Παρασκευή 22 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Είμαστε αποφασισμένοι και θα νικήσουμε! "

Για άλλη μια φορά χτες το κέντρο της Αθήνας συγκλονίστηκε από το μεγάλο ποτάμι της νιότης και της ελπίδας. Δεκάδες χιλιάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν ότι συνεχίζουν ενωμένοι και αποφασισμένοι μέχρι τη νίκη

Με τη συγκλονιστική - για μια ακόμα φορά - παρουσία τους, με το πάθος των νιάτων και με τη σιγουριά πως η τελική νίκη τούς ανήκει, με την ευρηματικότητα των συνθημάτων και την αποφασιστικότητα στη φωνή τους, αλλά και με την ψυχραιμία που επέδειξαν όταν και πάλι οι γνωστές αναρχοασφαλίτικες ομάδες προσπάθησαν να διαλύσουν την πορεία τους πριν αυτή προλάβει καλά - καλά να φτάσει στο Σύνταγμα, οι μαθητές έδωσαν χτες την καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς που υπονομεύουν τον αγώνα τους: "Είμαστε αποφασισμένοι και θα νικήσουμε! Το ποτάμι δεν μπορεί να γυρίσει πίσω".

Το χτεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο - όπως και τα άλλα που προηγήθηκαν όλες αυτές τις μέρες - με το πάθος των δεκάδων χιλιάδων μαθητών που συμμετείχαν, ένα πράγμα "ξεκαθάρισε": Πως οι νόμοι καταργούνται με αγώνα, καταργούνται με την ενότητα, το πείσμα και την πίστη όσων συμμετέχουν σ' αυτόν. Τα 16χρονα παιδιά απέδειξαν και χτες πως διαθέτουν και ενότητα, και πείσμα και πίστη. Πώς να σταματήσει το "ποτάμι", όταν είναι τόσοι πολλοί αυτοί που αγωνίζονται; Τι μπορεί να φοβίσει τους έφηβους μαθητές, όταν σε κάθε συλλαλητήριό τους έχουν πλάι τους τους καθηγητές και τους γονείς τους, όλους τους εργαζόμενους και τους πολίτες αυτής της χώρας; Αλήθεια, πόσο θ' αντέξουν ακόμα οι δύο αντιεκπαιδευτικοί νόμοι της κυβέρνησης; Οι μαθητές, πάντως, και χτες το βροντοφώναξαν: "Σημίτη, Αρσένη ακούστε το καλά, οι νόμοι της κυβέρνησης θα μείνουν στα χαρτιά".

Από νωρίς χτες το πρωί όλα έδειχναν πως κι αυτό το συλλαλητήριο θα ήταν συγκλονιστικό. Οι μαθητές κατά ομάδες και σχολεία κατέφταναν στα Προπύλαια, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα. "Κάτσε καλά Γεράσιμε","Αρσένη δεν κάνεις ούτε για τσοπάνης, δεν είμαστε τα πρόβατα που ό,τι θέλεις κάνεις" και "Χριστόδουλε, Σημίτη και Αρσένη, είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι", ήταν τα συνθήματα που κυριαρχούσαν στην Πανεπιστημίου, πριν ακόμα ξεκινήσει η πορεία.

Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν το μπλοκ του Συντονιστικού Αγώνα Μαθητών Αθήνας, με το "ξεκάθαρο" μήνυμα στο πανό του: "Η τρομοκρατία δεν περνά. Ολοι μαζί για τη νίκη".Ακολουθούσαν τα μπλόκα των μαθητών - παραταγμένα κατά σχολεία - τα μαχητικά μπλόκα των φοιτητών, των εκπαιδευτικών. Με συνθήματα, τραγούδια και αποφασιστικότητα οι διαδηλωτές ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10.30 π.μ. από τα Χαυτεία και στη συνέχεια η πορεία μπήκε στην οδό Σταδίου. Οι χιλιάδες νεαροί διαδηλωτές με τη ζωντάνια και το πείσμα τους "ανάγκασαν" εκατοντάδες περαστικούς Αθηναίους να χειροκροτήσουν το μεγαλείο του αγώνα τους, να δείξουν - έστω και μ' αυτόν τον τρόπο - πως είναι μαζί τους.

"Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη",φώναζαν οι μαθητές, πετώντας παράλληλα "το γάντι" στους Αθηναίους πολίτες: "Εσείς που τώρα κοιτάτε την πορεία, ελάτε να παλέψουμε για δωρεάν παιδεία".Εδώ, ίσως, πρέπει να σημειωθεί πως ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στον κόσμο το πανό του 3ου Λυκείου Γαλατσίου που έγραφε: "Δεν είναι τα βιβλία, δεν είναι οι βαθμοί, εκείνο που μας λείπει είναι η ζωή"...

Οταν το μπλόκο του 1ου Λυκείου Πλάκας έφτασε στη συμβολή των οδών Σταδίου και Αρσάκη, οι γνωστοί πια σε όλους αναρχοχαφιέδες ξεκίνησαν τα επεισόδια, προσφέροντας, για μια ακόμα φορά, "άρτον και θέαμα" στα αδηφάγα τηλεοπτικά κανάλια. Ακόμα κι όταν οι συγκρούσεις ξέφυγαν απ' τα πλαίσια του κλεφτοπόλεμου, ακόμα κι όταν άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες μολότοφ και τα πρώτα δακρυγόνα, οι μαθητές επέδειξαν ψυχραιμία και με πρωτοφανή εμπειρία μπόρεσαν να κρατήσουν την πορεία, η οποία προχώρησε προς την πλατεία Συντάγματος. Ο στόχος και ο σκοπός των "γνωστών - αγνώστων" έπεσε για άλλη μια φορά στο κενό.

"Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται παιδεία","Εξω τα ΜΑΤ απ' την πορεία","Να ποιοι είναι οι εκσυγχρονιστές, με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπούν τους μαθητές", ήταν τα συνθήματα που ακούγονταν στην πορεία μετά τις προβοκατόρικες μεθοδεύσεις. Με αυτά τα συνθήματα οι μαθητές προχώρησαν στην οδό Φιλελλήνων, έστριψαν στην Ξενοφώντος και μπήκαν στην Αμαλίας. Εξω απ' τη Βουλή τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: "Μέτωπο παιδείας με όλο το λαό για σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν σχολειό","15% για την παιδεία, λεφτά υπάρχουν στην ολιγαρχία" και "Αυτό το υπουργείο δεν είναι παιδείας, είναι της ΕΟΚ και της ολιγαρχίας".Η πορεία συνεχίστηκε κατά μήκος της Πανεπιστημίου, όπου και διαλύθηκε λίγο αργότερα. Οι μαθητές, πάντως, από χτες ανανέωσαν το ραντεβού τους για το επόμενο μεγάλο συλλαλητήριο...

Συναντήσεις με εκπροσώπους κομμάτων

Οταν η πορεία έφτασε στη Βουλή, αντιπροσωπεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής και τους εκπροσώπους των κομμάτων. Οι μαθητές ενημέρωσαν για τα αιτήματά τους, τις κινητοποιήσεις τους, αλλά και την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τη νίκη.

Εκ μέρους του ΚΚΕ,τους μαθητές δέχτηκε ο βουλευτής Αχ. Κανταρτζής,ο οποίος τους ευχήθηκε "καλό κουράγιο" και δήλωσε ότι το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στους αγώνες τους και μέσα και έξω από τη Βουλή. Και συμπλήρωσε: "Ολο και περισσότερος κόσμος καταλαβαίνει ότι ο νόμος δεν αφορά μόνο τους μαθητές και πρέπει όλο και περισσότερα σωματεία, όλο και περισσότεροι φορείς να συμμετάσχουν σε αυτόν τον αγώνα, ώστε να στηθεί ένα μέτωπο για καλύτερη παιδεία".

Στη συνέχεια, οι μαθητές συναντήθηκαν με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ,οι οποίοι παρέδωσαν "μαθήματα διαλόγου" και αναφέρθηκαν στην "αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης".

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επανέλαβε τα περί απομάκρυνσης του υπουργού Παιδείας, αναστολής των διατάξεων του νόμου ειδικά για τις εξετάσεις στη Β Λυκείου και είπε ότι πρέπει να ξεκινήσει.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ επανέλαβε τη θέση για αναστολή του νόμου και διάλογο.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ είπε ότι το κόμμα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να προχωρήσει σε υποχωρήσεις το υπουργείο και μίλησε για αλλαγές στο εξεταστικό, την καθιέρωση ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αλλαγές στα ΤΕΕ.

Οι εκπρόσωποι των μαθητών συναντήθηκαν και πάλι με τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη,μια συνάντηση που έγινε με κλειστές πόρτες για τους δημοσιογράφους. Σύμφωνα πάντως με τους εκπροσώπους των μαθητών, ο πρόεδρος της Βουλής, αφού άκουσε τα αιτήματα των μαθητών, πρότεινε να γίνει διάλογος με τη συμμετοχή όλων των 15μελών μαθητικών συμβουλίων του Λεκανοπεδίου, ενώ εμφανίστηκε αντίθετος με την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενωμένοι - αποφασισμένοι σε νέο αγωνιστικό δεκαπενθήμερο (1999-01-26 00:00:00.0)
Ανυποχώρητοι συνεχίζουν το μεγάλο αγώνα οι μαθητές (1999-01-19 00:00:00.0)
Φαίνεται δεν κατάλαβε τι σημαίνει "κάτσε καλά Γεράσιμε" (1998-12-23 00:00:00.0)
Ανυποχώρητος συντονισμένος αγώνας (1998-12-08 00:00:00.0)
Συνεδριάζουν σήμερα τα Συντονιστικά Αγώνα των μαθητών (1998-12-05 00:00:00.0)
Ο αγώνας συνεχίζεται (1997-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ