Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Παραδόθηκε σε κατοίκους και δημιουργούς ένα κόσμημα

Εγιναν το Σάββατο τα εγκαίνια του νέου κτιρίου

ο δήμαρχος Καρδίτσας Χρήστος Τέγος
ο δήμαρχος Καρδίτσας Χρήστος Τέγος
Οσοι γνώριζαν ήδη, ειδικά όσοι συμμετείχαν στο εγχείρημα, καμάρωναν διακριτικά κυκλοφορώντας ανάμεσα στο πλήθος, κρυφακούγοντας τα σχόλια. Ολοι οι υπόλοιποι μείναμε απλώς άφωνοι. Τα εκατοντάδες χέρια, που έσφιγγαν δυνατά το χέρι του δημάρχου και των άλλων συντελεστών, εξέφραζαν αβίαστα εκείνο το από βάθος καρδιάς ζεστό μπράβο που ταιριάζει σ' όσους σε πείσμα των καιρών επιμένουν να προσφέρουν σπουδαίες υπηρεσίες στο κοινό καλό.

Καρδίτσα, βράδυ Σαββάτου. Η συννεφιά και η μπόρα δεν κατάφεραν να σκιάσουν τη λάμψη του έργου. Πλάι στο ήδη υπάρχον Αρχαιολογικό Μουσείο, το καινούριο κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας είναι γεγονός. Μ' ολάνοιχτες πόρτες, με δεκάδες εκθέματα που τιμούν την πόλη, και τους δημιουργούς, έτσι φτιαγμένο με μεράκι κι επιστημονική γνώση, που με σιγουριά να προαναγγέλλεται η παραπέρα επιτυχής πορεία της ήδη οχτάχρονης Πινακοθήκης με διευρυμένους στόχους, επιδιώξεις, δράση.

Τα επίθετα περισσεύουν για να χαρακτηρίσεις το έργο. Μένουμε στα στοιχεία: 1.500 τετραγωνικά μέτρα, σε τρεις ορόφους, ισάριθμες αίθουσες που φιλοξενούν ήδη ένα σημαντικό δείγμα από το καμάρι της Καρδίτσας, τη συλλογή Γιολδάση (2.500 έργα!), τη συλλογή Κάρκα, έργα του Βαλταδώρου, του Γούλα, του Καυχίτσα, του Πολ και τόσων άλλων. Με χώρους πολλαπλών χρήσεων, με βιβλιοθήκη, χώρους διοίκησης, αποθήκη και εργαστήριο συντήρησης έργων.

«Μέσα από το κτίριο αυτό επιδιώξαμε να αναδείξουμε την εικαστική δημιουργία του τόπου μας και να είναι το ίδιο αντάξιο των έργων που θα φιλοξενεί, σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό και την κοινωνία μας», είπε παρουσιάζοντας το έργο ο δήμαρχος Χρήστος Τέγος. Ο ίδιος εξέφρασε τα θερμά συγχαρητήρια της δημοτικής αρχής σε όσους ενεπλάκησαν σ' αυτό και αναφέρθηκε στο συνολικό σχεδιασμό των ανάλογων έργων που ήδη γίνονται στην πόλη, τέτοιων που να συμβάλουν «στην ανάδειξη και αξιοποίηση του ιστορικού - πολιτιστικού μας αποθέματος». Διευρύνεται, σημείωσε, με την Πινακοθήκη ο κύκλος αναφοράς από το Παυσίλυπο, τον Αγ Κωνσταντίνο, τη Δημοτική Αγορά και την κεντρική πλατεία ως εδώ. Τώρα, συνέχισε, προχωρούμε σε έργα αξιοποίησης και ανάδειξης αυτών των σημείων με ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων. Η Καρδίτσα μπορεί να αποκτήσει ένα δίκτυο υποδομών και επίσκεψης στον αστικό ιστό της πόλης με ταυτόχρονη αναβάθμιση της αισθητικής και λειτουργικής ικανότητας των κοινόχρηστων χώρων και παράλληλη διευκόλυνση της κυκλοφορίας. Ηδη προετοιμάζουμε πρόταση για την πλατεία Μητροπόλεως και ανάδειξη της κεντρικής πλατείας, έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την ανάπλαση της οδού Βάλβη και τη σύνδεση της Αγοράς με την Πινακοθήκη και το Μουσείο με πεζοδρόμηση στην Αβέρωφ.

Η νέα Δημοτική Πινακοθήκη όπως αυτοπαρουσιάζεται μέσα από ένα εξαιρετικά προσεγμένο έντυπο
Η νέα Δημοτική Πινακοθήκη όπως αυτοπαρουσιάζεται μέσα από ένα εξαιρετικά προσεγμένο έντυπο
Ξεχωριστή αναφορά έγινε από το δήμαρχο σ' έναν προς έναν όσους συνέβαλαν καθοριστικά στο αποτέλεσμα. Στην Ολγα Μετζαφού - Πολύζου, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, τον Πολύβιο Γούζιο, ζωγράφο, γλύπτη, αρχιτέκτονα, μηχανικό του υπουργείου Πολιτισμού, την Φωτεινή Λέκκα, αρχαιολόγο, μουσειολόγο, επιστημονική συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επιμελήτρια του Μουσείου Πορτίτσας, την Δήμητρα Λαζίδου, συντηρήτρια, την Μάγδα Κουμπαρέλου, ιστορικό τέχνης, διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σύμβουλο της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας, την Μαρία Γιαννέλου, επιμελήτρια Δημοτικής ΠΙνακοθήκης Καρδίτσας.

Παίρνοντας το λόγο η Ολγα Μετζαφού χαρακτήρισε κόσμημα για την πόλη την ύπαρξη της Πινακοθήκης και «μεγάλο πολιτιστικό γεγονός για τη χώρα» τα εγκαίνιά της. Σημείωσε πως η Πινακοθήκη ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις για ένα σύγχρονο μουσείο, καθώς το κτίριο έγινε με μουσειολογικές προδιαγραφές, με εξοπλισμό που διασφαλίζει τις συλλογές του και εγγυάται την ασφάλεια των περιοδικών εκθέσεων, σε περιβάλλον με άνεση για πλήθος εκδηλώσεων, σε περιοχή που εξελίσσεται σε πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο, πόλος έλξης όχι μόνο των κατοίκων αλλά και ευρύτερης εμβέλειας κέντρο.

Η Μάγδα Κουμπαρέλου μετέφερε «ένα μεγάλο ευχαριστώ της επιστημονικής ομάδας για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο δήμαρχος. Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό», είπε.

Από τους παριστάμενους στα εγκαίνια ζωγράφους μας δήλωσαν:

-- Πολ Σουλικιάς: «Είναι ένα αριστούργημα. Για μια τόσο μικρή πόλη. Δε νομίζω να υπάρχουν άλλες τέτοιες αίθουσες στην Ελλάδα. Ο Βόλος, η Πάτρα δεν έχουν. Εχουν εδώ μία καλή συλλογή, χαίρομαι που έχουν και δικά μου έργα, ειδικά τα έργα του Γιολδάση, είναι απίθανος, φοβερός ζωγράφος».

Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια
Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια
-- Γιώργος Γούλας: «Είναι μία αξιόλογη συλλογή, είναι καλοί ζωγράφοι όλοι. Είναι σημαντική προσφορά στην πόλη, όπως και το έργο της δημοτικής αρχής είναι πολύ εντυπωσιακό γιατί προσφέρει στον πολιτισμό. Η Καρδίτσα έχει να προσφέρει ζωγράφους με σημαντικό έργο. Ετσι δίνεται ευκαιρία να παρουσιαστεί αυτό το έργο».

Τον αγιασμό του κτιρίου έκανε ο ίδιος ο μητροπολίτης Θεόκλητος, χαιρέτισε ο γραμματέας της Περιφέρειας, παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες των κομμάτων και πλήθος κόσμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ