Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Υπέρ των επανορθώσεων

Η Γερμανία οφείλει να επανορθώσει για τις ζημιές που προκάλεσε στη διάρκεια της Κατοχής στην Ελλάδα κι αυτό είναι μια ηθική δικαίωση για τα θύματα, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος παρέστη χτες στις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των κατοίκων του Χορτιάτη στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944.

Το θέμα των επανορθώσεων και της αποκατάστασης των συγγενών των θυμάτων έθεσε ο δήμαρχος του Χορτιάτη Θεόδωρος Χριστοδούλου, ο οποίος παρατήρησε ότι οι κάτοικοι του Χορτιάτη δεν ορκίζονται αιώνια εκδίκηση στη μνήμη των θυμάτων, αλλά ζητούν να υπάρξει επανόρθωση και αποκατάσταση. Στην αντιφώνησή του στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας η Δημοτική Αρχή, ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στο Ολοκαύτωμα των κατοίκων του Χορτιάτη και παρατήρησε: «Ορθότατα τίθεται το θέμα της επανορθώσεως. Αυτές οι επανορθώσεις δε ζητούνται για το χρηματικό μέρος των. Το χρηματικό μέρος είναι ο τρόπος εκφράσεως των ηθικών υποχρεώσεων που βαρύνουν εκείνους οι οποίοι ανήκουν στην ίδια φυλή, στο ίδιο έθνος, στην ίδια συνέχεια την κοινωνική με εκείνους οι οποίοι δεν εδίστασαν να εκτελέσουν ανθρώπους. Οφείλουν λοιπόν μια αναγνώριση, μια αναγνώριση στις οικογένειες των θυμάτων, μια αναγνώριση στα ίδια τα θύματα τα οποία θυσιάστηκαν και των οποίων οι ψυχές μένουν ανικανοποίητες μέχρι σήμερα. Αλλά ακόμη περισσότερο, μια αναγνώριση στην ιδέα της δικαιοσύνης, η οποία και αυτή δεν εδικαιώθη. Η δικαιοσύνη έμεινε αδικαίωτος σ' αυτή την περίπτωση. Κι αν ζητείται η επανόρθωσις, δε ζητείται για να γίνει πλουσιότερος ο κληρονόμος των δολοφονηθέντων, ούτε το κράτος μας να γίνει πλουσιότερο από τα ψιχία των επανορθώσεων. Ζητούνται οι επανορθώσεις χάριν της ηθικής δικαιώσεως και αυτή την επανόρθωση οφείλουν να την πραγματοποιήσουν εκείνοι οι οποίοι διαδέχτηκαν όσους λειτούργησαν κατά αυτόν τον τρόπο, έστω κι αν καταδικάζουν και εκείνοι τη συμπεριφορά τους».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως μέσα στο πλαίσιο της ευημερίας λησμονούμε πολλές φορές τις θυσίες που έκαναν οι προηγούμενοι από εμάς και ζήτησε να ξανασκεφτούμε τις αποτρόπαιες πράξεις των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής και τη θυσία των ηρώων του Χορτιάτη που ήταν ένα πραγματικό ολοκαύτωμα, γιατί οι Γερμανοί τους έκαψαν κυριολεκτικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ