Παρασκευή 22 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο πόδι ολόκληρη η χώρα

Προκλητική εμφάνιση έκανε χτες στα Γιάννενα ομάδα νεαρών φασιστοειδών, η οποία αν και προσπάθησε με τις συνεχείς προκλήσεις της προς τους διαδηλωτές και τα αντικομμουνιστικά συνθήματα, όπως "Το καλύτερο σαπούνι γίνεται από κομμούνι", να διαλύσει τόσο τη συγκέντρωση μαθητών και καθηγητών στην Ακαδημία όσο και την πορεία προς τη Νομαρχία, δεν το κατάφερε.

Μετά το τέλος της μεγάλης πορείας, τα φασιστοειδή κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ για να δημιουργήσουν επεισόδιο, πετώντας αβγά στα τζάμια του κτιρίου. Στην προσπάθειά τους να μπουν στο κτίριο, τους σταμάτησε η περιφρούρηση, ενώ σημειώθηκαν και μικροσυμπλοκές. Η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τη φασιστική έμπνευσης επίθεση στα γραφεία του ΚΚΕ από ομάδα νεαρών - φασιστοειδών και τονίζει: "Η ομάδα που επιτέθηκε στα γραφεία είναι γνωστή - πρόκειται για άβουλα εκτελεστικά όργανα που υπάκουαν συνειδητά ή όχι στους σκοτεινούς μηχανισμούς που η κυβέρνηση προσπαθεί να κινήσει σε βάρος των αγωνιζόμενων μαθητών.

Η ευθύνη βαραίνει στο ακέραιο την κυβέρνηση, αλλά και όσους με τη στάση τους "δικαιολογούν" τους "αγανακτισμένους" γονείς. Τέτοια φαινόμενα καθημερινά γίνονται πιο συχνά από γνωστούς "αγανακτισμένους" και στην πόλη μας", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ καλεί με ανακοίνωσή της το νομάρχη, το δήμαρχο, το Νομαρχιακό και το Δημοτικό Συμβούλιο, να καταδικάσουν τέτοιες τραμπούκικες ενέργειες, όπως επίσης καλεί τα συνδικάτα, τους φορείς της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα τους μαθητές και τη νεολαία να απομονώσουν τους "δήθεν αγανακτισμένους", τις αντιδημοκρατικές αντικομμουνιστικές επιθέσεις και την έρπουσα φασιστική ιδεολογία. Καλεί επίσης τους μαθητές να αγωνιστούν ακόμα πιο μαζικά και ενωμένοι μέχρι τη νίκη. "Καμία πρόκληση δεν μπορεί να σταματήσει το ποτάμι που ξεχειλίζει από το δίκιο τους", τονίζει η ανακοίνωση. Το ΝΣ Ιωαννίνων της ΚΝΕ καταγγέλλει "την επιχειρούμενη τρομοκρατία από τέτοιου είδους μηχανισμούς, που στόχο έχουν να κάμψουν το διογκούμενο κύμα κινητοποιήσεων στο χώρο της Παιδείας" και υπογραμμίζει ότι "οι νέοι κομμουνιστές δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν πιο δυνατά, ώστε να δυναμώσουν οι κινητοποιήσεις της νεολαίας και να απομονωθούν τέτοια φασιστικά στοιχεία από το ίδιο το κίνημα. Παράλληλα καλούν όλους τους τοπικούς φορείς να καταδικάσουν τέτοια φαινόμενα και να επαγρυπνούν περιφρουρώντας τους αγώνες που αναπτύσσονται".

Στα Γιάννενα, 15 Λύκεια και 3 Γυμνάσια τελούν υπό κατάληψη, ενώ το 95% των μαθητών απέχει από τα μαθήματα, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν τα σχολεία στο νομό.

Αρτα

Μεγαλειώδη συγκέντρωση έγινε και στην Αρτα,στο οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες μαθητές. Η πορεία ξεκίνησε στις 10.30 π.μ. από το 1ο Γενικό Λύκειο και μαθητές, γονείς και καθηγητές διέσχισαν όλους τους δρόμους της πόλης, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την αντοχή και την αποφασιστικότητά τους να αγωνίζονται μέχρι να καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι. Τέλος η πορεία κατέληξε στην περιφερειακή οδό, όπου οι μαθητές έκλεισαν συμβολικά το δρόμο για 20 λεπτά περίπου.

Κέρκυρα

Μαχητική συγκέντρωση έγινε χτες στην Κέρκυρα.Πάνω από 1.500 μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους στις 11 π.μ. ξεκινώντας από τα Γενικά Λύκεια. Οι μαθητές διέσχισαν τα κεντρικά σημεία της πόλης, απέκλεισαν για μισή ώρα δύο δρόμους και κατέληξαν στη Νομαρχία. "Το ποτάμι πίσω δε γυρνά", ήταν ένα από τα συνθήματα που αντήχησε σε κάθε σημείο της πόλης. Ωστόσο και στην Κέρκυρα δεν έλειψαν κάποιοι θερμοκέφαλοι που επιχείρησαν να προβοκάρουν την πορεία. Ομως χάρη στην άμεση επέμβαση του Συντονιστικού των μαθητών δε δημιουργήθηκαν επεισόδια.

Οι μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη Δευτέρα 25/1, όπου έχει προγραμματιστεί νέο συλλαλητήριο, στις 11 π.μ. Αφετηρία θα είναι τα Γενικά Λύκεια της πόλης. Στο μεταξύ 31 από τα 40 σχολεία συνεχίζουν τις καταλήψεις.

Χίος

Ενα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια έγινε χτες το πρωί και στη Χίο.Η πορεία των μαθητών, η οποία συνοδευόταν από δεκάδες μηχανάκια, ξεκίνησε από το ΤΕΛ και μετά από τέσσερις ώρες κατέληξε στη Νομαρχία. Οι μαθητές διαδήλωσαν σε κάθε δρόμο του νησιού, φώναξαν για δωρεάν 12χρονη Παιδεία και λίγο πριν φτάσουν στη Νομαρχία προχώρησαν στον αποκλεισμό των δρόμων Χίου - Καρδαμήλων. Το νέο συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα στις 11 π.μ.

Ωστόσο, το κλίμα εκβιασμού και τρομοκρατίας παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Στις Οινούσες, στο απομακρυσμένο νησάκι της Χίου, βρίσκονται υπό κατάληψη το γυμνάσιο, το ΤΕΕ και το Λύκειο, των οποίων οι μαθητές μένουν σε οικοτροφείο. Χτες ο εφοπλιστής κ. Πατέρας, ο οποίος έχει το οικοτροφείο, ανακοίνωσε στους μαθητές ότι αν δε σταματήσουν την κατάληψη, θα τους διώξει από το οικοτροφείο. Ηδη χτες προχώρησε στο πρώτο βήμα εκφοβισμού και αρνήθηκε να δώσει φαγητό στους μαθητές.

Λέσβος

Συνεχίζοντας τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, οι μαθητές της Λέσβου σήμερα στις 11 π.μ. θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα Κεντρικά Λύκεια της Μυτιλήνης και πορεία προς τη νομαρχία.

Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο,περίπου 2.000 μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί έδωσαν το δικό τους ραντεβού, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Από εκεί κατευθύνθηκαν προς το κέντρο του Ηρακλείου και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης. Μέλη του Συντονιστικού των φορέων που μετείχαν στη διαδήλωση συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας, στον οποίο επέδωσαν ψήφισμα. Ακολούθως, οι μαθητές έκλεισαν για μια περίπου ώρα την παραλιακή λεωφόρο της πόλης.

Το Συντονιστικό Εκπαίδευσης Φορέων του Ηρακλείου εκφράζει με ανακοίνωσή του την κατηγορηματική αντίθεσή του στην αντιλαϊκή εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Επίσης καταγγέλλει "τον αυταρχισμό και την αδιαλλαξία του υπουργού Παιδείας, ο οποίος με κατασταλτικά μέτρα επιδιώκει να αποδυναμώσει το μαζικό, πανεκπαιδευτικό αγώνα".

Χανιά

Στα Χανιά,μαθητές, καθηγητές, δάσκαλοι και γονείς, συγκεντρώθηκαν στις 11 π.μ. στην πλατεία Αγοράς, απ' όπου ξεκίνησε η πορεία προς τη Νομαρχία. Με μαζικότητα και δυναμισμό, φωνάζοντας συνθήματα κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, οι διαδηλωτές πέρασαν από το δημαρχείο της πόλης και το συγκρότημα των σχολείων που ανέστειλε τις καταλήψεις. Μέχρι και χτες, στην περιοχή, κατάληψη είχαν τα εφτά από τα είκοσι σχολεία, ωστόσο από Δευτέρα αναμένονται νέες.

Ρέθυμνο

Μεγαλειώδης κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς στην πόλη του Ρεθύμνου.Εξω από το Δημαρχείο συναντήθηκαν όλοι και με συνθήματα, όπως "Με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας", πορεύτηκαν προς τη Διεύθυνση Ββάθμιας Εκπαίδευσης και στη συνέχεια στη Νομαρχία Ρεθύμνου. Οι μαθητές στο τέλος της κινητοποίησης υποσχέθηκαν ότι αν δεν καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι, θα συνεχίσουν τους αγώνες τους με μεγαλύτερη ένταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ