών" οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα 3 μέλη του Συντονιστικού Οργάνου των μαθητών. Μέσα σε λίγη ώρα, το γεγονός μαθεύτηκε σε όλη την πόλη και έτσι το συλλαλητήριο που ξεκινούσε προς τη Νομαρχία κατευθύνθηκε προς το Αστυνομικό Τμήμα, όπου καταγγέλθηκε η τρομοκρατία. Στη συνέχεια οι μαθητές κατευθύνθηκαν προς τη Νομαρχία, όπου διαδήλωσαν ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Ηλεία

Στην Ηλεία συνεχίζονται οι καταλήψεις σε 18 σχολεία. Χτες πραγματοποιήθηκε στον Πύργο μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο, όπου οι μαθητές πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και απέκλεισαν για μία ώρα την Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου.

Ζάκυνθος

Συλλαλητήριο έγινε χτες και στη Ζάκυνθο και υπήρξε αποκλεισμός κεντρικών δρόμων της πόλης. Συνεχίζονται οι καταλήψεις σε 11 σχολεία του νησιού.

Κεφαλονιά

Στην Κεφαλονιά συνεχίζεται η κατάληψη του Πολυκλαδικού Λυκείου, ενώ χτες έγινε συλλαλητήριο και πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Αργοστολίου.

Κορινθία - Λακωνία

Στην Κορινθία συνεχίζονται οι καταλήψεις σε 30 σχολεία, ενώ στη Λακωνία 2 σχολεία βρίσκονται υπό κατάληψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ