Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αλλάζει ο εκλογικός χάρτης της χώρας

Παραδόθηκαν χτες οι ανασυνταγμένοι - με βάση τα δημοτολόγια - εκλογικοί κατάλογοι. Περισσότεροι οι ψηφοφόροι, αφού τώρα περιλαμβάνονται και οι απόδημοι, ενώ αλλάζει σε μεγάλο βαθμό η σύνθεση του εκλογικού σώματος ανά περιφέρεια

Παραδόθηκαν χτες στα κόμματα οι νέοι εκλογικοί κατάλογοι, όπως αυτοί ανασυντάχθηκαν με βάση τα δημοτολόγια, μετά από 40 χρόνια. Σύμφωνα με αυτούς, το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 9.856.453 άτομα, αυξημένο κατά περίπου 600.000 σε σχέση με τους προηγούμενους εκλογικούς καταλόγους, κάτι που οφείλεται στην εγγραφή στα δημοτολόγια και των Ελλήνων του εξωτερικού, (σύμφωνα με το υπουργείο και με βάση τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, ψηφίζουν περίπου 6.500.000).

Οπως και να 'χει πάντως, παρατηρούνται αλλαγές στη σύνθεση του εκλογικού σώματος ανά περιφέρεια. Οι αλλαγές οφείλονται ακόμη στις μεταδημοτεύσεις, αλλά και στο νέο τρόπο σύνταξης των εκλογικών καταλόγων, καθώς οι εκλογείς γράφονται εκεί όπου έχουν εκλογική μερίδα. Παραμένουν 66.000 διπλοεγγεγραμμένοι, εκ των οποίων οι 16.000 προέρχονται από τις τρέχουσες μεταδημοτεύσεις. Οπως έχει ήδη γίνει γνωστό, οι διπλοεγγεγραμμένοι στους νέους εκλογικούς καταλόγους θα φέρνουν δίπλα στο όνομά τους την ένδειξη «Δ», ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διπλοψηφίας.

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Αθηναίων, το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 553.258 ψηφοφόρους, από 553.535, που ήταν στις προηγούμενες εκλογές. Ο αριθμός των ψηφοφόρων παραμένει σχεδόν ίδιος, αλλά περίπου 150.000 είναι νέοι καινούριοι ψηφοφόροι. Αυτοί δηλαδή που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στο Δήμο Αθήνας, ενώ πριν ψήφιζαν σε άλλη περιφέρεια. Αντίστοιχος περίπου είναι και ο αριθμός αυτών που από την Αθήνα μεταφέρονται σε άλλη περιφέρεια. Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό των αλλαγών που θα επιφέρουν οι ανασυνταγμένοι εκλογικοί κατάλογοι σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες. Οι διπλοεγγεγραμμένοι στο Δήμο Αθηναίων ανέρχονται σε 9.500.

Οι νέοι εκλογικοί κατάλογοι θα διανέμονται, από την ερχόμενη Δευτέρα, σε δήμους, Νομαρχίες, Περιφέρειες και Πρωτοδικεία της χώρας, ενώ από σήμερα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερωθούν από το διαδίκτυο και το 1464 με τα τελικά στοιχεία. Από 23 Σεπτέμβρη, οι ίδιες πηγές θα είναι σε θέση να ενημερώνουν τους ψηφοφόρους και για το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσουν.

Για το θέμα συνεδρίασε χτες η Διακομματική Επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου και αποφασίστηκε να συνεχιστεί η λειτουργία των διαπαραταξιακών επιτροπών που έχουν συσταθεί στους δήμους για την επίβλεψη των προβλημάτων. Κύριος στόχος τους θα είναι η ενημέρωση όσων εκλογέων δεν έχουν γραφεί ακόμα σε κάποιον εκλογικό κατάλογο. Για τους εκλογείς αυτούς θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα τους δίνει τη δυνατότητα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι τις 26 Σεπτέμβρη. Από τις 26 έως τις 30 Σεπτέμβρη οι δήμοι που έχουν τέτοιους ψηφοφόρους θα πρέπει να στείλουν τα τελικά στοιχεία στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών. Αντίστοιχα θα συσταθούν πενταμελείς ομάδες παρακολούθησης στις Περιφέρειες της χώρας και μια ομάδα δράσης στο υπουργείο Εσωτερικών, ένα τμήμα της οποίας θα ασχολείται αποκλειστικά με την κατάσταση στο Δήμο Αθηναίων όπου παρατηρούνται και τα περισσότερα προβλήματα. Η δε, καμπάνια ενημέρωσης θα συνεχιστεί, επικεντρωμένη στην υποχρεωτικότητα της ψήφου, στην κατάργηση του εκλογικού βιβλιαρίου, στην παραλαβή της εκλογικής κάρτας και τον έλεγχο από τον καθένα ξεχωριστά για το πού ψηφίζει.

Οι νέοι εκλογικοί κατάλογοι δεν περιλαμβάνουν όσους γεννήθηκαν πριν το 1890, οι οποίοι ανέρχονται στις 11.500. Σε όλους τους νομούς υπάρχει αύξηση των ψηφοφόρων εκτός από Αρτα, Ευρυτανία, Ηλεία, Καρδίτσα, Ρέθυμνο, Τρίκαλα και Φθιώτιδα, που παρατηρείται μικρή μείωση.

Οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες διαμορφώνονται ως εξής: Α' Αθηνών 553.258 ψηφοφόροι, Β' Αθηνών 1.344.511, Υπόλοιπο Αττικής 366.105, Α' Πειραιώς 221.665, Β' Πειραιώς 277.915, Α' Θεσσαλονίκης 484.318 και Β' Θεσσαλονίκης 240.992.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ