Παρασκευή 22 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να καλυφθεί η ευρω - ζημιά στους αγρότες

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τη σημαντική οικονομική ζημιά που προκαλεί στους αγρότες της χώρας μας η κατάργηση της πράσινης ισοτιμίας της δραχμής - ECU, που έγινε με την υιοθέτηση του ΕΥΡΩ από 1/1/99 και η αντικατάστασή της με την καθημερινή συναλλαγματική ισοτιμία δραχμής - ΕΥΡΩ, επισημαίνουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας, Νίκος Γκατζής και Σταύρος Παναγιώτου και καλούν την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την κάλυψη των απωλειών που υπάρχουν.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση, η οικονομική ζημιά που προκλήθηκε στους αγρότες οφείλεται στο ότι στις 31/12/98 ανατιμήθηκε εφάπαξ η δραχμή κατά 3,3%, σε σχέση με την υπάρχουσα τότε πράσινη ισοτιμία και η ανατίμησή της συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να μειώνονται αντίστοιχα οι τιμές και επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων που θα πληρωθούν μετά την 1/1/99.

Η μείωση των τιμών και επιδοτήσεων των αγροτικών προϊόντων, λόγω της καθιέρωσης του ΕΥΡΩ, γίνεται σε μια περίοδο που το αγροτικό εισόδημα μειώνεται με γοργούς ρυθμούς χρόνο με το χρόνο, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης. Και το νέο αυτό "δεδομένο" επιδεινώνει την οικονομική θέση των αγροτών και δυσκολεύει την επιβίωσή τους. Φαίνεται καθαρά, επισημαίνεται στην Ερώτηση, ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι όχι μόνο δεν έχουν να ωφεληθούν σε τίποτα από την υιοθέτηση του ΕΥΡΩ, αλλά θα βγουν πολλαπλώς ζημιωμένοι. Συνεπώς, απαιτείται να υπάρξει αντιστάθμιση που να καλύπτει την απώλεια εισοδήματος.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας αν η κυβέρνηση θα καλύψει, πότε και με ποιο τρόπο ολόκληρες τις οικονομικές απώλειες των αγροτοκτηνοτρόφων της χώρας μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ