Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αργησε αλλά μίλησε...

Οχτώ ολόκληροι μήνες έχουν περάσει από την αρχή του χρόνου. Από την 1η του Γενάρη, οι εργαζόμενοι πήραν αύξηση 2,5% και από την 1η του Ιούλη πάνω σ' αυτά τα ψίχουλα, προστέθηκαν ακόμα μερικά, 1,8%, σύμφωνα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Οταν όμως οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα πέταξαν στο 15% - για να μιλήσουμε μόνο για μια βασική κατηγορία των αναγκαίων εξόδων μιας εργατικής οικογένειας - γίνεται φανερό ότι αυτό το 2,5% χάθηκε πριν ακόμα προσμετρηθεί στους γλίσχρους μισθούς. Οσο για το υπόλοιπο 1,8%, μόνον οι αυξήσεις στις ΔΕΚΟ αρκούν για να εξανεμιστεί.

Κάθε λογικός άνθρωπος θα καταλάβαινε ότι αυτή η ΕΓΣΣΕ, που υπογράφτηκε φέτος, όχι μόνο δεν κατοχυρώνει το επίπεδο της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών, αλλά με τέτοιους μισθούς και μεροκάματα - που είναι ήδη χαμηλά - οι εργαζόμενοι αγοράζουν πολύ λιγότερα προϊόντα σε σύγκριση με πέρσι. Ενας μόνο δεν κατάλαβε την κατάσταση που διαμορφώθηκε. Αυτός είναι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος σε χτεσινή του συνέντευξη ζητά από τους επιχειρηματίες «να διασφαλίσουν τα αποτελέσματα και τη φιλοσοφία της Σύμβασης». Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι «θα παρέμβει με κάθε τρόπο για την προστασία του εισοδήματος των μισθωτών».

Προκύπτει το εξής απλό ερώτημα: Θα παρέμβει πότε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ; Οχτώ μήνες δεν της αρκούν για να διαπιστώσει τη ληστεία σε βάρος των εργατικών εισοδημάτων; Τι άλλο περιμένει να δει; Η χρονιά πέρασε σχεδόν. Υποτίθεται ότι η συγκεκριμένη συμφωνία αφορά στο 2002 και όχι στον 22ο αιώνα.

Ζητά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, να προστατευτούν τα αποτελέσματα της Σύμβασης. Μα όταν υπογράφει «αυξήσεις» του 2,5% τι διαφορετικά αποτελέσματα περίμενε απ' αυτά που βιώνει η εργατική τάξη; Και το ζητάει από ποιους, από τους βιομηχάνους; Μα αυτός δεν ήταν που όταν έβαζε την υπογραφή του στην ΕΓΣΣΕ, μαζί με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, κομπορρημονούσε για μεγάλη επιτυχία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ; Πότε λοιπόν έλεγε την αλήθεια στους εργαζόμενους;

Αλλά μήπως και τώρα έβγαλε τα κατάλληλα συμπεράσματα ο Χρ. Πολυζωγόπουλος; Μήπως έστω μετά από οχτώ ολόκληρους μήνες, ζητάει αύξηση των μισθών; Οχι. Μήπως καταγγέλλει τη σύμβαση εργασίας; Ούτε. Απλώς με τον γνωστό του τρόπο, προτείνει «κοινές πρωτοβουλίες με τους εργοδότες», και κάνει επίκληση στην ευαισθησία τους «να συνειδητοποιήσουν ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανατιμήσεων και ο πληθωρισμός θα βλάψουν όλους...». Ζητά λοιπόν από το «λύκο να φυλάξει τα έρμα...». Και καλά, η ΓΣΕΕ τι θα κάνει; Τον τροχονόμο στην ξέφρενη κούρσα αύξησης των κερδών των επιχειρηματιών; Μα αυτή τη θέση την έχει καταλάβει ήδη ο κύριος Χριστοδουλάκης και ολόκληρη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πράγματι άργησε να μιλήσει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Αλλά και τώρα που μίλησε, δεν είπε τίποτα διαφορετικά απ' ό,τι υποστηρίζει η κυβέρνηση και διατάζουν βιομήχανοι και μεγαλοεπιχειρηματίες.


Γ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ