Παρασκευή 22 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
Μη δεσμευτικά για τις νέες δημοτικές αρχές

Τη δυνατότητα στις νέες δημοτικές αρχές να καθορίσουν οι ίδιες τα δημοτικά τέλη, προσφέρει, ουσιαστικά, απάντηση - με τη μορφή εγκυκλίου - του υπουργείου Εσωτερικών, σε σχετική ερώτηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στην απάντηση ορίζεται χαρακτηριστικά πως "τα δημοτικά τέλη θα πρέπει να επικυρωθούν με νέα απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων".

Η ερώτηση της Περιφέρειας προς το αρμόδιο υπουργείο προέκυψε μετά από σχετικό αίτημα δήμων της περιοχής - ανάμεσα σε αυτούς και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του οποίου είχε αποφασίσει 18% αύξηση στα δημοτικά τέλη - σχετικά με τη δυνατότητά τους να αποφασίσουν διαφορετικά δημοτικά τέλη απ' αυτά που όριζε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Στην ουσία, δηλαδή, η εν λόγω εγκύκλιος του υπουργείου τονίζει πως τα δημοτικά τέλη που αποφάσισε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν είναι δεσμευτικά για τη νέα.

Με δεδομένο ότι οι δήμοι είχαν από πάντα την ευχέρεια να αναπροσαρμόσουν τα δημοτικά τους τέλη, η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου αφορά περισσότερο τους νέους, συνενωνόμενους, δήμους του "Καποδίστρια", όπου δεν υπήρχε προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Πάντως, οι νέοι αυτοί δήμοι υποχρεούνται να καταρτίσουν τον προϋπολογισμό τους μέχρι και τις 28 Φλεβάρη του 1999, λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις των καταργούμενων Δημοτικών ή Κοινοτικών Συμβουλίων για την επιβολή φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ