Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Θώρακας» η οργάνωση και πολιτική πάλη του λαού

Για να μη χρησιμοποιείται η τρομοκρατία ως άλλοθι για το χτύπημα του λαϊκού κινήματος, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σειρά πρωτοβουλιών γύρω από μείζονα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, με στόχο τη μέγιστη δυνατή συμβολή στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων, προτάσσει την περίοδο που διανύουμε το ΚΚΕ, όπως τόνισε χτες, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

Με αναφορά σε αυτές τις πρωτοβουλίες άρχισε η εισηγητική της τοποθέτηση. Συγκεκριμένα τόνισε:

«Το ΚΚΕ προτάσσει, αυτή την περίοδο, μια σειρά από ειδικές πρωτοβουλίες, με στόχο την αύξηση της πολιτικής και μαζικής του δράσης γύρω από μείζονα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά προβλήματα, με κύρια φιλοδοξία να συμβάλει στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων και κινητοποιήσεων. Διανύουμε περίοδο καινούριας όξυνσης των προβλημάτων, με προοπτική μάλιστα να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο η οικονομική κατάσταση των εργαζομένων και να ενισχυθεί η κρατική καταστολή και βία.

Οι δραστηριότητές μας επικεντρώνονται στα προβλήματα:

  • Της ανεργίας, των ανατιμήσεων, στο μείζον ζήτημα της εισοδηματικής πολιτικής (μισθοί, συντάξεις, κοινωνικές παροχές), σε συνδυασμό με το πρόβλημα του εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου.
  • Στον αγώνα κατά των αντιδραστικών αλλαγών στον τομέα της Παιδείας και της κοινωνικής πολιτικής (ασφαλιστικό σύστημα, Υγεία, Πρόνοια, ειδική πολιτική για τις γυναίκες και τη νεολαία), για τα οξυμένα προβλήματα των ΕΒΕ και της μικρομεσαίας αγροτιάς.
  • Αλλά και στο μέτωπο πάλης μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις που διαγράφονται στην περιοχή μας (σχεδιασμοί για επίθεση κατά του Ιράκ, πολύμορφη επίθεση για χειραγώγηση του παλαιστινιακού κινήματος, εμφανής δρομολόγηση, και ντε γιούρε, της διχοτόμησης της Κύπρου, νέες αρνητικές συνέπειες για τους λαούς μπροστά στις εξελίξεις για τη διεύρυνση-νέα ανασυγκρότηση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ).


Συνδυασμένα οπωσδήποτε αυτά με τη μεγάλης σημασίας πολιτική μάχη των τοπικών εκλογών, για την οποία κύριο κριτήριο ψήφου πρέπει να είναι η αντίσταση και καταδίκη της κυρίαρχης πολιτικής, τα σημερινά προβλήματα και η εξαιρετικά αρνητική προοπτική που διαγράφεται, αν ο συσπειρωμένος λαϊκός παράγοντας δεν καταφέρει να οργανώσει την αντεπίθεσή του, αν δεν επιτύχει να αντισταθεί έμπρακτα και να αποδυναμώσει τη δράση των αντιδημοκρατικών μηχανισμών, θεσμών και νόμων. Γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι, ως θεσμός και πλαίσιο, ένα αναπόσπαστο στοιχείο της γενικής πολιτικής και των μηχανισμών του κράτους και της ΕΕ.

  • Στην επιτυχία του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που θα δώσει ιδιαίτερη συμβολή όχι μόνο στην πολιτική δράση και στον πολιτισμό, αλλά και στην ανάδειξη των μεγάλων ιδεολογικών και πολιτικών ζητημάτων του διεθνούς κινήματος και της αλληλεγγύης».
Η υπόθεση «17Ν» μέσο χειραγώγησης και ιδεολογικού πολέμου

Ακολούθως και σε ό,τι αφορά στην τρομοκρατία η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε κατηγορηματικά: «Η υπόθεση "17Ν" χρησιμοποιείται και αξιοποιείται ως μέσο πλήρους και μάλιστα επιστημονικά επεξεργασμένης χειραγώγησης και αποπροσανατολισμού, για αντιλαϊκές πολιτικές εξελίξεις και αναδιατάξεις του πολιτικού σκηνικού. Ως εφαλτήριο νέου γύρου ιδεολογικού (και όχι μόνον) πολέμου κατά κομμουνιστικών, αριστερών, ριζοσπαστικών ιδεών και, προπαντός, δραστηριοτήτων που αμφισβητούν τη σημερινή τάξη πραγμάτων.

Επομένως, δε νοείται σήμερα δράση για τα λαϊκά προβλήματα, δίχως τοποθέτηση του προβλήματος "τρομοκρατία" στις πραγματικές πολιτικές διαστάσεις και επιπτώσεις».

«Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας (με το περιεχόμενο που δίνεται σ' αυτόν από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ κλπ.) - συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα - και η αναγόρευσή της ως την υπέρτατη "κοινή απειλή", ένα αποτέλεσμα και μόνον μπορεί να έχει: Νέους γύρους πολέμων και αντιθέσεων, περισσότερη στρατιωτικοποίηση και καταστολή, νέες εστίες ιμπεριαλιστικών επιθέσεων, νέο κύμα επιθέσεων κατά των κοινωνικών δικαιωμάτων των λαών.

Οσοι υποτιμούν το πρόβλημα αυτό, ή δεν τολμούν να αναγνωρίσουν την πραγματική φύση και το χαρακτήρα του, αφήνουν ελεύθερο το έδαφος να πούμε ΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΣΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΕΣ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ».

Οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ για την πορεία εξάρθρωσης της «17Ν»

Εν συνεχεία υπογράμμισε την εκτίμηση του ΚΚΕ, σύμφωνα με την οποία «φαίνεται ότι βρισκόμαστε μπροστά στην επιχείρηση απόσυρσηςμιας τρομοκρατικής οργάνωσης-μηχανισμού, με τη συνδρομή ξένων μυστικών υπηρεσιών, άρα κυβερνήσεων, με πασιφανή πρωτεργάτη τις υπηρεσίες των ΗΠΑ, του υπ' αριθμόν 1 δηλαδή παγκόσμιου χωροφύλακα και τρομοκράτη».

Και συνέχισε: «Διαμορφώθηκαν ως φαίνεται οι προϋποθέσεις να υπάρξουν νέα, διάδοχα σχήματα, που θα εναρμονίζονται με τη νέα πραγματικότητα, η οποία προέκυψε από το τρομοκρατικό χτύπημα στις 11/9/2001 στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον.

Το γεγονός ότι η απόσυρση συντελείται μέσω συλλήψεων, αποκαλύψεων, αλληλοσπαραγμού εντός υπηρεσιών και ανάμεσα στις υπηρεσίες, δεν είναι καθόλου περίεργο και ανεξήγητο. Τέτοιες οργανώσεις δεν μπορεί να κατεβάσουν αθόρυβα τα ρολά, χωρίς μάλιστα να φύγουν από τη μέση, και μάλιστα με θεαματικό τρόπο, οι διάφοροι εμπλεκόμενοι με αυτές.

Η "17Ν" δεν έχει σχέση αλλά ούτε και ομοιότητα με οργανώσεις της ατομικής τρομοκρατίας που έδρασαν σε παλαιότερες εποχές ή σε κάποιες ειδικές συνθήκες και περιπτώσεις σε κάποιες χώρες ή περιοχές. Οι συνθήκες αποκάλυψης και σύλληψης των εμπλεκομένων (σύμφωνα με τις ίδιες τις μαρτυρίες τους), η στάση και η γενικότερη συμπεριφορά τους, αλλά και τα ελεγχόμενα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την επιμελημένη συσκότιση "λεπτών σημείων και στοιχείων", δείχνουν ότι δεν έχουμε να κάνουμε επίσης με μετάλλαξη ή τερατογένεση μιας οργάνωσης που προέκυψε έτσι απλά, τυχαία, αυθόρμητα ή, πολύ περισσότερο, νομοτελειακά, μέσα από τα σπλάχνα του λαϊκού κινήματος».

Η «17Ν» προσέφερε υπηρεσίες συκοφάντησης του λαϊκού κινήματος

Και αμέσως μετά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συμπλήρωσε: «Είναι αδιάψευστος μάρτυρας, εκτός των άλλων, η 27χρονη "αδυναμία" εντοπισμού της, ενώ την ίδια ώρα φαίνεται ότι τόσο οι κυβερνήσεις της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ κάτι γνώριζαν, κάτι ήξεραν παραπάνω, από όσο τουλάχιστον έδειχναν. Σήμερα είναι κοινό μυστικό ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμμορφώθηκαν προς τας υποδείξεις, όχι για να καλυφθούν κάποια πρόσωπα, όπως διατείνονται ορισμένοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι, αλλά, κατά τη γνώμη μας, γιατί δεν ήθελαν να βγουν στη φόρα τα άπλυτα του συστήματος και των περίφημων δυτικών συμμάχων.

Η "17Ν" αν δεν είναι πρωτογενές γέννημα κρατικών και παρακρατικών ξένων υπηρεσιών και των εγχώριων αντιπροσώπων τους, σίγουρα είναι προϊόν διείσδυσης και χειραγώγησης.

Ορισμένοι, που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία εξαγνισμού των μυστικών υπηρεσιών και μετάθεσης ευθύνης στους κομμουνιστές, αριστερούς, γενικότερα στο λαϊκό κίνημα και στις βασικές του οργανώσεις, αμπελοφιλοσοφούν ως προς το χαρακτήρα της "17Ν" και τα συμφέροντα που υπηρετούσε, κάνοντας αναλύσεις της προσωπικότητας των συλληφθέντων, της ιστορικής τους πορείας, των συνθημάτων ή των αντιλήψεων που αυτοί κατά καιρούς είχαν ή έδειχναν να έχουν.

Η όποια ταυτότητα ή ταμπέλα διέθεταν ή διαθέτουν οι υπό κατηγορία συλληφθέντες δεν αποδεικνύει και πολλά, ίσως και τίποτε. Η στρατολόγηση σε τέτοιες δραστηριότητες διέπεται από διαφορετικά κριτήρια από την κοινή λογική, και προ πάντων δε στηρίζεται στον ιδεολογικό, πολιτικό παράγοντα, όσο σε άλλους, όπως είναι η "νομιμοφροσύνη", η κερδοσκοπία, ο καριερισμός, το βάρος των προσωπικών προβλημάτων και η πίεση που ασκούν στο χαρακτήρα και στην ψυχοσύνθεση του άλφα ή του βήτα.

Η "17Ν" προσέφερε υπηρεσίες στην επιχείρηση συκοφάντησης του λαϊκού κινήματος. Χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός πίεσης και επέμβασης στο πολιτικό σύστημα της χώρας και στις διεργασίες στερέωσης ή αναπαλαίωσής του».

Στο απυρόβλητο οι υπεύθυνοι και πρωταίτιοι

Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι «δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι για την πλήρη αποκάλυψη του φαινομένου "17Ν», κι αυτό με δεδομένο πως «δεν μπορεί να γίνει, όταν ο λύκος φυλάει τα πρόβατα, δηλαδή η CIA και οι άλλες επώνυμες ίσως και ανώνυμες ξένες υπηρεσίες και μηχανισμοί. Οταν δεν υπάρχει πολιτική βούληση να αναδειχτούν οι παράγοντες που οδήγησαν στην εμφάνιση της "17Ν" και στην αξιοποίησή της. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ αλλά και τη ΝΔ.

Μεθοδεύεται η απόσυρσή της με τέτοιο τρόπο, ώστε να μείνουν στο απυρόβλητο οι πραγματικοί υπεύθυνοι και πρωταίτιοι. Αρα δεν υπάρχει ελπίδα να χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του».

Ακόμη, στηλίτευσε πως «νυν υπέρ πάντων να ανακηρυχτούν σε αθώες περιστερές η CIA και άλλες ενδεχόμενα υπηρεσίες του λεγόμενου δυτικού κόσμου που ανήκουμε. Αντίθετα, αφήνονται ελεύθερα (δεξιά, αριστερά) να διοχετεύονται σοβαρά τάχα στοιχεία που επιτρέπουν να διαχέονται οι ευθύνες σε κυβερνήσεις σοσιαλιστικών χωρών, στο λαϊκό κίνημα, στις ριζοσπαστικές δυνάμεις, που δε βολεύονται και δεν πειθαρχούν στις επιλογές του συστήματος, που διεκδικούν αλλαγές στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο».

Ενώ προειδοποίησε: «Δαφνοστεφανωμένη τάχα η κυβέρνηση, δαφνοστεφανωμένη τάχα και η ΝΔ γιατί στήριξε την εξάρθρωση, ετοιμάζονται από κοινού να δώσουν ένα νέο λάκτισμα στο δικό τους αγώνα για να στηθεί ένας πιο σύγχρονος μηχανισμός καταστολής, αποκεντρωμένος μάλιστα στους τόπους εργασίας και κατοικίας, να κατοχυρωθεί μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση διαρκείας, εναντίον, όπως λένε, της βίας γενικά και αφηρημένα στα λόγια, καθόλου γενικά και αφηρημένα στην πράξη.

Ηδη στήνεται ο μηχανισμός για την οργάνωση δικτύου πληροφοριοδοτών, με το αζημίωτο μάλιστα, ώστε να διασφαλιστεί η μακροημέρευση του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, να μη διαταραχτεί η πορεία της αντιλαϊκής πολιτικής. Σε λίγο, μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξει η προκήρυξη άμιλλας στην κούρσα, ποιος πληροφοριοδότης είναι ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος».

Τι προτείνει το ΚΚΕ, ποιες είναι οι κατευθύνσεις δράσης του

Η ομιλήτρια κατέστησε σαφές πως «όσο εξαρτάται από εμάς θα επιμείνουμε ανυποχώρητα η διαδικασία εξάρθρωσης της "17Ν" να βγάλει όσο γίνεται περισσότερα πραγματικά στοιχεία στην επιφάνεια, να μην υπάρξουν συμβιβασμοί και συμψηφισμοί. Υπάρχουν ζητήματα που δεν μπορεί να μείνουν στο απυρόβλητο της εξέτασης και του συσχετισμού μιας σειράς παραγόντων που σχετίζονται ή ενδεχομένως σχετίζονται με την υπόθεση "17Ν". Υπάρχει το θέμα της "Κόκκινης Προβιάς", και γενικότερα των μυστικών άρθρων της συμφωνίας ίδρυσης του ΝΑΤΟ, που σαφώς κάνει λόγο για κτίσιμο παρακρατικών τρομοκρατικών οργανώσεων σε κάθε χώρα- μέλος».

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο: «Οι ριζοσπαστικές δυνάμεις της κοινωνίας να οργανώσουν συστηματικά την ουσιαστική αποκάλυψη-ενημέρωση του λαού για τους συγκεκριμένους διεθνείς και εγχώριους κρατικούς, παρακρατικούς, στρατιωτικούς, παραστρατιωτικούς και άλλους τρομοκρατικούς μηχανισμούς που έχουν στηθεί και αναπτύσσονται συνεχώς. Ξεκινώντας από:

  • Το ΕΣΕΛΟΝ και τα άλλα συστήματα παρακολούθησης
  • Τους αμερικανοευρωπαϊκούς τρομονόμους ως τη συγκεκριμένη έκφρασή τους στην Ελλάδα, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

«Ολοι αυτοί οι μηχανισμοί - σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα - πέρα από τους λόγους που επίσημα χρησιμοποιούνται για να δικαιολογηθεί η δημιουργία τους, έχουν σαφή αποστολή να αντιμετωπίσουν τον "εσωτερικό" για το σύστημα εχθρό, δηλαδή το λαό, το ριζοσπαστικό ρεύμα της κοινωνίας. Εχουν χαρακτήρα πρόληψης, να αποτρέψουν και να καταστείλουν ό,τι κινείται και αναπτύσσεται, ει δυνατόν εν τη γενέσει του».

Ζητήματα που πρέπει να γνωρίζει ο λαός

Η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε την ανάγκη ο ελληνικός λαός να γνωρίσει ευρύτερα:

- «Ποιον σκοπό υπηρετεί η ΕΥΡΩΠΟΛ, η νέα ευρωπαϊκή ΚΥΠ, ο ευρωστρατός, η δημοτική αστυνομία, οι λεγόμενες λαϊκές επιτροπές για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Να μάθει ο ελληνικός λαός ότι η ομάδα των συντηρητικών κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου, όπως και η ομάδα των σοσιαλιστικών κομμάτων έχουν προτείνει την υποχρεωτική τήρηση αρχείου όλων των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και όλων των επιστολών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των κατοίκων της ΕΕ για αξιοποίησή τους στον αγώνα κατά της "κοινής τρομοκρατικής απειλής".

- Ακόμη να γνωρίζει ο ελληνικός λαός ότι «με αφορμή και πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουμε γεμίσει με συστήματα παρακολούθησης παντού, κρυφές και φανερές κάμερες, και ποιος ξέρει και τι άλλο. Τι θα είναι μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, και ποιος ξέρει πόσα μηχανήματα υπάρχουν και πώς θα φύγουν, αν θα φύγουν, αμέσως μετά.

- Να γνωρίζει τι συνεπάγεται η δημιουργία ΝΑΤΟικής ομπρέλας πάνω από τη χώρα, λόγω Ολυμπιακών Αγώνων.

- Οτι το Πολυεθνικό Επιτελικό Στρατηγείο του ΝΑΤΟ θα λειτουργήσει από αυτόν τον μήνα στην έδρα του Γ΄ Σώματος Στρατού, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

- Να γνωρίζει ο ελληνικός λαός τι σημαίνει η επιδίωξη της κυβέρνησης, την οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στηρίζουν και άλλες δυνάμεις, η ΝΔ, ο ΣΥΝ, να γίνει ο Ελληνικός Στρατός κατά το ήμισυ επαγγελματικός (μισθοφόροι) με δόλωμα τη μείωση της θητείας.

- Για τα λεγόμενα εξυπνότερα οπλικά συστήματα.

- Για την κοινή διαχείριση των συνόρων και τις αμερικανικές νηοψίες στα εμπορικά πλοία. Τις συνέπειες που θα έχουν στα ίδια τα σύνορα και στην αναγνώριση».

Καταλήγοντας επ' αυτού η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε την ευθύνη της ΝΔ και του Συνασπισμού, υπογραμμίζοντας: «Η ΝΔ αλλά και ο ΣΥΝ, πέρα από γενικές θέσεις περί προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και περί της κοινωνίας των πολιτών, αποφεύγουν όσο μπορούν να ομολογούν ανοιχτά και με την απαιτούμενη συχνότητα τις θέσεις τους για αρκετά από τα παραπάνω ζητήματα. Και ενώ για τη ΝΔ είναι φυσιολογικότατη στάση η συμμόρφωση, η ανοχή ανακατεμένη με δημαγωγική αντιΠΑΣΟΚ αντιπολίτευση, δε συμβαδίζει όμως με τις επαναλαμβανόμενες διακηρύξεις του ΣΥΝ περί αριστερής πρότασης και δημοκρατίας».

Συμπλήρωσε δε πως δεν είναι τυχαίο, ότι στη μάχη των τοπικών εκλογών τα ζητήματα αυτά βρίσκονται εκτός ημερήσιας διάταξης, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να συμμετάσχει στη δημιουργία του σύγχρονου κράτους καταστολής.

Απαιτείται αγωνιστική διαπαιδαγώγηση του λαού

Η Αλέκα Παπαρήγα στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη, «να δυναμώσουν με ευθύνη, κατ' αρχήν των οργανώσεων του μαζικού κινήματος, οι αποκαλύψεις για τα συστήματα εξαγοράς συνειδήσεων, εκφοβισμού και εκβιασμού», τονίζοντας ωστόσο πως «οι αποκαλύψεις από μόνες τους δε φθάνουν. Αυτό που έχει την πρώτη και μέγιστη σημασία είναι η παρέμβαση των ριζοσπαστικών λαϊκών οργανώσεων, του κινήματος για τη μαχητικοποίηση και αγωνιστική διαπαιδαγώγηση του λαού. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο το προσωπικό παράδειγμα και η ετοιμότητα κατάθεσης θυσιών απέναντι στα φαινόμενα καταστολής και χειραγώγησης. Πρέπει να διαμορφωθεί μια στέρεα βάση που θα ανατρέπει και θα εξασθενεί κάθε φαινόμενο κρατικής βίας. Γι' αυτό θεωρούμε άμεσης προτεραιότητας ζήτημα την πάλη για την κατάργηση της επιστράτευσης των ναυτεργατών.

Ο αγώνας για τις συνδικαλιστικές, δημοκρατικές, γενικότερα πολιτικές ελευθερίες, πρέπει να διαπερνά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και τα κινήματα για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα.

Η "17Ν" δεν μπόρεσε να αποκτήσει μαζική κοινωνική βάση, δεν μπόρεσε να υπηρετήσει το σύνολο των σχεδίων κατά του κινήματος, όχι γιατί δεν είχε τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες ή γερές πλάτες, αλλά γιατί στη χώρα μας από το 1974 και μετά αναπτύχθηκε ένα σχετικά ρωμαλέο κίνημα με αντιιμπεριαλιστικούς αντιμονοπωλιακούς στόχους και με ρίζες στους μεγάλους αγώνες του λαού μας που προηγήθηκαν. Γιατί δυνάμωσε το εργατικό κίνημα, άσκησε θετική επίδραση στην ανάπτυξη ριζοσπαστισμού. Παρά τις αρνητικές εξελίξεις του '89-'91 δε στέρεψε, δεν υποτάχθηκε πλήρως. Σ' αυτό το χώρο έδρασε με μεγάλη και αποφασιστική συμβολή το ΚΚΕ, όχι μόνο με τις γενικές του θέσεις και παρεμβάσεις αλλά και με τη διαπάλη που με συνέπεια έκανε απέναντι σε εκείνες τις ιδέες και αντιλήψεις που λειτουργούσαν και λειτουργούν ως διαβρωτικό στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης, της αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής συνείδησης».

Υποταγή ή απειθαρχία, κανείς δεν μπορεί να μείνει ουδέτερος

Τέλος, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με έμφαση υπογράμμισε: «Ο καλύτερος θώρακας για να μη χρησιμοποιείται η τρομοκρατία ως άλλοθι για το χτύπημα του λαϊκού κινήματος είναι η άνοδος της οργάνωσης και της πολιτικής πάλης του λαού, η συσπείρωση δυνάμεων σε πλήρη και εμφανώς οροθετημένη εναντίωση προς τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που σήμερα αποτελούν τον πολιορκητικό κλοιό σε βάρος του, σε πλήρη και εμφανώς οροθετημένη κατεύθυνση από τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά σενάρια.

`Η θα υποταχθείς ή θα απειθαρχήσεις και θα αντεπιτεθείς, αυτές είναι οι δύο βασικές επιλογές μπροστά στον καθένα και στην καθεμιά. Οποιος νομίζει ότι μπορεί να μείνει ουδέτερος αυταπατάται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ