Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το φάρμακο για την καταπολέμηση της ακρίβειας

Χρόνο με το χρόνο, όλο και περισσότερες λέξεις, χάνουν τη σημασία τους. Γι' αυτό φροντίζουν τόσο οι κυβερνώντες -δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που τα τελευταία 28 χρόνια εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία- όσο και οι κάθε είδους υποστηρικτές και συνεταίροι τους στην εφαρμογή των συγκεκριμένων πολιτικών. Πρόσφατο παράδειγμα, το «μποϊκοτάζ» κατά της ακρίβειας, το οποίο συναποφάσισαν το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) και η κυβέρνηση (!) και κάλεσαν τους καταναλωτές να πάρουν σήμερα μέρος ΟΛΟΙ, για να χτυπηθεί κατακέφαλα -λένε- το τέρας της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας στην αγορά. Εμμέσως, πλην σαφώς, έκκληση για συμμετοχή στο σημερινό μποϊκοτάζ έκαναν επίσης, τόσο η ηγεσία της ΝΔ, όσο και άλλων κομμάτων και φορέων, παρ' όλο που δημόσια υπερασπίζονται την «ελεύθερη αγορά» και γενικότερα τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, την οποία εφαρμόζει με ευλαβική συνέπεια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Αφού, λοιπόν, και οι καταναλωτές και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση και οι έμποροι και οι βιομήχανοι, τάσσονται -με δηλώσεις τους- κατά της ακρίβειας, τίθεται το ερώτημα: Ποιος φταίει, που η ακρίβεια έχει στήσει πανηγύρι και πλήττει ανεπανόρθωτα τα λαϊκά εισοδήματα; Το σίγουρο είναι πως δε φταίνε οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, αφού τα τελευταία 17 χρόνια εφαρμόζονται εισοδηματικές πολιτικές που έχουν βάλει στο «γύψο» την αγοραστική τους δύναμη (οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων κινούνται γύρω και κάτω από τον πληθωρισμό). Οπως, επίσης, δε φταίνε ούτε οι εργαζόμενοι αγρότες (οι τιμές παραγωγού παραμένουν παγωμένες τα τελευταία χρόνια) ούτε οι αυτοαπασχολούμενοι βιοτέχνες και έμποροι. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, οι τελευταίοι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ακολουθούν τις αυξήσεις τιμών που επιβάλλουν οι χονδρέμποροι και όλοι εκείνοι που έχουν το πάνω χέρι στη διαμόρφωση των τιμών.

Στην ουσία, η ρίζα του κακού για την έξαρση της ακρίβειας στην αγορά, βρίσκεται στην «ελεύθερη αγορά» και την πολιτική της απελευθέρωσης των τιμών, που έχουν θεσμοθετήσει και υπηρετούν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία και σήμερα το παίζουν «Πόντιοι Πιλάτοι». Η υποκρισία της ηγεσίας της ΝΔ (υποστηρίζει πως για την ακρίβεια στην αγορά φταίει μόνο η κυβέρνηση, που ενέκρινε μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ) δεν είναι μικρότερη από αυτήν της κυβέρνησης (υποστηρίζει πως φταίει η... αισχροκέρδεια και συχνά κάποιοι περιπτεράδες, ψιλικατζήδες ή μικρέμποροι που φουσκώνουν τις τιμές), ξεπέρασε κάθε όριο. Είναι εκ του πονηρού. Με τη στάση τους αυτή, προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια, προκειμένου να κρύψουν από τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα την κοινή αλήθεια, ότι δηλαδή για την ακρίβεια φταίνε τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές που -εκμεταλλευόμενες την κερδοσκοπική ασυδοσία, που τους έχουν παραχωρήσει η κυβέρνηση και οι κάθε είδους θιασώτες της «ελεύθερης αγοράς»- αυξάνουν όποτε και όσο θέλουν τις τιμές.

Με βάση τα παραπάνω, είναι βέβαιο, πως η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με την αποχή των καταναλωτών από τις αγορές ειδών και υπηρεσιών που πρότεινε για μια μέρα (για σήμερα) η κυβέρνηση και οι κάθε είδους θιασώτες της πολιτικής της. Η ρίζα της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας, μπορεί να δεχτεί σοβαρό πλήγμα, μόνο με την ανάπτυξη ενός πλατιού λαϊκού μετώπου πάλης (των μισθωτών, των ανέργων, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ κλπ.), που θα έχει τελικό στόχο την ανατροπή της φιλομονοπωλιακής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία παράγει και ακρίβεια, και φτώχεια και ανεργία και εξαθλίωση και...


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ