Παρασκευή 22 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
"Σημίτη Αρσένη, έχετε σαστίσει, κανένα σχολειό δε θα υποχωρήσει"

Ενωμένοι και συσπειρωμένοι γύρω από το Συντονιστικό τους, μα κυρίως αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τη νίκη, οι μαθητές της Θεσσαλονίκης διαδήλωσαν χτες, με συμπαραστάτες γονείς και εκπαιδευτικούς, απαιτώντας για ακόμη μια φορά από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους. Χιλιάδες νεανικές καρδιές, μαζί με τους δασκάλους τους στο σχολειό, συντάραξαν και πάλι το κέντρο της Θεσσαλονίκης, προειδοποιώντας την κυβέρνηση πως θα τους βρίσκει μπροστά της, όσο παραμένει αδιάλλακτη. "Σημίτη Αρσένη, έχετε σαστίσει, κανένα σχολειό δε θα υποχωρήσει",βροντοφώναζαν και ταυτόχρονα έστελναν το μήνυμα συνέχισης των κινητοποιήσεων και για την επόμενη εβδομάδα.

Οι μαθητές, που είχαν πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος, άρχισαν να συρρέουν στο καθορισμένο σημείο συγκέντρωσης από πολύ νωρίς χτες το πρωί, δίνοντας τη δική τους αγωνιστική απάντηση στο κάλεσμα του πρωθυπουργού και του υπουργού Παιδείας να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις αν θέλουν να πραγματοποιηθεί διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Ο χώρος μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου πλημμύρισε, τα ψηφίσματα συμπαράστασης ανακοινώνονταν από τα μεγάφωνα, ανάμεσά τους και αυτό της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων Λαγκαδά και Βόρειας Χαλκιδικής.

Οι μαθητές λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ξεκίνησαν την πορεία τους, αυτή τη φορά όμως επέλεξαν να επιμηκύνουν τη διαδρομή. Με συνθήματα όπως "Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι", "Ο,τι και να κάνει ο εισαγγελέας το στόμα δε θα κλείσει αυτής της νεολαίας", "Που 'ναι ο νέος υπουργός", διέσχισαν τις οδούς Εγνατία - Εθνικής Αμύνης - Τσιμισκή - Βενιζέλου - Διοικητηρίου και μετά από τρεις ολόκληρες ώρες κατέληξαν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Ρυθμικά, με χειροκροτήματα και τραγούδια κατάφερναν στο πέρασμά τους να μετατρέπουν υπέρ τους το κλίμα των δήθεν αγανακτισμένων περαστικών, που κάποιοι επιχειρούσαν να διαμορφώσουν εναντίον τους. Το στιγμιότυπο όπου χιλιάδες μαθητές τραγούδαγαν "έβγα κόσμε να με δεις τώρα που 'μαι μαθητής, την παιδεία αγαπώ και γι' αυτή θα αγωνιστώ, τεστ αξιολόγησης, εξετάσεις συνεχείς, φροντιστήρια πολλά πως θ' αντέξω τελικά", χαράχτηκε στη μνήμη πολλών θεατών των εξελίξεων.

Μετά την κινητοποίηση το Συντονιστικό συνεδρίασε και αποφάσισε τη συνέχιση του αγώνα με αποκλεισμούς δρόμων, καταλήψεις και συλλαλητήρια και για την επόμενη εβδομάδα. Την κυριακή θα συμμετέχουν στο Πανελλαδικό Συντονιστικό της Αθήνας, ενώ όρισαν νέο συλλαλητήριο για την επόμενη Πέμπτη 28 Γενάρη.

Απέτυχαν οι προβοκάτορες

Από την αρχή σχεδόν της πορείας οι λεγόμενοι "γνωστοί - άγνωστοι" πετούσαν αβγά και κέρματα προς τις τράπεζες και τα δημόσια κτίρια, ενώ δεν έλειψαν και οι συμπλοκές με τις ομάδες μαθητών και φοιτητών που θέλησαν να αποτρέψουν τα επεισόδια. "Εξοργισμένοι" ταραξίες δε δίστασαν να χτυπήσουν καθηγητή που προσπάθησε να τους απωθήσει εκτός της πορείας. Εξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης έπαιξαν το γνωστό τους παιχνίδι με τα τηλεοπτικά συνεργεία, όμως δεν κατάφεραν να προκαλέσουν εκτεταμένα επεισόδια, αφού μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς άρχισαν να αποχωρούν. Ετσι για άλλη μια φορά αποτράπηκαν τα σχέδια όσων ήθελαν να αμαυρώσουν το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Στις άλλες πόλεις

Μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι μαθητές, αγνοώντας τις "κραυγές αγωνίας" της κυβέρνησης μετά του υπουργού, ότι οι συνεχόμενες κινητοποιήσεις θα έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα το χάσιμο της σχολικής χρονιάς, ξεχύθηκαν στους δρόμους πραγματοποιώντας πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, αλλά και στήνοντας μπλόκα στις Εθνικές Οδούς, αποκλείοντας κόμβους και κεντρικούς δρόμους. Οι ίδιοι οι μαθητές δηλώνουν, ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να καταργηθούν οι δύο νόμοι ζητώντας μια ενιαία, δημόσια παιδεία για όλους τους μαθητές.

  • Στην Κατερίνη πάνω από 2.000 μαθητές από τα 7 Λύκεια της πόλης συγκεντρώθηκαν στο Εθνικό Στάδιο και στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν στην Εθνική Οδό Κατερίνης - Αθηνών την οποία απέκλεισαν για μισή ώρα.
  • Στις Σέρρες οι μαθητές έστησαν μπλόκα. Το ένα μπλόκο στήθηκε στην κεντρική οδό Μεραρχίας στο ύψος της Πυροσβεστικής από μαθητές του 2ου και 4ου Ενιαίου Λυκείου, ενώ την Εθνική Οδό Σερρών - Θεσσαλονίκης απέκλεισαν οι μαθητές του 1ου και 2ου ΤΕΕ στο ύψος των σχολείων τους.
  • Στον Εβρο,οι μαθητές της Αλεξανδρούπολης μαζί με τους συμμαθητές τους των Φερών,απέκλεισαν για δύο ώρες την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης. Στην Ορεστιάδα οι μαθητές των ΤΕΛ πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία.
  • Αντίστοιχα μαχητική ήταν η συγκέντρωση και πορεία των εκατοντάδων μαθητών στην Ξάνθη.
  • Στην Καβάλα περισσότεροι από 2.000 μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Καπνεργάτη και στη συνέχεια με πορεία στο κέντρο διαδήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν ανυποχώρητοι τον αγώνα. Η χτεσινή κινητοποίηση έληξε με νέο συμβολικό αποκλεισμό του κόμβου Φαλήρου. Σε κατάληψη βρίσκονται τα 6 από τα 8 Λύκεια της πόλης.
  • Αντίστοιχες συγκεντρώσεις και πορείες, πραγματοποίησαν οι μαθητές και στις υπόλοιπες πόλεις της Μακεδονίας.
  • Στα Γιαννιτσά σήμερα στις 11 π.μ. διοργανώνεται συλλαλητήριο και συναυλία συμπαράστασης από τους φορείς της πόλης. Θα συμμετέχουν οι μαθητές απ' όλα τα σχολεία, με αποχές από τα μαθήματα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ