Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημοσκόπηση «διπλής ανάγνωσης» για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Αποτελέσματα «διπλής αναγνώσεως», για τα δύο μεγάλα κόμματα, έδωσε η δημοσκόπηση της εταιρίας Kapa Researsh, η οποία δημοσιεύτηκε στο «Βήμα της Κυριακής». Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 37,8%, έναντι 31,5% του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστό 5,4%, ο ΣΥΝ 3% και το ΔΗΚΚΙ 1,8%.

Στην παράσταση νίκης, για το ποιος θα είναι ο νικητής της εκλογικής αναμέτρησης, η ΝΔ προηγείται με 52,1%, ενώ το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 31,2%. Σε έρευνα της ίδιας εταιρίας τον περασμένο Απρίλη η ΝΔ συγκέντρωνε το 57,3% και το ΠΑΣΟΚ το 30%.

Οσον αφορά στο ποιος θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κ. Σημίτης αποκτά προβάδισμα με 36,7%, έναντι 35,7% του Κ. Καραμανλή.

Η μείωση της απόστασης που χωρίζει τη ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ κατά μία μονάδα, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας, έδωσε την ευκαιρία σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να εκτιμήσουν ανάκαμψη των ποσοστών. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου και του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, τόνισε: «Οπως αποδεικνύεται και από την ίδια την εξέλιξη των δημοσκοπήσεων, εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι το έργο μας. Αυτό διαμορφώνει τις δημοσκοπήσεις και αυτό δίνει τις τελικές νίκες στις εκλογές. Αρα, εμείς ασχολούμαστε με το έργο μας και εκεί έχουμε ρίξει το βάρος».

Είναι προφανές ότι τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να αποδώσουν τη μείωση της απόστασης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την τρομοκρατία και τη «17 Νοέμβρη». Εξάλλου ήταν σαφές εξαρχής ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό κέρδη από αυτή την υπόθεση.

Από την πλευρά τους, τα στελέχη της ΝΔ διαπιστώνουν τη μείωση της διαφοράς, αλλά εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο και τονίζουν ότι το «όφελος» της κυβέρνησης από την υπόθεση της τρομοκρατίας ήταν μικρό. Ο Γ. Σουφλιάς δήλωσε ότι δεν αλλάζει το πολιτικό σκηνικό και τα ποσοστά είναι συντριπτικά κατά του ΠΑΣΟΚ. Ο Β. Μεϊμαράκης τόνισε ότι και με αυτή τη δημοσκόπηση επιβεβαιώνεται η σταθερή ανοδική πορεία της ΝΔ.

Και ενώ οι δύο συνεταίροι του δικομματισμού ερίζουν για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων, αποσιωπούν το γεγονός ότι οι πολιτικές των δύο κομμάτων έχουν ομογενοποιηθεί σε σημείο που να μην ξεχωρίζουν σε τίποτα το ουσιώδες. Απόδειξη αυτής της ομογενοποίησης είναι και η αντίφαση που παρουσιάζεται μεταξύ του κόμματος που προτιμούν οι περισσότεροι και ταυτοχρόνως θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον επικεφαλής του «αντιπάλου» κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ