Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ
Βάζουν στο «κόλπο» και χώρες αφρικανικές

Δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου μετά τη συνάντηση με τον Τυνήσιο ομόλογό του

Κοινές ασκήσεις αλλά και επιχειρήσεις της ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης, δηλαδή του ευρωστρατού, με τις Ενοπλες Δυνάμεις και άλλων μεσογειακών χωρών, χωρών της αφρικανικής ηπείρου, σχεδιάζουν οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές. Τα ανωτέρω προκύπτουν από τις δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον Τυνήσιο ομόλογό του, Νταλί Ζαζί, στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο Ελληνας υπουργός δήλωσε ότι με τον Τυνήσιο αξιωματούχο συζήτησε, μεταξύ άλλων, το θέμα της Ευρωπαϊκής Αμυνας, με δεδομένο ότι η Ελλάδα ασκεί, εδώ και δύο μήνες πλέον, την προεδρία στον τομέα της Ευρωπαϊκής Αμυνας και θα συνεχίσει να την ασκεί μέχρι τον Ιούλη του 2003, λόγω της αυτοεξαίρεσης της Δανίας. Στον Τυνήσιο υπουργό μεταφέρθηκε η επιθυμία της Ελλάδας «για ενεργότερη εμπλοκή των μεσογειακών χωρών στην Ευρωπαϊκή Αμυνα. Για το λόγο αυτό, ένα από τα κεντρικά μελήματα της ελληνικής προεδρίας θα είναι η διεξαγωγή σεμιναρίων και η ανάληψη άλλων πρωτοβουλιών ενημέρωσης των μεσογειακών χωρών για τους σκοπούς της Ευρωπαϊκής Αμυνας, με τελικό στόχο τη συμμετοχή ορισμένων τουλάχιστον μεσογειακών χωρών σε κοινές ασκήσεις και επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης με Ενοπλες Δυνάμεις των χωρών αυτών».

Η υπόθεση «μυρίζει» μια ιστορία ανάλογη με αυτή που έχει δημιουργήσει το ΝΑΤΟ με τον περίφημο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» και, φυσικά, στόχο έχει να δέσει με ακόμα περισσότερους κόμπους στο άρμα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων - και να τις κάνει συμμέτοχες στα εγκληματικά τους σχέδια σε βάρος των λαών - τις χώρες της Β. Αφρικής.

Κατά τ' άλλα ο Γ. Παπαντωνίου τόνισε πως οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν:

- Στο θέμα της Μέσης Ανατολής, για το οποίο σημείωσε πως «η Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την 1η Ιανουαρίου του 2003, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, θα κινηθεί δραστήρια σε αυτή την κατεύθυνση και θέλουμε να ελπίζουμε ότι το 2003 θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για να δρομολογηθεί μια θετική εξέλιξη, για την εδραίωση μιας σταθερότερης ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

- Στο θέμα της ασφάλειας της περιοχής της Μεσογείου, όπου έγινε αναφορά «στον κίνδυνο του ισλαμικού φονταμενταλισμού, που είναι ένα κίνημα οπισθοδρόμησης σε ορισμένες χώρες του αραβικού κόσμου και ο οποίος πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι με στρατιωτικά μέσα, αλλά κυρίως μέσα από διαδικασίες εκπαίδευσης, αλλά και βεβαίως μέτρα οικονομικά για την άρση κοινωνικών αδικιών και ανισοτήτων».

- Στο θέμα της αμυντικής συνεργασίας, όπου «η Ελλάδα, όπως γνωρίζουμε, βρίσκεται στη μέση ενός προγράμματος ραγδαίας ανανέωσης των οπλικών της συστημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν διάφορες σκέψεις και για αποσυρόμενα αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας, αλλά και για υπό απόσυρση σκάφη του Πολεμικού μας Ναυτικού. Δήλωσα στο φίλο Τυνήσιο υπουργό, ότι εφόσον προχωρήσουμε σε διάθεση τέτοιων παλαιοτέρων σκαφών των δικών μας Ενόπλων Δυνάμεων σε τρίτες χώρες, η Τυνησία θα έχει προτεραιότητα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη συνεργασία στους εξοπλισμούς, ο Ελληνας υπουργός απάντησε: «Δύο κυρίως θέματα συζητήσαμε στον τομέα των εξοπλισμών. Το πρώτο είναι το ενδιαφέρον της τυνησιακής πλευράς να διατεθούν F-5 πολεμικά αεροσκάφη, τα οποία έχει αποσύρει η Πολεμική μας Αεροπορία. Και το δεύτερο είναι το ενδεχόμενο διάθεσης μικρών και μεσαίων σκαφών του Πολεμικού μας Ναυτικού για την καλύτερη επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων της Τυνησίας. Σε ό,τι αφορά το θέμα F-5, η Πολεμική Αεροπορία έχει αποφασίσει την απόσυρση αυτών των αεροσκαφών, δεν έχει όμως αποφασίσει όμως ακόμα τη διάθεσή τους σε τρίτες χώρες, δεδομένου ότι συνεχίζει να τα χρησιμοποιεί σε κάποιο βαθμό για την εκπαίδευση νέων αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας. Οταν καταλήξει σε μια τέτοια απόφαση, ασφαλώς η Τυνησία θα έχει την προτεραιότητα. Σε ό,τι αφορά τα σκάφη του Πολεμικού μας Ναυτικού η συζήτηση τώρα θα ξεκινήσει. Θα υπάρξει μία νέα συνάντηση εμπειρογνωμόνων για θέματα αμυντικής και βιομηχανικής συνεργασίας προς το τέλος του χρόνου και εκεί θα καταλήξουμε αν υπάρχουν πραγματικές δυνατότητες και ενδιαφέρον της τυνησιακής πλευράς για τέτοια σκάφη του Πολεμικού μας Ναυτικού». Τόνισε επίσης πως δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τα ΜΙΡΑΖ.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των ερευνών στο στρατόπεδο στην Κω, δήλωσε πως δεν υπάρχει τίποτα το νεότερο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίθεση σε ναυτική βάση και εβραϊκή συναγωγή (2023-05-11 00:00:00.0)
Κινητοποίηση λιμενεργατών ενάντια στο πλοίο του ρατσισμού (2017-08-08 00:00:00.0)
Ελληνική εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια (2017-03-29 00:00:00.0)
Φουντώνουν οι προετοιμασίες για επέμβαση (2016-03-09 00:00:00.0)
Επίθεση σε βάση (2015-05-26 00:00:00.0)
«Υγρός τάφος» για δεκάδες πρόσφυγες (2004-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ